Σε δημοπρασία βγάζουν οι τράπεζες 83.000 ακίνητα Ελλήνων, κάτι που θα προκαλέσει επώδυνες επιπτώσεις στην ελληνική κοινωνία.
Σε μία εποχή που η πλειοψηφία των πολιτών δεν καταφέρνει να βγάλει το μήνα αρκετοί χάνουν τα σπίτια τους και παραδόξως οι τιμές των ακινήτων ανεβαίνουν που σημαίνει ότι τα πλειστηριαζόμενα ακίνητα συγκεντρώνονται στα χέρια λίγων και εν συνεχεία κάποια από αυτά περνάνε στα χέρια αλλοδαπών που έρχονται στην Ελλάδα για να αγοράσουν κατοικία.
Ενδεικτικά, όπως αναφέρεται σε πρόσφατη ανάλυση της Alpha Bank , παρά τον αρνητικό αντίκτυπο της πανδημίας στην εγχώρια οικονομική δραστηριότητα η αγορά οικιστικών ακινήτων επέδειξε ανθεκτικότητα, με τις τιμές να παραμένουν σε ανοδική πορεία και τον ετήσιο ρυθμό αύξησής τους να επιταχύνει εκ νέου από το πρώτο τρίμηνο του 2021 και μετά.
Από το 2018 και έως το 2021, οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν σωρευτικά κατά περίπου 20%, ανακτώντας εν μέρει τις απώλειες από την παρατεταμένη πτωτική πορεία της περιόδου 2009 – 2017 της τάξης του 40%.
Τα ονόματα των επενδυτών που θα αναλάβουν να διαχειριστούν περισσότερα από 83.000 ακίνητα, τα οποία είτε είναι ιδιόκτητα είτε – στην πλειονότητά τους – αποτελούν εξασφαλίσεις σε «κόκκινα» δάνεια, θα ανακοινώσουν οι τράπεζες.
Το πρώτο αφορά στο mega project Αριάδνη, ύψους 5,2 δισ. ευρώ που έχει βγάλει προς πώληση η PQH.
Μολονότι ο διαγωνισμός έλαβε εκ νέου παράταση ως προς το σκέλος της κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών, με το νέο και τελευταίο deadline να ορίζεται για την ερχόμενη Παρασκευή, εντούτοις οι ενδιαφερόμενοι έχουν ήδη λάβει θέσεις… μάχης, με τον ανταγωνισμό να είναι μεγάλος ως απόρροια του μεγέθους του χαρτοφυλακίου.
Υπενθυμίζεται πως τα δάνεια του «Αριάδνη» έχουν εξασφαλίσεις σε 83.000 ακίνητα, η αξία των οποίων ανέρχεται σε 7,4 δισ. ευρώ.
Εξ αυτών η πλειονότητα, δηλαδή, 44.000, αξίας 3,7 δισ. ευρώ, αφορά σε οικιστικά.
Όπως είναι γνωστό, το πωλητήριο μπαίνει σε 97.000 δάνεια που αντιστοιχούν σε 72.000 δανειακές συμβάσεις, οι οποίες έχουν χορηγηθεί σε 53.000 δανειολήπτες.
Από τα 5,2 δισ. ευρώ της λογιστικής αξίας των δανείων, τα 2,1 δισ. ευρώ είναι οφειλές από μεγάλες επιχειρήσεις, το 1,2 δισ. ευρώ από μικρομεσαίες και μικρές επιχειρήσεις, το 1,5 δισ. ευρώ από στεγαστικά δάνεια και τα 400 εκατ. ευρώ από καταναλωτικά δάνεια.
Προς ώρας, είναι βέβαιο πως και σε αυτό το στάδιο της διαδικασίας – μετά τις μη δεσμευτικές – το «παρών» θα δώσει το mega consortium των Bain, Fortress, Davidson Kempner, doValue και Cepal, ενώ μένει να αποκαλυφθεί η… έκπληξη από πλευράς της Ellington (πληροφορίες την θέλουν να συνομιλεί με την Intrum, η οποία έμεινε εκτός της πρώτης φάσης).
Το δεύτερο αφορά στο project Skyline της Alpha Bank με 573 ιδιοχρησιμοποιούμενα και ανακτηθέντα ακίνητα, αξίας περίπου 500 εκατ. ευρώ.
Βάσει αυτού, τα ακίνητα (περιλαμβανομένων και αυτών της Alpha Αστικά Ακίνητα) θα μεταβιβαστούν σε μη εισηγμένη εταιρεία, η οποία θα αποτελέσει τη βάση της κοινοπραξίας μεταξύ επενδυτή και Alpha Bank.
Οι ενδιαφερόμενοι είναι πολλοί – Invel-Prodea, Dimand-HIG-Premia και Brook Lane-Bain – με τις πληροφορίες να θέλουν την τράπεζα να ανακοινώνει το όνομα του προτιμητέου επενδυτή εντός των προσεχών ημερών.
Με την επίμαχη συναλλαγή η Alpha Bank διεκδικεί ισχυρή θέση στην αγορά real estate, η πορεία της οποίας παραμένει ανοδική, παρά τις κατά καιρούς εξελίξεις.