ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Θα μελετήσει κάποιος στα Επιτελεία την κατάρρευση του συριακού Στρατού; Ή νομίζουν ότι «Δεν μας αφορά»;
prodeals

Το κόστος ενός παγκοσμίου blackout στο ίντερνετ – Πόσο θα στοίχιζε στην Ελλάδα

Αν το διαδίκτυο δεν λειτουργούσε σε παγκόσμιο επίπεδο έστω για μια ημέρα, ο οικονομικό αντίκτυπος θα ήταν τεράστιος

Το κόστος ενός παγκοσμίου blackout στο ίντερνετ – Πόσο θα στοίχιζε στην Ελλάδα

Η χρήση του διαδικτύου καταλαμβάνει ένα μεγάλο κομμάτι της καθημερινότητάς μας και κάποιες φορές δεν φανταζόμαστε καν πόσο πολύ το έχουμε ανάγκη.

Αν όμως το διαδίκτυο δεν λειτουργούσε σε παγκόσμιο επίπεδο έστω για μια ημέρα, ο οικονομικό αντίκτυπος θα ήταν τεράστιος. Μια τέτοια διακοπή των διαδικτυακών υπηρεσιών θα μπορούσε σημαντικές διαταραχές σε αμέτρητους τομείς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η ομάδα Atlals VPN, μια μέρα χωρίς ίντερνετ στον κόσμο θα κόστιζε 43 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και η Κίνα αποτελούν σχεδόν το μισό του ποσού, καθώς μαζί συγκεντρώνουν 21 δισεκατομμύρια δολάρια.

Τι θα έχαναν οι μεγάλες οικονομίες 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, μια από τις πιο εξαρτημένες χώρες όσον αφορά τη χρήση του διαδικτύου, θα αντιμετώπιζαν τεράστιες απώλειες ύψους περίπου 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων για μόνο μια ημέρα χωρίς ίντερνετ. Σύμφωνα με την έρευνα, μια τέτοια διακοπή θα οδηγούσε σε αδιέξοδο πολλές οικονομικές δραστηριότητες εντός της χώρας. Τόσο οι καταναλωτικές δαπάνες όσο και οι επιχειρηματικές δραστηριότητες θα διαταράσσονταν σοβαρά.

Η Κίνα εκτιμάται ότι θα έχανε σχεδόν 10 δισεκατομμύρια δολάρια. Με τη μεγάλη εξάρτηση της Κίνας από τη μεταποίηση και τις εξαγωγές αγαθών σε παγκόσμιο επίπεδο, μια διακοπή του διαδικτύου θα επιβράδυνε σημαντικά το διασυνοριακό εμπόριο.

Το Ηνωμένο Βασίλειο, με το ισχυρό ηλεκτρονικό εμπόριο και των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, θα έχανε περίπου 3 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι ηλεκτρονικές αγορές είναι το μεγάλο όπλο για πολλές λιανικές επιχειρήσεις της Βρετανίας, ενώ ο τραπεζικός κλάδος εξαρτάται από το διαδίκτυο για να λειτουργήσει αποτελεσματικά.

Η Ιαπωνία θα είχε υποστεί ζημιά αξίας περίπου 2,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, δεδομένου του ζωτικού ρόλου που διαδραματίζουν οι προηγμένες τηλεπικοινωνίες και η τεχνολογία στην οικονομία της. Από τις έξυπνες συσκευές έως τη ρομποτική, θα ήταν αδύνατο να λειτουργήσουν σε ένα παγκόσμιο blackout του Ίντερνετ.

Σοβαρές απώλειες θα είχε και η Γερμανία καθώς η ραχοκοκαλιά της οικονομίας της είναι η μεταποιητική βιομηχανία. Μια μέρα χωρίς ίντερνετ θα ανάγκαζε τη χώρα να βάλει φρένο στην παραγωγή και στις επιχειρηματικές δραστηριότητες με το πιθανό κόστος να φτάνει τα 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Πόσο θα κόστιζε στην Ελλάδα

Σε ό,τι έχει να κάνει με τη χώρα μας τα πράγματα είναι σαφώς καλύτερα σε σχέση με τις μεγάλες οικονομίες του κόσμου. Ωστόσο τα 68 εκατομμύρια ευρώ που υπολογίζεται ότι θα έχανε η Ελλάδα μέσα σε μια ημέρα, δεν είναι καθόλου μικρό ποσό.

Οι χώρες με την μικρότερη εξάρτηση

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Από την άλλη πλευρά, οι χώρες, όπως το Τουβαλού, το Κιριμπάτι, οι Νήσοι Μάρσαλ, το Ναούρου και η Μικρονησία, θα είχαν τις πιο μικρές απώλειες αν το διαδίκτυο σταματούσε για μια ημέρα. Οι χώρες αυτές δεν θα έχαναν περισσότερα από 50 χιλιάδες δολάρια.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.