Η Βρετανία, που έχει την πατέντα του Κυπριακού στο Συμβούλιο Ασφαλείας, συνέταξε όπως συναφώς μεταδίδεται από τη Νέα Υόρκη, μια προεδρική δήλωση για να εγκριθεί με διαδικασίες επείγοντος. Ως διά μαγείας στο κείμενο δεν γίνεται καμία αναφορά στον Ερντογάν και στον εγκάθετο του στα κατεχόμενα, Ερσίν Τατάρ, που ανακοίνωσαν, προχθές. νέα τετελεσμένα στην περίκλειστη περιοχή της κατεχόμενης Αμμοχώστου. Για άλλη μια φορά, η Βρετανία θέλει να έχει το πάνω χέρι στο Κυπριακό για να καλύψει την κατοχική Τουρκία.
Και έτσι λειτουργεί όλο το σύστημα στη Νέα Υόρκη. Η ειδική αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, ενημέρωσε χθες για σχεδόν δύο ώρες τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας για τις δύο εκθέσεις του κ. Γκουτέρες για ΟΥΝΦΙΚΥΠ και καλές υπηρεσίες, αλλά και τις πρόσφατες εξελίξεις για τα Βαρώσια, δεν έκανε κάτι το διαφορετικό.
Δημόσια η κ. Σπέχαρ είπε πως «το Σ.Α. ακόμη διαβουλεύεται στο θέμα των Βαρωσίων και η Γραμματεία θα κάνει περαιτέρω ανακοίνωση σύντομα. Υπενθύμισα στο Συμβούλιο ότι ο ΓΓ έχει συστηματικά καλέσει τα μέρη να αποφύγουν οποιεσδήποτε μονομερείς δράσεις που θα μπορούσαν να αυξήσουν τις εντάσεις και να εκτροχιάσουν τις προσπάθειες για συνέχιση του διαλόγου, σε αναζήτηση κοινού εδάφους, συμπεριλαμβανομένων των Βαρωσίων».
Και τα «δυο μέρη» προκαλούν πρόβλημα; Είναι η Λευκωσία που έχει παραβιάσει τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, αυτή η οποία δημιουργεί και επιβάλλει νέα τετελεσμένα επί του εδάφους; Διαχρονικά αυτό γίνεται. Πάντα «εξαφανίζονται» οι ευθύνες της Άγκυρας. Ακόμη και στις πιο ακραίες της εκφράσεις της πολιτικής της υπάρχει ένα «αόρατο χέρι», αγγλικό, για να την σώζει.
Πάντως, αυτή τη φορά υπάρχει ένα νέο δεδομένο. Η Ουάσινγκτον αντιδρά διαφορετικά. Δεν φαίνεται επί του παρόντος να το παίζουν, όπως διαχρονικά, δίδυμο με τους Βρετανούς. Η πάλαι ποτέ σκληροπυρηνική Βοηθός Υπουργού Εξωτερικών για Πολιτικές Υποθέσεις, Βικτώρια Νούλαντ, η οποία κατέθεσε χθες σε ειδική συνεδρίαση της επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, με θέμα τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις, καταδίκασε χωρίς περιστροφές τις ανακοινώσεις Ερντογάν και Τατάρ. Όπως μεταξύ άλλων ανέφερε:
«Αυτή η κίνηση είναι ασυμβίβαστη με τα ψηφίσματα 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τα οποία απαιτούν ρητά τη διοίκηση των Βαρωσίων από τα Ηνωμένα Έθνη. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν αυτήν την ενέργεια προκλητική, απαράδεκτη και επιζήμια για τις προοπτικές επανάληψης των συνομιλιών για διευθέτηση. Προτρέπουμε την αντιστροφή αυτής της απόφασης και συνεργαζόμαστε με ομοειδείς εταίρους στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Μία κυπριακής ηγεσίας συνολική διευθέτηση για την επανένωση του νησιού ως διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία είναι ο μόνος δρόμος για διαρκή ειρήνη και σταθερότητα».
Η γλώσσα που χρησιμοποιήθηκε, ειδικά από τη συγκεκριμένη αξιωματούχο είναι πρωτόγνωρη. Στην προηγούμενη θητεία της στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ προστάτευε πάντα την κατοχική Τουρκία.
Τα επόμενα 24ωρα θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμα για το θέμα των Βαρωσίων σε σχέση με την αντίδραση της διεθνούς κοινότητας. Κατά πόσον, δηλαδή, η κατοχική Τουρκία θα αισθανθεί την αντίδραση ή θα περάσει και από αυτή την ενέργεια της αλώβητη.