Η διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία ολοκληρώθηκε. Η επιτομή της διαχείρισής της από τον Τουρκική διπλωματία και τον Ταγίπ Ερντογάν, μπορεί εν πολλοίς να αποτυπωθεί στο επίσημο δείπνο που παρέθεσε στο «Λευκό Παλάτι». Ένα Φαραωνικό κτίριο, που κατά τα θρυλούμενα περιλαμβάνει περισσότερα από 1.000 δωμάτια και χώρους και φέρει έναν πρόδηλα επιλεγμένο τίτλο.
Αφενός παραπέμπει στο Διοικητικό Κέντρο εξουσίας της Υπερδύναμης (μύχια επιθυμία του Τούρκου Προέδρου για τη μετεξέλιξη της Τουρκίας), αφετέρου κάνει ευθεία σύνδεση με το Δεσποτικό παρελθόν και τη χλιδή των απόλυτων αρχόντων της Ανατολίας.
Οι προσκεκλημένοι στο δείπνο είχαν τη σημειολογία τους.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης πρώτος μεταξύ αυτών. Σε ένα περιβάλλον και μια χρονική συγκυρία, που κάθε άλλο παρά ευνοικές μπορούν να θεωρηθούν. Η παράταιρη κατά πολλούς αλλά απόλυτα δικαιολογημένη από τον Τουρκικό καιροσκοπισμό, προσέγγιση με την Τουρκία, δημιουργεί ερωτηματικά ως προς το εύρος, τη διάρκεια και το περιεχόμενό της.
Οι συνέπειες τίποτα θετικό δεν προοιωνίζονται. Για τον Οικουμενικό Πατριάρχη δημιουργούν δυνητικά μια πρόσθετη πίεση, στον απόηχο ιδίως της αναγνώρισης του αυτοκεφάλου της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και της αρνητικής αντιμετώπισης, τόσο από τη Ρωσία, όσο και από την Τουρκία, για τους δικούς τους διαφορετικούς λόγους, της διεθνούς ακτινοβολίας και ρόλου του Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης.
Εξαιρετικό αν μη τι άλλο το σθένος και η διπλωματική μαεστρία του, αποδεικνύει τη βιωματική τέχνη εξασφάλισης ισορροπιών ανά τους αιώνες και απέναντι σε μεγαθήρια. Η φαντασιακή αναφορά στη στήριξη από ξένες δυνάμεις και παράγοντες, μόνο σκωπτική μελαγχολία προκαλεί στους θεματοφύλακες του Αυτοκρατορικού μεγαλείου της Ορθοδοξίας.
Τα «ανοίγματα» του Σουλτάνου για τη Χάλκη και την προοπτική επαναλειτουργίας της δεν πρέπει να υπνωτίζουν. Ούτε να δημιουργούν ψευδαισθήσεις για «εύκολες λύσεις» και αμεσότητα χειρισμών.
Είναι χιλιοειπωμένο υπονοούμενο, που πάντα συνεπάγεται πολλαπλάσιες αξιώσεις από την πλευρά των Τούρκων. Με την ίδια ευκολία που σταδιακά επιστράφηκαν ακίνητα του Πατριαρχείου, που αυθαίρετα ούτως ή άλλως κατασχέθηκαν, μπορούν εκ νέου να δεσμευθούν. Ας ρωτήσει κανείς τους Έλληνες της Πόλης, τους Ίμβριους και τους Τενέδιους, που εν μία νυκτί στερήθηκαν ιδιοκτησιών, και έγιναν φιλοξενούμενοι στις περιουσίες τους.
Η «κοινωνική εγκαρδιότητα» δε σηματοδοτεί και πολιτικά ανοίγματα. Και ο Άσαντ της Συρίας ήταν αρχικά «αγαπημένος γείτονας» πριν γίνει θανάσιμος εχθρός και πλέον εν τοις πράγμασι εταίρος.
Ας μη λησμονούμε ότι και κουμπαριές έκανε ο Τούρκος Πρόεδρος με την Ελληνική πολιτική ηγεσία, ενώ δεν παρέλειπε κατά τα λεγόμενα να μοιράζει ‘κομπολόγια’ στους ημέτερους συνομιλητές του, ομνύοντας στην Ελληνοτουρκική φιλία (Είναι και αυτό μια εξέλιξη, σε σχέση με τα καθρεφτάκια που κάποτε μοίραζαν στους ιθαγενείς).
Αυτό όμως δεν τον εμποδίζει να αξιώνει συνεκμετάλλευση του Αιγαίουμ να παραβιάζει συστηματικά τον Εθνικό Εναέριο Χώρο μας και να διατηρεί το casus belli. Και να γκριζάρει τον ορυκτό μας πλούτο. Σε τέρψη και εξυπηρέτηση-ακούσια ή εκούσια- και των Ρώσων ομόδοξων, που δεν ενθουσιάζονται στην προοπτική δυνητικών ανταγωνιστών στην αγορά ενέργειας, που περνάει κρίση και βυθίζει μαζί της τη Ρωσική Οικονομία.
Ο Ταγίπ Ερντογάν δεν ξεχνά να μας θυμίζει ότι πολιτεύεται έχοντας στο νου του «τα σύνορα της καρδιάς του».
Από κοντά πλέον και το νέο ευφυολόγημα της γαλάζιας πατρίδας, που εξ ορισμού περιλαμβάνει νησιά, αλλά και δηλώνει την προοπτική χωρίς όρια για τον Νεοτουρκικό Μεγαλοιδεατισμό, όπως και ο ορίζοντας της θάλασσας. Χρειάζεται εγρήγορση, ιδιαίτερα σε σχέση με τη Θράκη και τις προφάσεις που η μουσουλμανική μειονότητα, μπορεί να προσφέρει στον αυτόκλητο «υπερασπιστή της».
Νότα «ελαφρότητας» στη λίστα των προσκεκλημένων και της «βαριάς ατζέντας», αποτελούσε η παρουσία του Έλληνα μπασκετμπολίστα και των ποδοσφαιριστών που δεν παρευρέθηκαν. Μια προσέγγιση της πολιτικής χαμηλής έντασης (soft politics) α λα Τούρκα. Που φαίνεται όμως να διαρκεί, μόνο όσο ένα δείπνο.
*Ο Πολύκαρπος Αδαμίδης είναι Δικηγόρος, ΔΝ, αν. Καθηγητής Κοινοτικού Δικαίου και Διεθνών Σχέσεων στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Δημοσιογράφος του FOX News: Η αγορά της Γροιλανδίας θα μας κοστίσει περί το 1,5 τρισ.$ αλλά θα αξίζει την επένδυση
- Καρέ καρέ πλήγματα από άνδρες των ειδικών δυνάμεων της Ρωσίας στο Βερμπόβε (βίντεο)
- Μαίνεται η ένταση στην Μοζαμβίκη – Τουλάχιστον 20 νεκροί σε διαδηλώσεις
- Telegram Community: Ένας ακόμη τρόπος για να μαθαίνεις πρώτος τα τελευταία νέα από το Pronews.gr
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.