Αν έχουμε μάθει ιταλικές ορολογίες για τα ζυμαρικά, όπως «pasta» και «al dente», γιατί να μην ακολουθήσουμε και τις συμβουλές Ιταλού νομπελίστα για οικονομία στο βράσιμο;
Είναι περιττό να εξηγήσουμε τη θέση που έχουν τα ζυμαρικά στην ιταλική κουζίνα. Χρειάζεται ωστόσο, να πούμε πως ό,τι λένε εκεί «pasta» δεν είναι ακριβώς αυτό που λέμε εμείς σπαγκέτι ή μακαρόνια.
Τα σπαγκέτι είναι pasta, η pasta όμως δεν είναι πάντα σπαγκέτι. Όλα έχουν να κάνουν με το σχήμα και spaghetto (ενικός του spaghetti) σημαίνει «σπάγκος».
Τώρα που κάναμε τις διευκρινίσεις μας, πάμε και στην πρόταση που είχε να κάνει ο βραβευμένος με Νόμπελ Φυσικής Giorgio Parisi για το πώς μπορούν οι συμπατριώτες του (βλ. Ιταλοί) να γλιτώσουν λεφτά από το ρεύμα ή το αέριο, όταν βράζουν το αγαπημένο τους συστατικό.
Pasta και οικιακή οικονομία
Έγραψε πως τα ζυμαρικά μπορούν να μαγειρευτούν σε χαμηλή φωτιά, μόλις το νερό φτάσει σε σημείο βρασμού. Αρκεί να έχουμε τοποθετήσει το καπάκι.
«Όταν το νερό φτάσει στο σημείο του βρασμού, πετάμε μέσα στην κατσαρόλα τα ζυμαρικά, περιμένουμε για δυο λεπτά και σβήνουμε την εστία, βάζοντας το καπάκι στο σκεύος. Έπειτα, περιμένουμε περίπου ένα ακόμα λεπτό». Και τελειώσατε.
Εντωμεταξύ και η Unione Italiane Food πρότεινε το «παθητικό μαγείρεμα» ή την απενεργοποίηση της θερμότητας κατά το μαγείρεμα ως τρόπο για να γλιτώσουμε έως και 47% της ενέργειας και των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.
Αυτό επιτυγχάνεται αν βάλουμε το καπάκι στην κατσαρόλα ενώ βράζει το νερό και αν χρησιμοποιούμε τη σωστή ποσότητα νερού.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.