Η πρωτοβάθμια περίθαλψη είναι το μεγάλο ζητούμενο σε αυτή τη χώρα. Το ζούμε ακόμα πιο έντονα εδώ στην ακριτική περιοχή που ο πολίτης είναι υποχρεωμένος να κατέβει στα μεγάλα αστικά κέντρα για να βρει υγειονομική κάλυψη.
Κατά περίεργο τρόπο πάρα πολλά αγροτικά ιατρεία όπως αυτά στους Μεταξάδες, στο Μικρό Δέρειο, στα Λάβαρα, στα Ρύζια, στον Κυπρίνο, στην Δόξα, στην Ν. Βύσσα αλλά και σε πολλά ακόμα χωριά, σταμάτησαν να λειτουργούν και κανένας κρατικός φορέας δεν ενημερώνει πότε θα ξανανοίξουν. Κι όμως το Σύνταγμα πομπωδώς ορίζει στο άρθρο 21 παρ. 3 πως το Κράτος μεριμνά για την υγεία των πολιτών!
Δεν μπορεί η Πολιτεία να προτάσσει ως επιχείρημα πως τα πολλά αγροτικά ιατρεία σε όλο το Νομό ξανακλείνουν με πρόσχημα την πανδημία του κορωνοϊού, γιατί κάτι τέτοιο είναι αντιφατικό εξ’ ορισμού. Πώς θα αντιμετωπιστεί και η πανδημία χωρίς αγροτικά ιατρεία;
Δυστυχώς αλλά είναι εξόφθαλμη η εγκατάλειψη στο πεδίο της υγείας στον Νομό Εβρου! Και φυσικά το γεγονός ότι ανακλήθηκε η απόφαση να κλείσει το περιφερειακό ιατρείο Φερών δεν μπορεί να γίνει η “κολυμπήθρα του Σιλωάμ” για να ωραιοποιηθεί η άθλια αυτή κατάσταση που καταλαμβάνει σχεδόν όλο τον Νομό Εβρου.
Αν η Πολιτεία και η Κυβέρνηση δεν έχει καταλάβει ότι και ο τελευταίος αγρότης και κτηνοτρόφος ακόμα και στο πιο απομακρυσμένο χωριό του Εβρου έχει δικαίωμα στην υγεία, αν δεν έχει καταλάβει ότι το ελάχιστο που μπορεί η Πολιτεία και η Κυβέρνηση να προσφέρει είναι τα αγροτικά ιατρεία και στην πιο απομακρυσμένη περιοχή, τότε δεν κάνει τίποτε άλλο παρά να «κροκοδειλίζει» και να εισφέρει μόνο παχυλά λόγια πως δήθεν φροντίζει για τους «ηρωικούς ακρίτες» που πρόταξαν τα στήθη τους πριν κοντά 2 χρόνια στις ορδές των επήλυδων από την απέναντι όχθη της Ανατολής…
Έτσι ούτε οι ευχαριστήριες επιστολές βουλευτή της περιοχής του Νομού Εβρου προς την αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας κυρία Μίνα Γκάγκα με επίκεντρο το πολυδύναμο ιατρείο Φερών Αλεξανδρούπολης, μπορεί να χρυσώσουν το χάπι της πλήρους αδιαφορίας για την υγεία των αγροτών και κτηνοτρόφων της περιοχής!
Γιατί κι αν κρατήθηκε το περιφερειακό πολυδύναμο ιατρείο των Φερών, οφείλεται στον ξεσηκωμό των κατοίκων που έφερε αποτέλεσμα και όχι στις «δουλικές ευχαριστίες» πολιτευτών. Η λαίλαπα όμως που έχει πέσει στο κλείσιμο όλων των άλλων απομακρυσμένων αγροτικών ιατρείων κυρίως λόγω υποστελέχωσης, ιδιαίτερα στο Βόρειο τμήμα του Νομού Εβρου αλλά και στο Σουφλί, προκαλώντας την δίκαιη αγανάκτηση του εκεί Δημάρχου Π. Καλακίκου και το ομόφωνο ψήφισμα του εκεί Δημοτικού Συμβουλίου, αναδεικνύουν έντονα το πρόβλημα υποβάθμισης της υγείας των κατοίκων της περιοχής.
Δυστυχώς αλλά με τέτοιου είδους συμπεριφορές, η Πολιτεία διώχνει τους κατοίκους του Νομού αντί να τους ριζώνει. Η υγεία ιδιαίτερα στην πρωτοβάθμια βαθμίδα, η εκπαίδευση και η δημιουργία θέσεων εργασίας, θα έπρεπε να είναι πρωταρχικό μέλημα της Πολιτείας και του δήθεν επιτελικού μας Κράτους. Γιατί μέχρι τώρα μόνο γύμνια και ερήμωση των αγροτικών ιατρείων έχει να επιδείξει η Πολιτεία.
Δηλαδή με άλλα λόγια αδιαφορία και πλήρης εγκατάλειψη της ακριτικής μας περιοχής. Για να θυμηθούμε ακόμα μια παραβίαση από μέρους της Πολιτείας της σοφής διάταξης του άρθρου 106 του Συντάγματος. Σύμφωνα με αυτήν το Κράτος λαμβάνει τα επιβαλλόμενα μέτρα… για την προώθηση της Περιφερειακής Ανάπτυξης και την προαγωγή ιδίως της οικονομίας των ορεινών νησιωτικών και παραμεθορίων περιοχών.
Αλήθεια, πώς θα υπάρξει ανάπτυξη χωρίς στελέχωση και υποδομή των αγροτικών ιατρείων στο Νομό Έβρου; Ας δώσει η Πολιτεία μια απάντηση με το χέρι στην καρδιά!
Πόσοι πια “Μαυρογιαλούροι” σ’ αυτόν τον τόπο;