Φέτος κλείνουν 47 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο και ακόμα οι λεπτομερές αυτής της μεγάλης προδοσίας δεν έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας. Ο περίφημος «Φάκελος της Κύπρου» παραμένει για «ευνόητους» λόγους κλειστό αλλά καινούργια στοιχεία όμως για την επάρατη αυτή εθνική συμφορά έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας και μάλιστα από τουρκικής πλευράς.
Σε μια μεγάλη και αποκαλυπτική έρευνα της τουρκικής επιθεώρησης, «Ακσιόν», με τίτλο, «Η μαφία έσωσε την επιχείρηση στην Κύπρο το 1974», αποκαλύπτεται πως η τουρκική μαφία ουσιαστικά χρηματοδότησε το 1974 την αιματηρή τουρκική εισβολή στην μεγαλόνησο. Σύμφωνα με την αποκαλυπτική αυτή έρευνα, το 1974 η Τουρκία, που «αναγκάστηκε» να πραγματοποιήσει την εισβολή στην Κύπρο, («ειρηνική επέμβαση» την ονομάζουν Τούρκοι), βρέθηκε σε δύσκολη θέση, καθώς τα πράγματα δεν ήταν όπως τα περίμενε.
Όπως αποκαλύπτει ο ειδικός Επιθεωρητής της Γενικής Ασφαλείας, Μαχμούτ Τσενγκίς, η τουρκική οικονομία βάδιζε τότε προς την ολοκληρωτική κατάρρευση, καθώς δεν μπορούσε να σηκώσει το βάρος της εισβολής ενώ είχαν παρατηρηθεί φαινόμενα αυτοδιάλυσης του τουρκικού κράτους.
Στην δύσκολη αυτή συγκυρία και ενώ στην Άγκυρα προσπαθούσαν να βρούνε μια διέξοδο, έσπευσε η τουρκική μαφία, που από τότε είχε τεράστια κυκλώματα αν βοηθήσει την κατάσταση. Με εντολές της στα δίχτυα του εξωτερικού, άρχισε να διοχετεύει τεράστιες ποσότητες συναλλάγματος στην τουρκική αγορά, ενώ βοηθούσε τα τουρκικά στρατεύματα με υλικό και μαύρα κονδύλια, που απέρρεαν κυρίως από το λαθρεμπόριο ναρκωτικών.
Δεν είναι δηλαδή αβάσιμο να ισχυριστεί κανείς, όπως ισχυρίζεται ο Μαχμούτ Τσενγίζ, ότι η τουρκική μαφία ήταν αυτή που έσωσε κυριολεκτικά στο παραπέντε την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, αλλά και την ιδία την Τουρκία, και την οικονομία της που κατέρρεε στο βάρος των εξελίξεων της εποχής εκείνης.
Η έρευνα συνεχίζει τις αποκαλύψεις της και για την μετέπειτα περίοδο αναφερομένη στον «εθνικό» ρόλο της μαφίας και την στήριξη της στο τουρκικό κράτος και παρακράτος. Την δεκαετία του ογδόντα, όπως αποκαλύπτει η έρευνα, η μαφία στάθηκε στο πλευρό του Τουργκούτ Οζάλ, ο οποίος με τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις του στον χώρο της οικονομίας και με τη απελευθέρωση των οικονομικών συναλλαγών, ευνόησε τα μαφιόζικα κυκλώματα στις διακινήσεις των «μαύρων» εμπορευμάτων τους, με αποτέλεσμα να εισρεύσουν τεράστια ποσά στα ταμεία της μαφίας. Μάλιστα γίνετε σύγκριση και με τον κοινωνικό ρόλο της ιταλικής μαφίας, αλλά και με τον ίδιο τον πασίγνωστο διεθνώς, Αλ Καπόνε, που θεωρείτε σαν ένα από τα «φωτεινά παραδείγματα», στον χώρο της μαφίας.
Τα επόμενα χρόνια το κατεχόμενο μέρος της Κύπρου έγινε η έδρα δεκάδων επιχειρήσεων της τουρκικής μαφίας με αρχή τα περίφημα καζίνο και κάθε είδους λαθρεμπορία ει είδη ανταμοιβής για την αποφασιστική συμβολή στην κατάληψη του.
Αυτή είναι μια άγνωστη αλλά ακόμα πιο τραγική πτυχή του κυπριακού δράματος
*Ο Νίκος Χειλαδάκης είναι Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος