Με διαρροές και έμμεσες τοποθετήσεις αξιωματούχων ο πρωθυπουργός-ΥΠΕΞ προσπαθεί να απεμπλακεί από τη συνάντηση του με τον Τ.Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη, που είχε κανονίσει αντ’ αυτού ο πρώην ΥΠΕΞ Κοτζιάς με τον ομόλογο του Τσαβούσογλου , τον περασμένο Οκτώβριο , στο περιθώριο της συνάντησης τους στην Σμύρνη για τα εγκαίνια του νέου κτηρίου του Ελληνικού Προξενείου.
Η κανονισμένη και προαναγγελθείσα από τον πρώην ΥΠΕΞ συνάντηση Τσίπρα- Ερντογάν για τις αρχές Δεκεμβρίου, ουδέποτε επιβεβαιώθηκε επισήμως από το Μέγαρο Μαξίμου, ούτε δόθηκαν συγκεκριμένες ημερομηνίες πραγματοποίησης της. Αλλά και τώρα, δεν υπάρχει καμιά επίσημη ανακοίνωση για την αναβολή της επίσκεψης και για τους λόγους της.
Υπάρχει απλώς η διαβεβαίωση ότι «στο μέλλον» θα πραγματοποιηθεί.
Όλο αυτό το μη σοβαρό σκηνικό δείχνει την αμηχανία της κυβέρνησης Τσίπρα στον χειρισμό των ελληνοτουρκικών προβλημάτων, που διαρκώς διογκώνει η Τουρκία στο Αιγαίο και στην Κύπρο, έναν ολόκληρο χρόνο από την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στην Αθήνα τον Δεκέμβριο 2017.
Παρά ταύτα παραμένει ενεργή η προφορική δέσμευση του Έλληνα πρωθυπουργού – ΥΠΕΞ σε όλες τις συναντήσεις του με τον Πρόεδρο της Τουρκίας , ( Βρυξέλλες και Νέα Υόρκη),ότι «θα τα συζητήσουν όλα» αλλά όχι σε περιόδους «πολιτικής πίεσης» ( πχ το τέλος του Μνημονίου ή τη διευθέτηση του θέματος των Σκοπίων ή των συντάξεων). Καθώς όμως η περίοδος πολιτικής πίεσης για την κυβέρνηση Τσίπρα παρατείνεται, ( κύρωση Συμφωνίας Πρεσπών και κυρίως η απόφαση για τον χρόνο των εκλογών), είναι προφανές ότι η νευρική Άγκυρα θα πρέπει να περιμένει πολύ για να «τα συζητήσει όλα» με τον κ Τσίπρα.
Στο μεταξύ, η Άγκυρα δρα μόνη της και- ανεξέλεγκτη , όπως είναι- και στο Αιγαίο κι στην Κύπρο.
Είναι πλέον κάτι πάρα πάνω από εμφανές ότι η Ελληνική κυβέρνηση – με επισπεύδοντα τον πρώην ΥΠΕΞ Κοτζιά είχε διαβάσει λάθος και ουδόλως είχε κατανοήσει τις προθέσεις Ερντογάν απέναντι στην Ελλάδα κατά την περσινή επίσκεψη του στην Αθήνα. Ακόμα ηχεί ως κακόγουστο ανέκδοτο η κατηγορηματική διαβεβαίωση πρωθυπουργού και ΥΠΕΞ ότι η Τουρκία πλέον δεν έχει εδαφικές διεκδικήσεις σε βάρος της Ελλάδας.
Διότι επιβεβαιώθηκε το χειρότερο :η Άγκυρα πιέζει για αναθεώρηση των Συνθηκών, για την « αναδιανομή» της ελληνικής κυριαρχίας πάνω σε νησιά νησίδες και βραχονησίδες του Αν Αιγαίου (και συγκεκριμένα από τον 25 μεσημβρινό και ανατολικά μέση του αιγαίου )Κάτι που υποστηρίζει επιχειρησιακός καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους :
με συνεχείς αεροναυτικές ασκήσεις σε δεσμευμένες περιοχές.
-με συνεχείς παραβιάσεις σε καθημερινή βάση της ελληνικής κυριαρχίας από Σαμοθράκη , Λήμνο Αη Στράτη Αντίψαρα, Καλόγηροι, Ικαρία Καστελόριζο κλπ.
– με παράνομες ΝΟΤΑΜ που κατονομάζουν 20 ελληνικά νησιά ως αποστρατιωτικοποιημένα και ως μη έχοντα ελληνική κυριαρχία.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ ουδόλως έχει αντιδράσει στην πράξη σοβαρά και αποτελεσματικά σ αυτές τις μόνιμες πλέον παρανομίες και προκλήσεις της Άγκυρας.
Το ίδιο ακριβώς πράττει με συγκινητική συνέπεια και αδιαφορία και το σύνολο τα αντιπολίτευσης.
Επομένως μια ακόμα εκ του προχείρου συνάντηση Τσίπρα- Ερντογάν για «να συζητηθούν όλα» πολύ δύσκολα θα ανέτρεπε το αρνητικό και δυσμενές σκηνικό μέσα στο οποίο κινείται η Αθήνα στις σχέσεις της με την Τουρκία.
Το σκηνικό αυτό έχει επιδεινωθεί ιδιαιτέρως σε ότι αφορά στην εμπλοκή της αξίας των υδρογονανθράκων στην Κυπριακή ΑΟΖ και μοιρασιά της «μισά- μισά», ως τον μοναδικό πλέον καταλύτη για τη «λύση» του Κυπριακού.
Η Άγκυρα, στηρίζει την παράνομη εμμονή της σε τουρκικά υπερ- δικαιώματα στο τμήμα της υφαλοκρηπίδας ΜΕΤΑΞΎ Κύπρου Ελλάδας και Τουρκίας, που δεν έχει ακόμα καθοριστεί, στην απειλή χρήσης όπλων στην Αν Μεσόγειο. Προχωρά μάλιστα σε παρανοϊκές παρανομίες, μεταφέροντας δυτικά τα όρια του FIR Κων/λης, συμπαρασύροντας έτσι και τα τουρκικά χωρικά ύδατα στην περιοχή Ρόδου – Καστελόριζου, για να «τεκμηριώσει» την τεράστια έκταση της τουρκικής υφαλοκρηπίδας «της» δυτικά και νότια της Κύπρου, υπερκαλύπτοντας , εξαφανίζοντας και εξουδετερώνοντας έτσι την υφαλοκρηπίδα της περιοχής Ρόδου – Καστελόριζου. Ο ελληνικός «αντιπερισπασμός με την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων σε περιοχές εκτός Αιγαίου περιέπλεξε τα πράγματα με την επαναφορά της τουρκικής απειλής πολέμου στο Αιγαίο.
Το δίλημμα επομένως για την επόμενη συνάντηση κορυφής Αθήνας Αγκύρας, όποτε γίνει αυτή και με οποιαδήποτε κυβέρνηση, είναι σοβαρό για τα εθνικά συμφέροντα και την ελληνική κυριαρχία.
Αν μια τέτοια συνάντηση «γίνει για να γίνει» , τότε η Άγκυρα απλώς επιβεβαιώνει και εδραιώνει τις θέσεις της.
Αν πάλι η συνάντηση αυτή γίνει με συμφωνημένη ατζέντα θεματολογίας, τότε η Αθήνα θα έπρεπε ήδη να δουλεύει νυχθημερόν για να διαμορφώσει μια στέρεη εθνική θέση αντιμετώπισης της τουρκικής παρανοϊκής παρανομίας.
Αλλά τώρα το σύνολο του ελληνικού πολιτικού κόσμου έχει άλλες δουλειές- άγρα ψήφων για τις επόμενες εκλογές. Και έτσι παραμένει αναλλοίωτο το μόνο συλλογικό εθνικό δόγμα « άσ’το για αργότερα και για τους άλλους».
* Η Κύρα Αδάμ είναι πρώην διευθύντρια της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία» και επικεφαλής του πολιτικού ρεπορτάζ στο pronews.gr.