Εφιαλτικό πληθωρισμό 9,2% προβλέπει το ΔΝΤ για φέτος για την Ελλάδα την ίδια στιγμή που το πρόσημο για την ανάπτυξη να μένει μεν θετικό αλλά να κάνει “βουτιά” από το 5,2 στο 1,8 για το 2023.

Ακόμα ένας οργανισμός ουσιαστικά επιβεβαιώνει ότι θα έχουμε έναν νέο “χειμώνα του ’42” με τον κόσμο να μην ξέρει πως θα αντιμετωπίσει την ακρίβεια και τον Κ.Μητσοτάκη να προσπαθεί να τα ρίχνει στην Ρωσία (αφού χωρίς δεύτερη σκέψη τάχθηκε με τις κυρώσεις εναντίον της).

Αποκλιμάκωσή του πληθωρισμού στο 3,2% αν όλα πάνε καλά προβλέπεται για την επόμενη χρονιά και όποιος αντέξει!

">

Το ΔΝΤ μέσω της έκθεσης Word Outlook εκτιμά ότι το ΑΕΠ θα κινηθεί ανοδικά με ρυθμό 5,2% το 2022 και 1,8% το 2023(ο κόσμος βέβαια ανάπτυξη ακούει αλλά ακρίβεια βιώνει).

Το ΔΝΤ θέλοντας να μην πιει το πικρό ποτήρι μιλά για ιδιαίτερα δυνατό τέταρτο τρίμηνο καθώς προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ 7,5%.

Από την άλλη πλευρά, φαίνεται να εμμένει στη θέση για χαμηλές πτήσεις μακροπρόθεσμα. Αυτό γιατί το 2027 ο ρυθμός ανάπτυξης περιορίζεται στο ανεμικό 1,4%.

Ενώ η κρίση του κόστους ζωής προκαλεί ανησυχία διεθνώς, η κυβέρνηση πανηγυρίζει για τις… επιδόσεις της στην οικονομία.

Η ακρίβεια «σκοτώνει» την κοινωνία και ήδη οι καταναλωτές σε ποσοστό άνω του 83% (σύμφωνα με έρευνα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας) έχουν μειώσει τις αγορές ακόμη και βασικών αγαθών.

Αυτή η μείωση αντανακλάται στον τζίρο των καταστημάτων: πρόσφατη έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ κατέδειξε ότι περισσότερες από μία στις τρεις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις (37,1%) είτε έχουν μηδενικά ρευστά διαθέσιμα (27,8%) είτε διαθέσιμα που επαρκούν λιγότερο από μήνα (9,2%).

Όπως έχει αναλύσει ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ Φίλιπ Λέιν, οι προβολές της ΕΚΤ τον Σεπτέμβριο του 2022 έδειξαν σημαντική αύξηση του πληθωρισμού έως το τρίτο τρίμηνο του 2023!

Από την άλλη, στην Ελλάδα, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου στο οκτάμηνο κατέγραψε αύξηση 60,5%, στα 23,663 δισ. ευρώ, έναντι 14,739 δισ. ευρώ κατά το ίδιο διάστημα του 2021.

Προφανώς είναι τεράστια η ανισορροπία που προκαλείται στην ελληνική οικονομία από τις εισαγωγές σε σχέση με τις εξαγωγές και όλοι θα έπρεπε να είναι έως και τρομοκρατημένοι.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ωστόσο οι άνθρωποι που είναι επιφορτισμένοι να προστατεύουν την ελληνική οικονομία αναλώνονται σε πανηγυρισμούς.