Ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος από βήματος της Βουλής μνημόνευσε τα λόγια του Γρίβα κατά των κομμουνιστών κι αυτό έγινε η αιτία της διαγραφής του από τη Νέα Δημοκρατία. Ο Παφίλης διέταξε λέγοντας «κάποιος πρέπει να σας μαζέψει» και τον ταύτισε με τη Χρυσή Αυγή.
Ο Δένδιας έκανε το δικό του σόου και το ΚΚΕ πήρε μια μεγάλη νίκη ξεφτιλίζοντας την κυβέρνηση. Εν συνεχεία, οι δημοσιογράφοι άρχισαν να κατηγορούν τον Μπογδάνο επειδή παρευρέθη στο Βίτσι για να τιμήσει τη νίκη του Εθνικού Στρατού εναντίον των κομμουνιστών.
Εκεί ήταν, είπαν το ΚΚΕ και οι δημοσιογράφοι, η Χρυσή Αυγή και ο Κασιδιάρης. Ο Δρίτσας μάλιστα την χαρακτήρισε εκδήλωση μίσους. Δεν ανέφεραν όμως την παρουσία της συμμαχίας «ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ» των Τζήμερου- Κρανιδιώτη. Η πραγματικότητα είναι ότι στο Βίτσι με τη νίκη του Εθνικού Στρατού θεμελιώθηκε η δημοκρατία, την οποία επικαλούνται συνεχώς οι δημοσιογράφοι και οι πολιτικοί.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πει κατά καιρούς ορισμένες ατάκες που έχουν γράψει ιστορία. Η πιο σοβαρή που πρέπει να μας ανησυχεί είναι εκείνη η δήλωση ενώπιον του Παγκόσμιου Εβραϊκού Συμβουλίου: «Πρέπει να αντιμετωπίσουμε δραστικά το νατιβισμό».
Ανακοίνωσε δηλαδή ότι πρέπει να ξεκινήσει πόλεμος ενάντια στις εθνικές κοινότητες και να πληγεί η βιολογική ομοιογένειά τους. Ο Μητσοτάκης ήταν εκείνος που πρότεινε την διαγραφή του Βίκτορ Ορμπάν από το ΕΛΚ. Έχει δηλώσει ότι σέβεται και τιμά τους αγώνες της αριστεράς κι ότι νιώθει υπερήφανος που βλέπει την ελληνική κοινωνία να μετατρέπεται σε πολυπολιτισμική. Υπάρχουν και πολλά ακόμα που αφορούν το οικονομικό πεδίο αλλά εδώ εξετάζουμε τις αντιλήψεις του Μητσοτάκη στα εθνικά ζητήματα.
Από την άλλη έχουμε το ΚΚΕ που έχει καταψηφίσει το Σύνταγμα, φέρει το σύμβολο του κομμουνιστικού ολοκληρωτισμού, φωνάζει συνθήματα για Μελιγαλάδες και κονσερβοκούτια και κυκλοφορεί με λοστάρια που έχουν επάνω πολύ μικρά κόκκινα σημαιάκια. Έχουμε ακούσει τον Κουτσούμπα να μιλάει για δικτατορία του προλεταριάτου σε συγκέντρωση του ΚΚΕ. Αυτές τις ημέρες μάλιστα ακούσαμε τον Παφίλη να δηλώνει εντός της Βουλής: «Ούτε πρόκειται να υποχωρήσουμε ούτε πρόκειται να συμβιβαστούμε σε αυτό που λέγεται αστική δικαιοσύνη και δημοκρατία».
Το 1947 είχε ψηφιστεί ο νόμος 509 με τον οποίο το ΚΚΕ κηρύχθηκε παράνομος πολιτικός φορέας επειδή είχε δημιουργήσει την «Προσωρινή Κυβέρνηση του βουνού», κάτι που το καθιστούσε εχθρό του πολιτεύματος και της Δημοκρατίας. Στις 23 Σεπτεμβρίου του 1974 ο Κωνσταντίνος Καραμανλής νομιμοποίησε εκ νέου το ΚΚΕ και του παρείχε το δικαίωμα συμμετοχής στις εκλογές.
Το ΚΚΕ όμως δεν ξέχασε ποτέ τις καταβολές του και πριν μερικά χρόνια στο 19ο συνέδριο του κομμουνιστικού κόμματος αποφασίστηκε το εξής: «Σε περίπτωση ιμπεριαλιστικής πολεμικής εμπλοκής της Ελλάδας, είτε σε αμυντικό είτε σε επιθετικό πόλεμο, το Κόμμα πρέπει να ηγηθεί της αυτοτελούς οργάνωσης της εργατικής – λαϊκής πάλης με όλες τις μορφές, ώστε να οδηγήσει σε ολοκληρωτική ήττα της αστικής τάξης, εγχώριας και ξένης ως εισβολέα, έμπρακτα να συνδεθεί με την κατάκτηση της εξουσίας». Με απλά λόγια, το ΚΚΕ στο 19ο συνέδριό του δήλωσε ξεκάθαρα ότι σε κάθε περίπτωση πολέμου που αφορά την Ελλάδα θα λειτουργήσει ως πέμπτη φάλαγγα στο εσωτερικό της χώρας.
Η οικογένεια Μητσοτάκη έχει συγγενική και πολιτική σχέση με τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Ο θείος του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη είχε δημιουργήσει στην Κρήτη το Κόμμα Φιλελευθέρων. Εν συνεχεία το παρέδωσε στον Ελευθέριο Βενιζέλο που είχε παντρευτεί την αδερφή του. Το 1977 ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ίδρυσε το Κόμμα Νεοφιλελευθέρων θέλοντας να αναβιώσει το κόμμα του Βενιζέλου και έπειτα προσχώρησε στο κόμμα του Καραμανλή. Το σύμβολο του Κόμματος Νεοφιλελευθέρων (ένα χέρι που κρατάει μια δάδα) έγινε το σύμβολο της Νέας Δημοκρατίας.
Ο Ελευθέριος Βενιζέλος το 1916 είχε δημιουργήσει την Κυβέρνηση Εθνικής Αμύνης ή Κυβέρνηση Θεσσαλονίκης βυθίζοντας την χώρα σε διχασμό. Το 1928 είχε υπογράψει σύμφωνο ελληνο-ιταλικής φιλίας με την Ιταλία του Μουσολίνι, ενώ τα Δωδεκάνησα ήταν υπό ιταλική κατοχή και το 1923 ο Μουσολίνι είχε βομβαρδίσει την Κέρκυρα. Τα τάγματα του βενιζελικού κόμματος τραμπούκιζαν τυπογραφεία και γραφεία εφημερίδων της εποχής και ασκούσαν βία κατά των αντιβενιζελικών και των βασιλικών.
Ο Βενιζέλος έστειλε στην εξορία όλους του τους πολιτικούς αντιπάλους μετά τον διωγμό του βασιλέως Κωνσταντίνου. Από βήματος της Βουλής είχε εκφράσει τον θαυμασμό του για τον φασισμό και την κυβέρνηση Μουσολίνι. Με το Κίνημα της 1ης Μαρτίου του 1935 ο Βενιζέλος απέτυχε να καταλύσει την δημοκρατία και να εγκαθιδρύσει μονοκομματικό κράτος στα πρότυπα της φασιστικής Ιταλίας. Μετά από την αποτυχία του αυτή κατέφυγε στα Δωδεκάνησα ζητώντας άσυλο από την φασιστική Ιταλία. Από εκεί μπόρεσε να διαφύγει στο Παρίσι όπου και πέθανε έναν χρόνο μετά.
Βλέπουμε λοιπόν ότι οι καταβολές του ΚΚΕ, της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας και του Μητσοτάκη δεν είναι καθόλου δημοκρατικές. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος που θαύμαζε τον Μουσολίνι και υπήρξε πραξικοπηματίας αποτελεί το σύμβολο του μεταπολιτευτικού κράτους και χαίρει αεροδρομίου, πλατειών, αδριάντων, λεωφόρων και προτομών. Το ΚΚΕ είναι ένα κόμμα που πιστεύει ανοιχτά στον ολοκληρωτισμό και φέρει ένα σύμβολο που ξυπνάει τις ίδιες φρικώδεις μνήμες με το ναζισμό.
Και τίθενται διάφορα ερωτήματα τώρα:
Για ποιο λόγο το ΚΚΕ γίνεται δεκτό σε κάθε επέτειο Αποκατάστασης της Δημοκρατίας, αφού την αμφισβητεί κι έχει καταψηφίσει το Σύνταγμα; Γιατί να θεωρείται κάτι κακό ο αντικομμουνισμός από τη Γιάμαλη και τον Χατζηνικολάου; Γιατί το ΚΚΕ να έχει το δικαίωμα να εξεγείρεται και να εγκαλεί ένα ολόκληρο πολιτικό σύστημα όταν κάποιος υπενθυμίζει τι εστί κομμουνισμός και ποια η ιστορία του ΚΚΕ;
Το ΚΚΕ είναι ένα κόμμα με δομές και μακρά ιστορία και με πολλά εγκλήματα εναντίον του ελληνικού έθνους, είναι κόμμα που νοσταλγεί τον ολοκληρωτισμό, προωθεί το ταξικό μίσος, διαθέτει τάγματα εφόδου που τα είδαμε στη Σταυρούπολη προσφάτως να φωνάζουν διάφορα συνθήματα που προτρέπουν σε βία και δολοφονίες, έχει εμφυλιοπολεμική ρητορική και αμφισβητεί ανοιχτά την αστική δικαιοσύνη, το Σύνταγμα και τη Δημοκρατία. Από την άλλη, το σύμβολο Ελευθέριος Βενιζέλος δίχασε τον ελληνικό λαό, κατέστησε τη χώρα προτεκτοράτο των Αγγλογάλλων, εκθρόνισε τον βασιλιά, εξόρισε όποιον ήταν αντίθετος στην πολιτική του, επέβαλλε λογοκρισία στον Τύπο της εποχής, υπήρξε θαυμαστής και σύμμαχος του Μουσολίνι και επιχείρησε να ανατρέψει πραξικοπηματικά το δημοκρατικό πολίτευμα. Φαίνεται ότι η Νέα Δημοκρατία, ο Μητσοτάκης κι ο Δένδιας λησμονούν το ιδιώνυμο του 1929 της κυβέρνησης Βενιζέλου με το οποίο η υποστήριξη και η διάδοση των κομμουνιστικών ιδεών ποινικοποιήθηκαν.
Η σύγχρονη Δημοκρατία πρέπει να αποφασίσει αν μαζί με τον Μπογδάνο και τον κάθε Μπογδάνο πρέπει να απορρίψει και τον Ελευθέριο Βενιζέλο ή, αν επιθυμεί να διατηρήσει τον Βενιζέλο ως σύμβολό της, να θέσει εκτός νόμου το ΚΚΕ και να απορρίψει το νόμο Καραμανλή με τον οποίο νομιμοποιήθηκε η συμμετοχή του ΚΚΕ στην πολιτική της χώρας. Μετά από αυτό μπορούμε να συζητήσουμε και πάλι για φασισμό και τον κίνδυνο που αποτελεί για την δημοκρατία και την ελευθερία των πολιτών.
Ο Βίκτορ Ορμπάν που ο Μητσοτάκης ζήτησε να διαγραφεί από το ΕΛΚ, έχει θέσει εκτός νόμου το κομμουνιστικό κόμμα και τα σύμβολα του κομμουνισμού. Καιρός να γίνει το ίδιο και στην Ελλάδα.
*Ο Αλέξανδρος Καρράς είναι εκδότης, συγγραφέας και πρόεδρος του «Τρίτου Δρόμου