«Βράζει» ο χώρος της κτηματαγοράς, καθώς πλέον οι πολίτες μόνο για το ενοίκιό τους, καλούνται να πληρώσουν από μισό έως και έναν ολόκληρο μισθό, την ώρα που 4 στους 5 ενοικιαστές δηλώνουν ότι αδυνατούν να ανταποκριθούν στις δαπάνες της κατοικίας τους.
«Αν βάλετε και τα υπόλοιπα να δούμε τι θα κάνουμε, έχουμε το φυσικό αέριο. Τα παιδιά δεν μπορούν να κάνουν το δικό τους ξεπέταγμα», λέει συμπολίτης μας.
Ο Παναγιώτης είναι 28 ετών, ειδικευόμενος γιατρός. Από τον μισθό των χιλίων ευρώ, κάθε μήνα πρέπει να βάλει στην άκρη 500 ευρώ για το νοίκι και 300 ευρώ για λογαριασμούς και τρόφιμα.
«Παλιά, πριν από πέντε χρόνια, μπορεί να ήταν από 300 – 400 ευρώ και ίσως μεγαλύτερο σπίτι. Τώρα τιμές διπλάσιες και μικρότερα σπίτια. Επίσης οι μισθοί παραμένουν οι ίδιοι, υπάρχει και ακρίβεια.»
Στις ακριβότερες περιοχές βρίσκονται το ιστορικό κέντρο, της Αθήνας, η Βουλιαγμένη, το Κολωνάκι, ο Λυκαβηττός, το Παλαιό Ψυχικό, η Φιλοθέη και το Ελληνικό.
Τα τελευταία χρόνια οι μεγαλύτερες αυξήσεις στις ενοικιάσεις κατοικιών καταγράφονται στο κέντρο της Αθήνας όπου οι τιμές έχουν ανέβει 20 έως και 30% κατά μέσο όρο, ενώ στις περιοχές εκτός κέντρου η αντίστοιχη άνοδος εκτιμάται στο 10 με 15%
Ενδεικτικά, σε αναζήτηση στο Παλαιό Φάληρο σε σελίδα αγγελιών, εμφανίστηκαν 612 σπίτια προς ενοικίαση, και μόλις τα 19 ενοικιάζονται για έως 500 ευρώ τον μήνα.
«Έχουμε φθάσει σε ένα σημείο, τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή το κόστος στέγασης να αγγίζει το 60 – 70% του μέσου μηνιαίου μισθού για ένα δυάρι, για δύο νέους ανθρώπους, ενώ όταν μιλάμε για οικογενειακή κατοικία, αγγίζει το 100%», λέει ο Θεμιστοκλής Μπάκας, πρόεδρος πανελλαδικού δικτύου E-Real Estates.
Με αυτές τις τιμές, αρκετοί έχουν σκεφτεί να πάρουν δάνειο, να πληρώνουν δόσεις αντί υπέρογκα ενοίκια και να τους μείνει και στο τέλος το σπίτι.
Η επαγγελματική αβεβαιότητα όμως με τις αυξήσεις στα επιτόκια των στεγαστικών δανείων, βάζουν φρένο στα μελλοντικά τους σχέδια.