Οι μέρες που πέρασαν στο ψυχρό, φύσει και θέσει, Ουκρανικό μέτωπο αντιπαράθεσης της Δύσης με τη Ρωσία, προσέθεσαν, νέα επεισόδια, στο ιδιότυπο αυτό μπρα ντε φερ εντυπώσεων.
Από τις πυρετώδεις διπλωματικές πρωτοβουλίες και τις ψυχολογικές επιχειρήσεις, αποδόμησης του αντιπάλου, μέχρι τα ήκιστα κομψά σχόλια και τους αστεϊσμούς, για ραντεβού σε πόλεμο και ώρα έναρξής του.
Αδιάψευστα ωστόσο στοιχεία, είναι αυτά των αριθμών. Όπως επίσης και των γραπτών κειμένων. Βάζουν το πλαίσιο της ανάλυσης, πέρα από προσωπικές δοξασίες και εμμονές και μυθώδεις αναφορές στην «καπατσοσύνη» ή την οξυδέρκεια των πρωταγωνιστών.
Είναι οι παράγοντες, που οδηγούν με βήματα λογικής στην υιοθέτηση συμπερασμάτων για τις διαφαινόμενες εξελίξεις.
Εν αρχή, έχουμε να κάνουμε με τις δεκάδες χιλιάδες των ρωσικών στρατευμάτων, που έχουν κυκλώσει την Ουκρανία. Δεν είναι μόνο ο αριθμός τους, που πλέον κατά τις εκτιμήσεις των αναλυτών της Δύσης, ανέρχεται στις 150.000.
Είναι και τα οπλικά συστήματα και τα μέσα που έχουν μετακινηθεί, όπως και όλος ο μηχανισμός διοικητικής και λογιστική υποστήριξης. Κι όλα αυτά τα στοιχεία, έχουν αναπτυχθεί σε μεθόριο εκατοντάδων χιλιομέτρων. Και σε συνθήκες πολικού χειμώνα. Σίγουρα δεν είναι ούτε η πλέον ευχάριστη και ψυχαγωγική ώρα για περιπάτους στη ρωσική και λευκορωσική ύπαιθρο.
Οι δυνάμεις μάλιστα αυτές παραμένουν στη θέση τους, ενισχύονται και αναπτύσσονται εβδομάδες ώρα. Μια τέτοια δαπανηρή επίδειξη ισχύος, δεν μπορεί να γίνεται χωρίς σκοπό και χωρίς πλαίσιο επιδίωξής του.
Ούτε ακόμα υπακούει όλη η πολεμική κινητοποίηση στις ανάγκες κάποιας άσκησης, παρά μόνο τμηματικά και αυτό για τα ρωσικά στρατεύματα που βρίσκονται στη Λευκορωσία. Τα υπόλοιπα;
Ειπώθηκε επίσης ότι ξεκίνησε η μετακίνηση και αποχώρηση ρωσικών στρατευμάτων. Ουδέν όμως άλλο προστέθηκε, ούτε για πόσα στρατεύματα αφορά, ούτε για τις περιοχές από τις οποίες μετακινούνται. Τουναντίον, αναφέρθηκε ότι 7.000 ακόμα Ρώσοι στρατιώτες ενίσχυσαν τις δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί στη ρωσο-ουκρανική μεθόριο. Άρα;
Λέγεται επίσης, ότι και η ρωσική πλευρά, θέλει να δώσει ‘μια ακόμα ευκαιρία’ στη διπλωματία. Επ αυτού μεταφέρεται και η σύντομη δημόσια ανταλλαγή ερωτοαποκρίσεων, μεταξύ Πούτιν και Λαβρόφ, κατά την τελευταία συνάντησή τους, πριν συνεχίσουν πίσω από κλειστές πόρτες. Μόλις πρόσφατα όμως δόθηκε 11σέλιδη απάντηση των Ρώσων στις προτάσεις εγγυήσεων ασφαλείας του ΝΑΤΟ.
Απορρίφθηκαν ως μη ικανοποιητικές και τονίστηκε ότι η Ρωσία δεν έχει άλλα περιθώρια, παρά να δώσει απάντηση με τεχνολογικά και στρατιωτικά μέσα. Ποια θα είναι αυτά και εάν δεν είναι προαναγγελία πολέμου, τότε τι είναι;
Τις τελευταίες μέρες εντείνεται η διακίνηση ισχυρισμών από τη ρωσική πλευρά, περί εντοπισμού ομαδικού τάφου ρωσόφωνων αυτονομιστών, όπως και για τη μεταφορά όπλων χημικού και βιοχημικού πολέμου από τους Δυτικούς στην Ουκρανία. Δεν είναι μια σειρά από προσχήματα για την έναρξη επιθετικών πρωτοβουλιών και εισβολής;
Ειπώθηκε επίσης ότι οι Δυτικές υπηρεσίες γελοιοποιήθηκαν με τη διαρροή περί εισβολής των Ρώσων στις 16 Φεβρουαρίου. Το ενδεχόμενο η δημοσιοποίηση από τον Ουκρανό πρόεδρο της πληροφορίας, να αποτελεί κίνηση ψυχολογικού πολέμου, προφανώς και διέλαθε της προσοχής των τιμητών.
Μια απέλπιδα ενδεχομένως προσπάθεια να «ξορκιστεί» το κακό, ή να δημιουργηθεί ζήτημα μεταξύ των ρωσικών δυνάμεων, ως προς την ασφάλεια των μεταξύ τους επικοινωνιών και προστασίας του απορρήτου των πληροφοριών τους.
Πόλεμος είναι αυτός και κάθε ευκαιρία για την αποτροπή του, δεν μπορεί παρά να αξιοποιηθεί ανάλογα.
Εν ολίγοις η κλιμάκωση της κρίσης συνεχίζεται. Όλα δείχνουν ότι το απευκταίο πλησιάζει.