ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Θα μελετήσει κάποιος στα Επιτελεία την κατάρρευση του συριακού Στρατού; Ή νομίζουν ότι «Δεν μας αφορά»;
prodeals

«Τρίζει» η γερμανική οικονομία: «Οι υψηλές τιμές ευνοούν τις ΗΠΑ – Γίνεται αποβιομηχανοποίηση της χώρας»

«Η πραγματική αύξηση του κόστους δεν έχει έρθει ακόμη»

«Τρίζει» η γερμανική οικονομία: «Οι υψηλές τιμές ευνοούν τις ΗΠΑ – Γίνεται αποβιομηχανοποίηση της χώρας»

Οι δραματικά αυξανόμενες τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου γίνονται όλο και μεγαλύτερο ανταγωνιστικό μειονέκτημα για τις επιχειρήσεις στη Γερμανία, σχολιάζει η Handelsblatt.

“Η γερμανική βιομηχανία πληρώνει σήμερα μια τιμή αγοράς για το φυσικό αέριο που είναι οκτώ φορές υψηλότερη από την τιμή αγοράς στις ΗΠΑ”, λέει ο Christof Bauer, ειδικός σε θέματα ενέργειας στο TU Darmstadt.

Εάν προστεθούν οι φόροι και οι εισφορές, οι τιμές του φυσικού αερίου στη Γερμανία και στις ΗΠΑ διαφέρουν κατά εννέα φορές, σύμφωνα με τον Bauer. Μόνο οι εισφορές, όπως τα τέλη παραχώρησης και τα τέλη δικτύου, στις οποίες θα προστεθεί τον Οκτώβριο η νέα εισφορά για το φυσικό αέριο, είναι σχεδόν τόσο υψηλές όσο η συνολική τιμή του φυσικού αερίου στις ΗΠΑ. Ήδη κατασκευάζονται λιγότερα προϊόντα και η παραγωγή μεταφέρεται λόγω των υψηλότερων τιμών του φυσικού αερίου, λέει ο Bauer.

Κόστος ενέργειας: Οι υψηλές τιμές φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας επιβαρύνουν τη βιομηχανία στη Γερμανία

Ο Matthias Zachert, Διευθύνων Σύμβουλος της χημικής εταιρείας Lanxess, θεωρεί την εξέλιξη αυτή επικίνδυνη και προειδοποιεί για αποβιομηχάνιση της χώρας. “Εάν οι γερμανικές τιμές ενέργειας παραμείνουν στο σημερινό επίπεδο, θα δούμε να κλείνουν σειρές και σειρές εργοστασίων σε βασικές γερμανικές βιομηχανίες”, λέει. “Και ό,τι έχει χαθεί τώρα σε πιο ανταγωνιστικές περιοχές όπως οι ΗΠΑ δεν θα επανέλθει”.

Η προειδοποίηση της βιομηχανίας είναι επίσης εκρηκτική, διότι η πραγματική αύξηση του κόστους δεν έχει έρθει ακόμη. “Το μεγάλο κύμα στο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου θα πλήξει πραγματικά τις ενεργοβόρες επιχειρήσεις στη Γερμανία μόνο το επόμενο έτος”, λέει η επιχειρηματίας Carletta Heinz, επικεφαλής της φραγκικής Heinz-Glas, κατασκευάστριας φιαλών αρωμάτων.

Προς το παρόν, πολλές εταιρείες εξακολουθούν να επωφελούνται από παλιές συμβάσεις προμήθειας που τις προστατεύουν για ορισμένο χρονικό διάστημα από τις τρέχουσες μεγάλες αυξήσεις των τιμών. Όμως, αυτά σταδιακά λήγουν. Τους επόμενους μήνες και το επόμενο έτος, θα πρέπει να αγοράζουν φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια με τους όρους που θα ισχύουν τότε – και σύμφωνα με τις σημερινές προσδοκίες, αυτοί δύσκολα θα είναι χαμηλότεροι από ό,τι σήμερα στις συναλλαγές με συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στα χρηματιστήρια ενέργειας.

Οι ενεργοβόροι τομείς πλήττονται ιδιαίτερα από τις υψηλές τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας

Οι βιομηχανίες έντασης ενέργειας, όπως τα χημικά προϊόντα, ο χάλυβας, το χαρτί, τα δομικά υλικά, το τσιμέντο και το γυαλί, πλήττονται ιδιαίτερα σκληρά. “Για τη βιομηχανική τοποθεσία, το υψηλό κόστος φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας αποτελεί τεράστιο πρόβλημα”, λέει ο Hubertus Bardt, διευθύνων σύμβουλος του Ινστιτούτου Γερμανικής Οικονομίας (IW).

“Βραχυπρόθεσμα, έχουμε ακραίες αυξήσεις τιμών που δεν έχουν συμβεί σε άλλες περιοχές. Μακροπρόθεσμα, μπορούμε να περιμένουμε υψηλότερο επίπεδο τιμών, αν προμηθεύουμε τον εαυτό μας περισσότερο μέσω LNG”, λέει ο διευθύνων σύμβουλος της IW. Αυτό, λέει, θέτει υπό αμφισβήτηση την ανταγωνιστικότητα των ενεργοβόρων επιχειρήσεων. “Η Γερμανία ήταν ήδη μια ακριβή ενεργειακή χώρα και αυτό θα γίνει τώρα πολύ χειρότερο”, λέει.

Το υψηλό επίπεδο τιμών της ενέργειας επιβαρύνει εδώ και πολλά χρόνια πολλές βιομηχανίες στη Γερμανία. Οι συνέπειες είναι αισθητές εδώ και πολύ καιρό: οι επιχειρήσεις σε ενεργοβόρους τομείς επενδύουν λιγότερο από ό,τι αποσβένουν, με αποτέλεσμα την εξάντληση των περιουσιακών τους στοιχείων.

Οι τιμές της ενέργειας στη Γερμανία γίνονται όλο και πιο ακριβές από ό,τι στο εξωτερικό

Η τάση αυτή είναι πλέον πιθανό να ενταθεί σημαντικά. Το χάσμα μεταξύ της Γερμανίας και άλλων ευρωπαϊκών και μη ευρωπαϊκών χωρών στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου διευρύνεται.

Μια δεκαετής σύγκριση με στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΔΟΕ) δείχνει πόσο έντονα αποκλίνουν οι τιμές της ενέργειας ακόμη και πριν από το ξέσπασμα του πολέμου. Σύμφωνα με αυτό, η βιομηχανική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος στη Γερμανία ήταν ακόμη περίπου δέκα λεπτά ανά κιλοβατώρα το 2010 και μέχρι το 2021 είχε αυξηθεί κατά 50% σε περίπου 15 λεπτά ανά κιλοβατώρα – χωρίς φόρο ηλεκτρικής ενέργειας. Έτσι, η Γερμανία αντικατέστησε την Ιαπωνία ως ο μακροχρόνιος ηγέτης των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ των μεγάλων βιομηχανικών χωρών.

Είναι αλήθεια ότι σε άλλες περιοχές, όπως οι ΗΠΑ, οι τιμές της βιομηχανικής ηλεκτρικής ενέργειας έχουν επίσης αυξηθεί κατά διψήφιο ποσοστό τα τελευταία δέκα χρόνια. Όμως το επίπεδο παρέμεινε συγκριτικά χαμηλό. Το 2010, οι εταιρείες στις ΗΠΑ πλήρωναν το ισοδύναμο λίγο πάνω από πέντε σεντς ανά κιλοβατώρα, ενώ το 2021 ήταν εξήμισι σεντς.

Παρόμοιες διαστάσεις παρατηρούνται στην τιμή του φυσικού αερίου σύμφωνα με συγκριτικά στοιχεία που συνέλεξε η Παγκόσμια Τράπεζα. Σύμφωνα με αυτό, η τιμή ανά μεγαβατώρα στην Ευρώπη εξακολουθούσε να είναι 20 ευρώ στο τέλος του 2020, δηλαδή τρεις φορές μεγαλύτερη από τη συγκριτική τιμή στις ΗΠΑ εκείνη την εποχή, αλλά μικρότερη από εκείνη στην Ιαπωνία. Από τα μέσα του 2021, οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη εκτοξεύτηκαν πολύ πιο απότομα από ό,τι στις ΗΠΑ και την Ιαπωνία.

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για το υψηλό επίπεδο τιμών της ενέργειας. Για την ηλεκτρική ενέργεια, το μείγμα παραγωγής είναι ένα από αυτά. Επί του παρόντος, οι υψηλές τιμές του φυσικού αερίου ανεβάζουν το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας. Οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με καύση φυσικού αερίου είναι οι τελευταίοι που τίθενται σε λειτουργία σε περιόδους αιχμής, επειδή είναι η πιο ακριβή επιλογή παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Αλλά καθορίζουν την τιμή για όλη την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Με άλλα λόγια, η ηλεκτρική ενέργεια από σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα ή ανεμογεννήτριες διακανονίζεται επίσης στο χρηματιστήριο ηλεκτρικής ενέργειας στην τιμή που οι ακριβοί σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με καύση φυσικού αερίου καθορίζουν για την ηλεκτρική τους ενέργεια. Επομένως, οι υψηλές τιμές του φυσικού αερίου ανεβάζουν αυτόματα την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.