H απόφαση του ΟΠΕΚ να μειώσει σημαντικά την παραγωγή πετρελαίου από τον Μάιο οδήγησε σε άλμα της τιμής του μπρεντ και ενισχύει την ανησυχία για την πορεία της τιμής της βενζίνης.
Η σημαντική αύξηση της τιμής του πετρελαίου, έρχεται μετά τις ανακοινώσεις για τις μειώσεις της παραγωγής που ανακοίνωσαν οι Αρχές του Ιράκ, της Αλγερίας, της Σαουδικής Αραβίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Κουβέιτ.
Η εξέλιξη αυτή αυξάνει τους φόβους πως η βενζίνη ενδεχομένως να περάσει τα 2 ευρώ το λίτρο.
Ήδη, σύμφωνα με το παρατηρητήριο τιμών υγρών καυσίμων η μέση τιμή της βενζίνης πανελλαδικά έχει φτάσει το 1,916 ευρώ ανά λίτρο.
Πάνω από 2 ευρώ το λίτρο πωλείται η αμόλυβδη σε Κυκλάδες (2,149), Δωδεκάνησα (2,059) και Ευρυτανία (2,012).
Άλμα στο πετρέλαιο, ενισχύονται οι μετοχές των πετρελαϊκών εταιριών
Οι τιμές πετρελαίου κατέγραψαν άλμα σήμερα αφού η Σαουδική Αραβία και άλλες χώρες της συμμαχίας ΟΠΕΚ+ ανακοίνωσαν απρόσμενη μείωση στον στόχο για την παραγωγή τους.
Τα futures για το πετρέλαιο μπρεντ οδεύουν προς τη μεγαλύτερη ημερήσια ποσοστιαία ενίσχυσή τους εδώ και περίπου ένα χρόνο, με άνοδο 5,77% στα 84,52 δολάρια το βαρέλι μετά την είδηση ότι μέλη της συμμαχίας ΟΠΕΚ+ στοχεύουν να μειώσουν την παραγωγή κατά περίπου 1,16 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Το αμερικανικό αργό ενισχύθηκε νωρίτερα κατά 6,22% στα 80,38 δολάρια.
Η κίνηση των πετρελαιοπαραγωγών επηρέασε τις χρηματιστηριακές αγορές. Οι μετοχές των πετρελαϊκών κολοσσών BP, Shell, TotalEnergies και Eni ενισχύθηκαν πάνω από 4%, οδηγώντας τον ευρωπαϊκό δείκτη μετοχών πετρελαίου και αερίου σε άνοδο 3,9%.
Μετοχές εταιριών που επηρεάζονται από τις εξελίξεις στην ενέργεια κατέγραψαν πτώση, συμπεριλαμβανομένων των αεροπορικών εταιριών, όπως της IAG, μητρική της British Airways και της χαμηλού κόστους εταιρίας Wizz Air.
Ο βρετανικός δείκτης FTSE100, που περιλαμβάνει πολλές εταιρίες εμπορευμάτων, ενισχύθηκε νωρίτερα κατά 0,7%. Ο ευρωπαϊκός STOXX 600 και ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών MSCI ήταν νωρίτερα σχεδόν αμετάβλητοι.
Τι είναι o ΟΠΕΚ+;
O ΟΠΕΚ + είναι μια ομάδα 23 χωρών που εξάγουν πετρέλαιο, η οποία συνεδριάζει τακτικά για να αποφασίσει πόσο αργό πετρέλαιο θα πουλήσει στην παγκόσμια αγορά.
Στον πυρήνα αυτής της ομάδας βρίσκονται τα 13 μέλη του ΟΠΕΚ (Οργανισμός Εξαγωγικών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών), τα οποία είναι κυρίως χώρες της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής. Η ΟΠΕΚ δημιουργήθηκε το 1960 ως καρτέλ, με στόχο τον καθορισμό της παγκόσμιας προσφοράς πετρελαίου και της τιμής του.
Σήμερα, οι χώρες του ΟΠΕΚ παράγουν περίπου το 30% του παγκόσμιου αργού πετρελαίου. Η Σαουδική Αραβία είναι ο μεγαλύτερος μεμονωμένος παραγωγός πετρελαίου εντός της ΟΠΕΚ, με παραγωγή άνω των 10 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως.
Το 2016, όταν οι τιμές του πετρελαίου ήταν ιδιαίτερα χαμηλές, ο ΟΠΕΚ ένωσε τις δυνάμεις της με άλλους 10 παραγωγούς πετρελαίου για να δημιουργήσει την ΟΠΕΚ+.
Σε αυτά τα νέα μέλη περιλαμβανόταν και η Ρωσία, η οποία επίσης παράγει πάνω από 10 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως.
Μαζί, αυτά τα έθνη παράγουν περίπου το 40% του συνόλου του αργού πετρελαίου στον κόσμο.
«Ο ΟΠΕΚ+ προσαρμόζει την προσφορά και τη ζήτηση για να εξισορροπήσει την αγορά», λέει η Kate Dourian του Ινστιτούτου Ενέργειας. «Διατηρούν τις τιμές σε υψηλά επίπεδα μειώνοντας τις προμήθειες όταν η ζήτηση για πετρέλαιο πέφτει».
Ο οργανισμός μπορεί επίσης να μειώσει τις τιμές βάζοντας περισσότερο πετρέλαιο στην αγορά.
Γιατί o ΟΠΕΚ+ μειώνει την παραγωγή πετρελαίου;
Η πιο πρόσφατη περικοπή, κατά 1,16 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, ακολουθεί μια περικοπή κατά δύο εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως τον Οκτώβριο του 2022.
Αμέσως οδήγησε σε αύξηση της τιμής του πετρελαίου κατά 5% στα διεθνή χρηματιστήρια.
«Ήταν μια πλήρης έκπληξη», λέει η κ. Dourian, «διότι η Σαουδική Αραβία είχε δηλώσει πρόσφατα ότι οι ποσοστώσεις παραγωγής της θα παρέμεναν σε ισχύ για το υπόλοιπο του έτους. Μπορεί να είναι μια προληπτική κίνηση από τον ΟΠΕΚ+, επειδή αισθάνεται ότι η παγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο δεν θα είναι τόσο ισχυρή όσο προβλεπόταν προηγουμένως».
Σύμφωνα με το BBC το 2020 μείωσε την παραγωγή κατά περισσότερα από εννέα εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως ως απάντηση στην πανδημία. Καθώς οι χώρες μπήκαν σε lockdown, η τιμή του αργού πετρελαίου κατέρρευσε λόγω της έλλειψης αγοραστών.
Μετά την επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι τιμές εκτινάχθηκαν σε πάνω από 130 δολάρια το βαρέλι, αλλά μέχρι τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους είχαν πέσει σε χαμηλά 15 μηνών, λίγο πάνω από τα 70 δολάρια το βαρέλι.
Η άνοδος των τιμών του πετρελαίου θα ωθήσει πιθανότατα και πάλι τις τιμές της βενζίνης στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε όλο τον κόσμο, αυξάνοντας τις πιέσεις στο κόστος ζωής.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.