Η Σερβία αποκτά πυρηνικά βαλλιστικά συστήματα; Το ενδεχόμενο αυτό “παίζει” πολύ δυνατά εδώ και ένα χρόνο με τους Αμερικανούς αναλυτές να αναρωτιούνται τι περιλαμβάνει το “πακέτο” των ρωσο-σερβικών στρατηγικών συμφωνιών.
Σήμερα ο Β.Πούτιν αφίχθηκε στο Βελιγράδι εγκαινιάζοντας μια νέα “εποχή” στις ρωσοσερβικές σχέσεις.
Aς δούμε κάποιες από τις στρατηγικές εξελίξεις που δείχνουν προς αυτή την κατεύθυνση:
Πρώτον, όπως έχουν ήδη αναφέρει οι Σέρβοι, το Βελιγράδι εισέρχεται στην Ευρασιατική Οικονομική Ένωση μπαίνοντας υπό ρωσική “ομπρέλα”.
Δεύτερον, ο πρόεδρος της Ρωσίας, Β.Πούτιν, έφτασε σήμερα στο Βελιγράδι για την υπογραφή 20(!) στρατηγικών συμφωνιών μεταξύ των δύο χωρών. Μερικές εκ των οποίων είναι επενδύσεις σε υποδομές, ενέργεια, αγροτικές συμφωνίες, αμυντικά συστήματα, εκπαίδευση, τουρισμό, συμβόλαια για την κατασκευή ενός νέου σιδηροδρόμου.
Τρίτον η συμφωνία περιλαμβάνει την παράδοση ρωσικών αρμάτων μάχης Τ-72Β2 καθώς και αντιαεροπορικών συστημάτων. Ρωσικές πηγές μιλούν για τους S-300PMU2 μαζί με Pantsir και Tor-M2 για την δημιουργία αποτελεσματικού αντιαεροπορικού “θόλου”.
Τέταρτον, σύνδεση της Σερβίας με τον αγωγό φυσικού αερίου, “Turkish Stream” . Μένει να δούμε πώς θα ονομαστεί το κομμάτι του αγωγού που θα εισέλθει σε σερβικό έδαφος.
Πέμπτον, αυτό που ήδη κτύπησε “καμπανάκι” στην Δύση ήταν η συμφωνία εγκατάστασης της Rosatom στο Βελιγράδι. Η ρωσο-σερβική συμφωνία περιλαμβάνει την δημιουργία πυρηνικού εργοστασίου στη Σερβία. Ηδη Σέρβοι πυρηνικοί επιστήμονες εκπαιδεύονται στην Μόσχα.
Η σχετική ανακοίνωση που πέρασε στα “ψιλά” έγινε από τον αναπληρωτή πρωθυπουργό Γιούρι Μπορίσοφ, αρκετούς μήνες πριν.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο σύμβουλος της ρωσικής κρατικής εταιρείας Rosatom, Νικολάι Σπάσκι, είχε σχετικές συνομιλίες με την σερβική πλευρά. Όπως βέβαια σπεύδουν να διευκρινίσουν οι Σέρβοι «πρόκειται για μια συνεργασία για την ανάπτυξη του πυρηνικού τομέα για ειρηνικούς σκοπούς και επίσης τη χρήση ρωσικών ισότοπων για ιατρική έρευνα και ιατρική διάγνωση στη Σερβία».
Για “ειρηνικούς σκοπούς” διευρύνεται ταυτόχρονα και η ρωσική ανθρωπιστική βάση στο Νις της Σερβίας. Το 2010, η Ρωσία κατασκεύασε μακριά από το φως της δημοσιότητας την μεγαλύτερη στρατιωτική βάση εκτός Ρωσίας, μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.
Η στρατιωτική βάση στο Νις στο νοτιοανατολικό τμήμα της Σερβίας,100 χλμ. από το Κοσσυφοπέδιο, καθιερώθηκε ως μια ανθρωπιστική βάση όπου ρωσικά αεροσκάφη θα επιχειρούν σε περιόδους φυσικών καταστροφών.
Πρόσφατα “κλείστηκε” ακόμη μια ρωσο-σερβική συμφωνία με την “Ρεπούμπλικα Σέρπσκα” όπου θα αναπτυχθεί ανάλογο ρωσικό δίκτυο για την αντιμετώπιση ανθρωπιστικών καταστροφών αλλά και την συνεργασία στον εκκλησιαστικό τομέα.
Στο νέο αμυντικό σύμφωνο που πρόκειται να υπογραφεί μεταξύ Μόσχας-Βελιγραδίου θα γίνεται ειδική αναφορά στην εδαφική ακεραιότητα της Σερβίας αλλά και την μελλοντική ένωση με την “Ρεπούμπλικα Σέρπσκα”.
Πώς όμως θα μπορέσει να αμυνθεί αποτελεσματικά η Σερβία τη στιγμή που είναι περικυλωμένη και αποκομμένη από την Μόσχα;
Οι Αμερικανοί γνωρίζουν εδώ και καιρό για το ενδεχόμενο απόκτησης βαλλιστικών συστημάτων Iskander-M από το Βελιγράδι. Αυτό όμως που δεν γνωρίζουν, είναι αν τα συστήματα αυτά θα φέρουν και πυρηνικές κεφαλές.
Εκτον, εδώ “κολάει” και η χτεσινή είδηση πως οι ΗΠΑ θα αποχωρήσουν από την Συνθήκη για τα πυρηνικά μέσου βεληνεκούς (INF) στις 2 Φεβρουαρίου καθώς η Ευρώπη γίνεται πάλι “στόχος” πυρηνικών βαλλιστικών συστημάτων.
O Iskander η αιτία – Θα πάει και σε σερβικά χέρια;
Ως βασική αιτία για την αποχώρηση των ΗΠΑ από την INF αναφέρεται ο εξοπλισμός του ρωσικού Στρατού με τους τακτικούς βαλλιστικούς πυραύλους Ιskander που κατασκευάστηκαν το 2018 σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ.
Τα συστήματα παραδόθηκαν το 2018 στην 448η Ταξιαρχία Πυραύλων με έδρα το Kursk. Στρατιωτικοί αναλυτές παρατήρησαν πως το νέο σύστημα μπορεί να χρησιμοποιήσει τον πύραυλο 9M729 (SSC–X–8) εμβέλειας 480–5,470 χλμ.
Κάτι τέτοιο όμως απαγορεύεται από την Συνθήκη INF.
Η Συνθήκη INF υπογράφτηκε το 1987 μεταξύ ΗΠΑ-ΕΣΣΔ και προέβλεπε την απαγόρευση ύπαρξης πυραύλων μικρού (500-1000 χλμ) και μέσου (1000-5.500 χλμ) βεληνεκούς στα οπλοστάσια των δυο υπερδυνάμεων.
Η εμφάνιση όμως του Iskanter-M 9M729 (κατά ΝΑΤΟ: SSC-Χ-8) που δύναται να εξοπλιστεί με πυρηνική κεφαλή και έχει την ικανότητα εκτέλεσης πτήσης cruise, αν και συγκαταλέγεται στα βαλλιστικά βλήματα, προκάλεσε μεγάλη ανησυχία στην Δύση, γιατί είναι εξαιρετικά δύσκολο να αναχαιτιστεί.
* Ο Καπούλας Βασίλης είναι αρχισυντάκτης στο pronews.gr