Καθημερινά ακούμε πώς για τις εκατόμβες νεκρών που έχουμε στη χώρα λόγω του Covid-19 την αποκλειστική ευθύνη την έχουν οι ανεμβολίαστοι και γενικώς όσοι αρνούνται να αποδεχτούν χωρίς σκεπτικισμό τις εντολές του πολιτικού, του ιερατικού και του δημοσιογραφικού ιερατείου.
Μέχρι εδώ όλα καλά: Όμως έχουμε μία απορία. Η Σουηδία η οποία κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι είναι μία δημοκρατική και αναπτυγμένη χώρα πέρσι ήταν ο περίγελος των ελληνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης όπως και του πολιτικού κατεστημένου, γιατί η χώρα αυτή δεν είχε πάρει κανένα περιοριστικό μετρό πλην του να απαγορέψει τις συναθροίσεις άνω των πενήντα ατόμων, με αποτέλεσμα όπως έλεγαν να έχει χιλιάδες νεκρούς.
Φέτος όμως δεν τολμάει να την αναφέρει κανείς. Σε κανένα τηλεοπτικό πάνελ δεν αναφέρεται το όνομα της χώρας αυτής η οποία πέρσι επιδίωξε να δημιουργήσει φυσική ανοσία της αγέλης για να αντιμετωπίσει μακροπρόθεσμα τον κορωνοϊό.
Η Σουηδία χθες δεν παρουσίασε κανένα νεκρό ενώ εμείς είχαμε 91 θανάτους. Πέραν τούτου τα νούμερα των θανάτων στις δύο χώρες εν τέλει διαψεύδουν τις ελληνικές αρχές για το πόσο αποτελεσματικά ήταν τα μέτρα που ακολούθησαν.
Η Ελλάδα μέχρι σήμερα και έχοντας ακολουθήσει όλες τις πολιτικές περιορισμού της ελευθερίας των πολιτών έχει 17.168 νεκρούς.
Η Σουηδία που δεν περιόρισε κανέναν πολίτη της και δε διέκοψε την οικονομική της δραστηριότητα έχει μέχρι σήμερα 15.078 νεκρούς.
Φυσικά δεν έκλεισε ούτε την εστίαση και τις ψυχαγωγικές δραστηριότητες
Τα ποσοστά εμβολιασμών των δύο χωρών είναι περίπου τα ίδια.
67,5% πλήρως εμβολιασμένοι στην Σουηδία 60,7% πλήρως εμβολιασμένοι στην Ελλάδα μέχρι τις 31 Οκτωβρίου.
10,3 εκατ. ο πληθυσμός της Σουηδίας και 10,72 εκατ. ο πληθυσμός της Ελλάδας.
Η προσέγγιση, της Σουηδίας για ελάχιστα υποχρεωτικά shutdown σχολείων και επιχειρήσεων και μεγάλη έμφαση στην ατομική ευθύνη φαίνεται να λειτούργησε καλύτερα όπως δείχνουν τα νούμερα.
Στη Σουηδία, οι αξιωματούχοι δημόσιας υγείας προσπάθησαν να αποφύγουν αυτό το είδος προσέγγισης της “διακοπής – επανεκκίνησης”, ευνοώντας περισσότερο τις μακρόπνοου χαρακτήρα συστάσεις. Στηρίχτηκαν δηλαδή περισσότερο στην ατομική ευθύνη.
Μέχρι τον περασμένο χειμώνα, ωστόσο, είχαν θεσπίσει αρκετούς περιορισμούς στις μαζικές συναθροίσεις.
Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Σουηδίας μειώθηκε με ετήσιο πραγματικό ρυθμό 0,1% μάλλον αρκετά καλύτερη επίδοση από την ελληνική.
Επίσης η Σουηδία έχασε σχετικά λίγες θέσεις εργασίας, βέβαια αυτό το ζήτημα ας μην το πιάσουμε διότι η Σουηδία έχει ένα ιδιότυπο οικονομικό σύστημα «σοσιαλίζον» με ολίγον τι καπιταλισμό.
Γιατί λοιπόν στην Ελλάδα «γίνεται της αλεπούς»και στην Σουηδία απολαμβάνουν την ζωή τους; Γιατί όπως και να το κάνουμε από τους αριθμούς δεν μπορούμε να κρυφτούμε…
Γιατί επίσης σε κανέναν εκπρόσωπο του πολιτικού και του ιατρικού ιερατείου ουδείς αναφέρει την λέξη Σουηδία;
Πολλοί θα πουν ότι το σουηδικό μοντέλο δεν ήταν επιτυχημένο σε σχέση με άλλες χώρες (αλήθεια ποιες;). Δεν το ξέρω αυτό, αυτό όμως που βλέπω από τα νούμερα είναι ότι σίγουρα ήταν πιο επιτυχημένο από τις πρακτικές που ακολουθήθηκαν εδώ.
Σε κάθε περίπτωση το σουηδικό μοντέλο αποτελεί τροφή για σκέψη.