Σαν “βόμβα” έσκασε σε Αθήνα και Λευκωσία η παραίτηση του πρωτεργάτη της Συμφωνίας των Πρεσπών, υπεύθυνου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις σχέσεις με την Ευρώπη, την Τουρκία και τη Ρωσία, βοηθού υπουργού Εξωτερικών Γουές Μίτσελ, μια “παραίτηση” προκαθορισμένη εδώ και καιρό.
Ο Γουές Μίτσελ χαρακτηρίζεται ως δεδομένο “Γεράκι” και “Ατλαντιστής” με σκληρές θέσεις για την Τουρκία.
Ο Γ.Μίτσελ ήταν υπέρμαχος της θεωρίας της εποχής του “μεγάλου ανταγωνισμού” ενώ τόνιζε διαρκώς πως η Δύση, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι τους δεν ήταν προετοιμασμένοι για την εποχή της μετάβασης. Συνεπώς πίστευε σε μια καινούρια στρατηγική ανάσχεσης Ρωσίας και Τουρκίας την οποία και εφάρμοζε.
Ηταν αυτός που δημιούργησε την Συμφωνία των Πρεσπών, αυτός που επέμενε για σκληρή στάση απέναντι στον Ερντογάν όσον αφορά την αιχμαλωσία του πάστορα Μπράνσον και αυτός που επέμενε για κυρώσεις απέναντι στην τουρκική αγορά των S-400.
Φαίνεται ότι ο Ν.Τραμπ είχε προαποφασίσει εδώ και καιρό αλλαγή στρατηγικής σε Ευρώπη-Μέση Ανατολή και ο Γουές Μίτσελ ήταν ο επόμενος που έπρεπε να φύγει καθώς τον είχε φέρει στο State Department ο Ρεξ Τίλερσον.
Συνεπώς, μετά και την φυγή Γ.Μίτσελ, Αθήνα και Λευκωσία χάνουν ακόμη ένα αντιτουρκικό πυλώνα που θα μπορούσε να μεσολαβήσει σε μια ενδεχόμενη κρίση.
Ταυτόχρονα, ο μόνος που έχει απομείνει πλέον στην περιοχή για να υποστηρίξει μια συνέχεια και συνέπεια της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής είναι ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τ.Πάιατ.
Εντός του Λευκού Οίκου φαίνεται πως υπάρχει μετατόπιση της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής.
Ο Γ.Μίτσελ “ακολουθεί” τις παραιτήσεις Ρ.Τίλερσον, Τ.Μάτις, του ειδικού προεδρικού απεσταλμένου Brett McGurk, υπέρμαχου της θεωρίας περί κουρδικού κράτους στην Μ.Ανατολή.
Παράλληλα έχουν φυγεί ακόμη δύο αξιωματούχοι του Πενταγώνου που εργάζονταν για την πολιτική των ΗΠΑ στην Ευρώπη, οι Robert Karem και Tom Goffus.
Ο Γ.Μίτσελ πίστευε ότι η Ελλάδα, μαζί με το Ισραήλ και την Κύπρο, εντασσόταν ξεκάθαρα στη ζώνη των ” frontier states” που εγγυώνται την ασφάλεια της περιφέρειας της Ευρασίας (Rimland), άρα και εκείνη των ΗΠΑ.
Iσχύει αραγε αυτό ακόμη;
Σύμφωνα με αμερικανικές πηγές, τους τελευταίους 18 μήνες υπήρχε ένα άτυπο “debate” σε Λευκό Οίκο-Πεντάγωνο-Στειτ Ντιπάρτμεντ για τον επανακαθορισμό της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ σε Βαλκάνια και Μέση Ανατολή.
Πολλές αμερικανικές κινήσεις λάμβαναν χώρα “κάτω από το ραντάρ” χωρίς την έγκριση του Ν.Τραμπ επειδή δεν χρειάζονταν.
Οι ΗΠΑ ενίσχυαν την παρουσία τους στην Ευρώπη χωρίς να υπάρχει αμερικανική προεδρική έγκριση.
Οι παραιτήσεις όμως τόσων αμερικανών αξιωματούχων δείχνει πως εντός των ΗΠΑ λαμβάνει χώρα ένα μεγάλο ξεκαθάρισμα.
Ολες αυτές οι παραιτήσεις άφησαν κενά τα οποία δεν έχουν καλυφθεί μέχρι τώρα.
Τί σημαίνει αυτό;
- Ότι όλες οι πρωτοβουλίες που βρίσκονταν σε ισχύ θα “παγώσουν”
- Δεν θα υπάρξουν στο κοντινό μέλλον άλλες πρωτοβουλίες.
- Σε μια κρίση δεν θα υπάρχουν ειδικοί για λήψη πρωτοβουλιών και εκτόνωση της κατάστασης
Η Αθήνα θα πρέπει να προβληματιστεί για δύο ενδεχόμενα: Τί θα συμβεί πλέον σε ένα ελληνοτουρκικό επεισόδιο και τι θα συμβεί με την συμφωνία των Πρεσπών στο μέλλον δεδομένου πως ο Ν.Τραμπ πάει για αλλαγή στρατηγικής στο πλαίσιο ενός νέου “απομονωτισμού” περιμένοντας και την ρωσική πρόταση για τα Βαλκάνια…
* Ο Καπούλας Βασίλης είναι αρχισυντάκτης στο pronews.gr