Ο υπουργός Οικονομικών της Βουλγαρίας Άσεν Βασίλεφ, ανακοίνωσε χθες Τετάρτη πως η νέα κυβέρνηση της χώρας, ξεκίνησε διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την εισαγωγή του ευρώ ως παράλληλου νομίσματος με το βουλγαρικό λεβ ήδη από το 2024.
Η Βουλγαρία άλλαξε τον αρχικό της στόχο για την ένταξη στην ευρωζώνη από την 1η Ιανουαρίου 2024 στην 1η Ιανουαρίου 2025, καθώς ο υψηλός πληθωρισμός και η έλλειψη πολιτικής βούλησης του προηγούμενου κοινοβουλίου μπλόκαραν τη διαδικασία, επισημαίνεται σε δημοσίευμα του ιστότοπου Euractive.
Ωστόσο, ένα δημοψήφισμα που ζητά την αναβολή της υιοθέτησης για το 2043, το οποίο προκηρύχθηκε από το ριζοσπαστικό κόμμα Vazrazhdane, μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο.
Εάν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δώσουν την άδεια, η Βουλγαρία θα μπορέσει να επιτρέψει στους πολίτες της να επιλέξουν να συναλλάσσονται σε ευρώ ή λεβ.
Ένας τέτοιος μηχανισμός εφαρμόζεται ήδη από το Μαυροβούνιο και το Κοσσυφοπέδιο, τα οποία χρησιμοποιούν το ευρώ χωρίς να είναι μέλη της ΕΕ και της ευρωζώνης.
“Γνωρίζετε ότι στη Βουλγαρία αυτή τη στιγμή, οι εταιρείες μπορούν να πραγματοποιούν συναλλαγές σε ευρώ. Αλλά οι ιδιώτες δεν έχουν το δικαίωμα να πραγματοποιούν συναλλαγές σε ευρώ, ούτε έχουμε το δικαίωμα να λαμβάνουμε τους μισθούς μας σε ευρώ”, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, όπως αναφέρει το Mediapool.bg.
“Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν χώρες, όπως το Μαυροβούνιο, που στην πραγματικότητα επιτρέπει σε εθελοντική βάση τη διενέργεια αυτών των συναλλαγών.
Εάν δύο πολίτες θέλουν και μπορούν να πραγματοποιούν συναλλαγές σε ευρώ, θα πρέπει να τους επιτραπεί να το κάνουν χωρίς να τους περιορίζει το κράτος. Αυτή τη στιγμή, οι συναλλαγές μεταξύ πολιτών και οι τελικές πωλήσεις σε ευρώ πραγματοποιούνται μόνο σε λεβέντες”, πρόσθεσε.
Η βουλγαρική κυβέρνηση διαπραγματεύεται να επιτρέψει να ανακοινώνονται οι λιανικές τιμές των προϊόντων στη χώρα και στις δύο τιμές και ο αγοραστής να αποφασίζει σε ποιο νόμισμα θα πληρώσει.
Αυτό σημαίνει ότι η Βουλγαρία θα εισέλθει στην Ευρωζώνη ακόμη και πριν αυτό συμβεί διοικητικά, αλλά χωρίς να έχει λόγο στη λήψη αποφάσεων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.