Αντιμέτωποι με νέες πιο «τσουχτερές» τιμές αναμένεται να βρεθούν οι καταναλωτές το προσεχές διάστημα, καθώς θα υπάρξουν αυξήσεις έως 16% σε τρόφιμα και άλλα είδη σούπερ μάρκετ.

Το γεγονός ότι οι αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων δεν αποκλιμακώνονται, αλλά ακριβώς το αντίθετο, φάνηκε άλλωστε και από τα στοιχεία για την εξέλιξη του δείκτη τιμών καταναλωτή τον Αύγουστο του 2022.

Στοιχεία που δείχνουν νέα αύξηση τιμών στην ομάδα «Διατροφή», με το φαινόμενο αυτό να καταγράφεται επίσης σε ολόκληρη την Ε.Ε. και στις ΗΠΑ.

Ενδεχόμενη, δε, διαταραχή στη ροή του φυσικού αερίου θα προκαλέσει πολύ μεγαλύτερες ανατιμήσεις, αλλά ίσως ακόμη και ελλείψεις στην αγορά, δεδομένου ότι πολύ μεγάλο μέρος της βιομηχανίας χρησιμοποιεί φυσικό αέριο για τη λειτουργία των εργοστασίων.

Σύμφωνα με στελέχη του κλάδου των σούπερ μάρκετ, οι νέοι τιμοκατάλογοι που έχουν φθάσει από προμηθευτές περιλαμβάνουν τις ακόλουθες ανατιμήσεις:

  • 16% στους φρέσκους χυμούς, 15% στα ψάρια, 13% στα τυριά, 6%-12% στα μπισκότα, 12% στα χαρτικά, έως 12% στις σοκολάτες, 9% στα ζυμαρικά, 8% στο γιαούρτι, 6% στα αλλαντικά, 5% στο φρέσκο γάλα, 5% στο ελαιόλαδο, 6% στα όσπρια, 9% στα είδη προσωπικής υγιεινής.

Υπενθυμίζεται ότι τον Αύγουστο του 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η ομάδα «Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά» κατέγραψε ετήσια αύξηση τιμών 13,2%, από 1,3% σε μηνιαία βάση.

Σε επίπεδο Ευρωζώνης οι τιμές των τροφίμων σε ετήσια βάση αυξήθηκαν κατά 10,6%, από 9,8% τον Ιούλιο.

Αντιστοίχως, στις ΗΠΑ παρά την υποχώρηση του δείκτη τιμών καταναλωτή τον Αύγουστο, κυρίως λόγω της μείωσης της τιμής της βενζίνης, ο πληθωρισμός των τροφίμων έφθασε στο 11,4%.

Στην αιχμή των ανατιμήσεων το επόμενο διάστημα αναμένεται να βρεθούν τόσο τα λαχανικά όσο κυρίως τα κρέατα και εν γένει τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης, γαλακτοκομικά και τυροκομικά.

Με τις τιμές των λιπασμάτων να παραμένουν στα ύψη και με τον κίνδυνο για ελλείψεις να είναι ορατός, δεδομένου του γεγονότος ότι για την παραγωγή τους απαιτείται η χρήση φυσικού αερίου, κινδυνεύουν με αφανισμό μεγάλες καλλιέργειες σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Στην Ε.Ε. αναμένεται φέτος η παραγωγή δημητριακών να υποχωρήσει κατά 6%-8% σε σύγκριση με πέρυσι, κάτι που σημαίνει πρόβλημα για σχεδόν όλη τη βιομηχανία τροφίμων, λόγω αλεύρων, αλλά και για την κτηνοτροφία, καθώς τα δημητριακά χρησιμοποιούνται στην παρασκευή ζωοτροφών.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η παραγωγή καλαμποκιού, λόγω και της ξηρασίας που έπληξε φέτος το καλοκαίρι την Ευρώπη, αναμένεται να είναι μειωμένη κατά 20%, του σκληρού σιταριού κατά 7,4% (χρησιμοποιείται για την παρασκευή ζυμαρικών) και του μαλακού σιταριού κατά 2,5%.