Σημαντικές απώλειες κατέγραψε η Wall Street την Παρασκευή 29 Απριλίου, υπό τον φόβο της οικονομικής αβεβαιότητας και ακρίβειας σε παγκόσμιο επίπεδο.
Το σκληρό lockdown στη Σανγκάη και η συνεχιζόμενη πολεμική κρίση στην Ουκρανία προσθέτουν στις αναταραχές της οικονομίας, αυξάνοντας τις τιμές σε τρόφιμα και ενέργεια.
Μετά τη σημαντική αύξηση της Πέμπτης (28/4), η Wall Street κατέγραψε ένα σημαντικό καθοδικό ράλι στους δείκτες της, που βρίσκονται στα «κόκκινα».
Ο δείκτης Dow Jones της βιομηχανίας κατέγραψε πτώση 939,18 μονάδων (-2,77%), στις 32.977,21 μονάδες.
Ο δείκτης Nasdaq, στον οποίο δεσπόζουν τίτλοι εταιρειών του τομέα της τεχνολογίας, έχει πτώση 536,89 μονάδων (-4,17%), στις 12.334,64 μονάδες, επηρεαζόμενος από τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Amazon, η οποία υποχώρησε στην πιο απότομη ημερήσια πτώση της από το 2006. Aργά την Πέμπτη, η Amazon παρουσίασε ένα απογοητευτικό τρίμηνο.
Ο Απρίλιος ήταν για τον Nasdaq ο χειρότερος μήνας από το 2008 της μεγάλης οικονομικής κρίσης με την κατάρρευση της Lehman Brothers.
Οι μετοχές της Apple, της Alphabet, της Microsoft, του Netflix και του PayPal, όλες υποχώρησαν περισσότερο από 3% την Παρασκευή.
Ο ευρύτερος δείκτης S&P 500, ενδεικτικός της γενικής τάσης, έκλεισε με υποχώρηση 155,57 μονάδων (-3,63%), στις 4.131,93 μονάδες. O S&P σημείωσε τον χειρότερο μήνα του από τον Μάρτιο του 2020 κατά την έναρξη της πανδημίας του Covid.
Οι τιμές για πολλά αγαθά, από τα τρόφιμα μέχρι το φυσικό αέριο, έχουν αυξηθεί καθώς η οικονομία ανακάμπτει από την πανδημία και υπήρξε μεγάλη αποσύνδεση μεταξύ της υψηλότερης ζήτησης και της καθυστέρησης των προμηθειών. Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ενίσχυσε τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό, καθώς οδηγεί σε αυξήσεις των τιμών για το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο, το σιτάρι και το καλαμπόκι.