Ο πρωθυπουργός Α Τσίπρας ήταν υποχρεωμένος να αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών για δύο λόγους:
Α) Προκειμένου να διασώσει την βαριά κλυδωνιζόμενη κυβέρνηση του, αλλά και τα σπαρασσόμενα κομμάτια του κόμματος του, προκειμένου να παραμείνει στην εξουσία από κοινού με τον κ.Καμμένο.
Β) Προκειμένου «να τελειώσει τις υποθέσεις» που βρίσκονται σε εκκρεμότητα, όπως ακριβώς του ειπώθηκε από την Ουάσιγκτον, όταν ο κ Τσίπρας επικοινώνησε με αξιωματούχους του Στέητ Ντηπάρμεντ αμέσως μετά την παραίτηση Κοτζιά.
Οι εκκρεμείς υποθέσεις που παραλαμβάνει ο κ Τσίπρας είναι όλες δημιουργήματα- δεσμεύσεις του παραιτηθέντος ΥΠΕΞ.
Το άμεσο βεβαίως είναι το κλείσιμο του θέματος των Σκοπίων, που αποτελεί επείγον θέμα για την Ουάσιγκτον και εξ αυτού του λόγου μειώνει τις αντιστάσεις και αντιρρήσεις στους κόλπους της κυβέρνησης Τσίπρα- Καμμένου.
Το… κληροδότημα του κ. Κοτζιά στον ΥΠΕΞ Τσίπρα είναι οι εκκρεμούσες ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά και η έκβαση του Κυπριακού.
Ο πρωθυπουργός Τσίπρας και ο συγκυβερνήτης Καμμένος είχαν αφήσει στην σχεδόν απόλυτη διακριτική ευχέρεια του κ. Κοτζιά τον χειρισμό της Άγκυρας τα 3,5 αυτά χρόνια, με αποτέλεσμα ο κ Τσίπρας να είναι τώρα δέσμιος των επιλογών του κ. Κοτζιά και των συνεπειών τους για τη χώρα.
Ο παραιτηθείς ΥΠΕΞ, με τις πολλές προσωπικές συναντήσεις του με τον Τούρκο ομόλογο του κ. Τσαβούσογλου, αλλά και με τον πρόεδρο Ερντογάν, βαρύνεται απολύτως για την λανθασμένη ανάγνωση και εκτίμηση των προθέσεων της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας, τις οποίες είχε εκφράσει μετά παρρησίας με μακροσκελείς συνεντεύξεις του.
Έτσι ο Ν. Κοτζιάς μετά την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα τον Δεκέμβριο του 2017 δήλωνε σίγουρος ότι «η Τουρκία δεν θέτει θέματα κυριαρχίας ή εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδας».
Για πρώτη φορά ο Ερντογάν και σε αντίθεση με όλα όσα έλεγε στο παρελθόν δήλωσε ότι δεν θέτει θέματα κυριαρχίας ή εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδας...
Το ότι αναγκάστηκε να κάνει αυτές τις διατυπώσεις τι αποδεικνύει; «Ότι δεν βγήκε κερδισμένος από εδώ, αλλά στριμωγμένος», ανέφερε με σιγουριά στην σχετική συνέντευξη του ο Ν.Κοτζιάς!
Το πόσο «στριμωγμένος» ήταν ο κ.Ερντογάν φάνηκε από τις κινήσεις του:
- Να εμβολίσει ελληνικό πλοίο του λιμενικού στα Ίμια διότι αυτό «παραβίαζε τα τουρκικά χωρικά ύδατα των Ιμίων» και να δηλώσει επισήμως και διεθνώς ότι τα Ίμια πλέον ανήκουν στην τουρκική κυριαρχία
- Να παρενοχλήσει και να εκδιώξει επι της ουσίας κατά σειρά τον αρχηγό ΓΕΣ, τον τότε υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας και τον ίδιο τον Έλληνα πρωθυπουργό από την περιοχή Ρόδου- Υψίστης – Μεγίστης – Ρω με το επιχείρημα ότι όλη περιοχή ανήκει στην τουρκική επικράτεια και κυριαρχία.
- Να «συλλάβει» και να έχει προφυλακισμένους Έλληνες- Νατοϊκούς αξιωματικούς στον Έβρο ψάχνοντας να στηρίξει υπόθεση κατασκοπίας
- Να απομακρύνει την ελληνική σημαία από την βραχονησίδα Ανθρωποφάς στη μέση του Αιγαίου με το επιχείρημα ότι η περιοχή δεν ανήκει στην ελληνική κυριαρχία
- Να επεκτείνει προς δυσμάς και με το έτσι θέλω το FIR Kων/λης διαγράφοντας το FIR Αθηνών, στο βορρά στη νήσο Τζουράφα και κυρίως, όπως γίνεται αυτές τις ημέρες ,νοτιοανατολικά στην περιοχή Ρόδου Καστελόριζου, ορίζοντας την κατειλημμένη περιοχή ως «τουρκική επικράτεια και κυριαρχία.
- Να κλείσει όλο το Αιγαίο και για όλο τον χρόνο με τουρκικές στρατιωτικές ασκήσεις και παράνομες επιστημονικές έρευνες υδρογονανθράκων στο Αιγαίο, αλλά και μεταξύ Κρήτης και Κύπρου.
- Να πετάξει στα σκουπίδια την ισχύ του Μνημονίου Παπούλια Γιλμάζ, αφού η Τουρκία προκλητικά δεν σταμάτησε ούτε στιγμή τις ασκήσεις της στο Αιγαίο κατά τους θερινούς μήνες , όπως γινόταν από το 1988 και ο παραιτηθείς ΥΠΕΞ δεν βρήκε ούτε μια λέξη να διαμαρτυρηθεί.
Αντιθέτως, ο παραιτηθείς ΥΠΕΞ, σύμφωνα και με τις δημόσιες τοποθετήσεις του, έστρωσε όσο μπορούσε καλύτερα ένα κακοτράχαλο για την ελληνική πλευρά ανοιχτό διμερή διάλογο άνευ όρων και προϋποθέσεων με την Άγκυρα, σπάζοντας με προσωπική ευθύνη του την πάγια ελληνική θέση ότι το μοναδικό θέμα συζήτησης είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας του Αιγαίου.
Ο παραιτηθείς ΥΠΕΞ δήλωνε σταθερά πρόθυμος να συζητήσει «τα αεροναυτιλιακά» με την Τουρκία για να την επιπλήξει(!) αλλά και τη Συνθήκη της Λωζάννης γιατί θα διαπραγματευόταν και αυτός βραχονησίδες που ανήκουν τώρα στην Τουρκία, σύμφωνα με συνεντεύξεις του. Ανοίγοντας έτσι την προοπτική διμερούς διαπραγμάτευσης για την απόδοση κυριαρχίας σε βραχονησίδες στο Αιγαίο, με άλλα λόγια ένα πάρε- δώσε με επίκεντρο την ελληνική κυριαρχία σε νησιά νησίδες και βραχονησίδες στο Αιγαίο.
Ο παραιτηθείς ΥΠΕΞ με τη θεωρία του μελλοντικού πάρε- δώσε με την Τουρκία «διευκόλυνε» μεν την κυβέρνηση Τσίπρα να μην αντιπαρατεθεί με την Άγκυρα στους διεθνείς οργανισμούς, πάρα τις καραμπινάτες παρανομίες της τελευταίας, δημιούργησε δε έναν ασφυκτικό κλοιό γύρω από τον πρωθυπουργό ο οποίος σε λίγες εβδομάδες θα αντιμετωπίσει τον κ. Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη για τον πρώτο γύρο του άνευ όρων διμερούς διαλόγου.
Ο παραιτηθείς ΥΠΕΞ ακόμα, ενεπλάκη σοβαρά στο Κυπριακό, με τελευταία παρέμβαση του τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη, όπου ως μεσάζων προκάλεσε τη συνάντηση Αναστασιάδη – Τσαβούσογλου. Σε αυτή την συνάντηση έπεσε ό σπόρος για τη «χαλαρή συνομοσπονδία» δύο κρατών στην Κύπρο, με δικαιώματα όλων των πλευρών στους υδρογονάνθρακες, γεγονός που εκμεταλλεύεται τώρα κατά κόρον η Τουρκία.
Τελευταία πράξη του πρώην ΥΠΕΞ ήταν σοβαρή ρήξη στις ελληνορωσικές σχέσεις με απελάσεις Ρώσων διπλωματών για την ανάμειξη της Ρωσίας στο Σκοπιανό.
Το χάσμα Κοτζιά θα πρέπει τώρα να το κλείσει μόνος του ο πρωθυπουργός- ΥΠΕΞ Τσίπρας στο ταξίδι του στη Μόσχα.
*Η Κύρα Αδάμ είναι πρώην διευθύντρια της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία» και επικεφαλής του πολιτικού ρεπορτάζ στο pronews.gr.