ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Στέφανε όλα καλά: Κάνε δικό σου κόμμα!
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 40€
prodeals.gr

Πώς ο Β.Ζελένσκι ευεργετεί την Τουρκία και την καθιστά αποκλειστικό κόμβο μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη

Το διακύβευμα είναι η Γερμανία της οποίας η εξαγωγική βιομηχανία κυριάρχησε τα τελευταία 20 χρόνια λόγω του ρωσικού αερίου

Πώς ο Β.Ζελένσκι ευεργετεί την Τουρκία και την καθιστά αποκλειστικό κόμβο μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη

(Ανανέωση από αρχική δημοσίευση: 11:01): Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι «κόβει» την παροχή ρωσικού αερίου διαμέσου της χώρας του προς την Ευρώπη και καθιστά έτσι την Τουρκία αποκλειστικό κόμβο μεταφοράς του.

Πλέον το ρωσικό αέριο θα μεταφέρεται στην Ευρώπη από τον Turk Stream.

Δευτερευόντως επωφελείται και το Αζερμπαϊτζάν καθότι θα «γεμίσει» το δικό του αγωγό, τον ΤΑΡ με ρωσικό αέριο το οποίο και θα μεταπουλήσει.

Το σίγουρο είναι ότι ο μόνος που δεν θα χάσει είναι η ίδια η Ρωσία. Το αέριο της είτε ως LNG, είτε μεταφερόμενο από Turk Stream και ΤΑΡ, θα πουληθεί και θα φτάσει στον προορισμό του.

H Ουγγαρία, η Σλοβακία, η Αυστρία και η Τσεχική Δημοκρατία εξέφρασαν τις ανησυχίες τους σχετικά με τη συμφωνία μεταξύ της Gazprom και της ουκρανικής Naftogaz για την προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας, η οποία λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2024.

Το διακύβευμα είναι και η Γερμανία της οποίας η εξαγωγική βιομηχανία κυριάρχησε τα τελευταία 20 χρόνια λόγω του ρωσικού αερίου.

Πρόβλημα θα έχει και η Γαλλία η οποία πολλαπλασίασε τις εισαγωγές ρωσικού αερίου μέσα στο 2024.

Σε ό,τι αφορά την Γαλλία θα πρέπει να σημειωθεί ότι από τότε που σταμάτησαν οι εισαγωγές ουρανίου από το Νίγηρα έχει μειωθεί και η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τα πυρηνικά εργοστάσια.

Συνεπώς, και το Παρίσι έχει ανάγκη το ρώσικο αέριο το οποίο είναι το φθηνότερο στην διεθνή αγορά.

H αβεβαιότητα σχετικά με τη διαμετακόμιση ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας αυξήθηκε ακόμη περισσότερο μετά τον πρόσφατο βομβαρδισμό από την Ουκρανία στην πόλη Σούντζα στην περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας, όπου βρίσκεται ο σταθμός μέτρησης αερίου και η μόνη επιχειρησιακή οδός για τη διέλευση του ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Θυμίζουμε πως το τελευταίο συμβόλαιο μεταξύ Gazprom και Naftogaz υπεγράφη το 2019, δηλαδή σχεδόν τρία χρόνια πριν τη ρωσική στρατιωτική επιχείρηση.

Αυτή τη στιγμή θεωρείται πολύ δύσκολο να υπάρξει αντίστοιχη συμφωνία (πόσο μάλλον 5ετούς διάρκειας όπως η προηγούμενη).

Τους έκδηλους φόβους για ενεργειακό χειμώνα-εφιάλτη για μεγάλο μέρος της Ευρώπης φούντωσαν οι απειλές του Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Μιλώντας ενώπιον δημοσιογράφων, ο Ουκρανός πρόεδρος ξεκαθάρισε πως η χώρα του δεν πρόκειται να υπογράψει τη συνέχιση της μεταφοράς ρωσικού αερίου:

«Κανείς δεν πρόκειται να παρατείνει τη συμφωνία διαμετακόμισης φυσικού αερίου με τη Ρωσία, τέλος. Όσον αφορά τη διαμετακόμιση φυσικού αερίου από άλλες εταιρείες, εάν κάποιοι από τους Ευρωπαίους συναδέλφους μας συνεχίσουν να ενδιαφέρονται για τη διαμετακόμιση, θα εξετάσουμε το αίτημά τους».

«Το πιο πιθανό είναι ότι μετά το 2025 δεν θα υπάρχει καθόλου διέλευση ρωσικού αερίου από τα ουκρανικά εδάφη», είχαν δηλώσει το 2023 για το ίδιο θέμα Ουκρανοί αξιωματούχοι, προαναγγέλλοντας τη μη ανανέωση της 5ετούς συμφωνίας.

Βέβαια, αυτές οι δηλώσεις καθιστούν ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη επίλυσης του ουκρανικού και ίσως και εκδίωξης του ίδιου του Ζελένσκι ο οποίος για πολλούς Ευρωπαίους έχει γίνει πλέον πολύ ενοχλητικός.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ειδικά εάν κερδίσει τις εκλογές στις ΗΠΑ ο Ν.Τραμπ, το μέλλον του θα καταστεί πολύ αβέβαιο…

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.