Και ενώ όλοι είχαν στρέψει την προσοχή τους στις δηλώσεις περί παράδοσης των αντιαεροπορικών συστημάτων S-400 στην Αγκυρα, η Ρωσία ξεκίνησε αιφνιδιαστικά την παράδοση αμυντικού εξοπλισμού στην Τουρκία.

Σαν “κεραυνός” έπεσε στις ΗΠΑ η παράδοση του πρώτου ρωσικού ελικοπτέρου πολλαπλών χρήσεων τύπου «Ka-32», στην Τουρκία!

Συνολικά οκτώ ελικόπτερα πολλαπλών ρόλων, από εσωτερικής ασφάλειας μέχρι αεροπυρόσβεσης θα πουληθούν στην γειτονική χώρα σε ένα συμβόλαιο που ξεπερνά σε αξία τα 150 εκατ. δολ.

Τα «Ka-32» χρησιμοποιούνται για την υποστήριξη αναζήτησης και διάσωσης, εργασίες εγκατάστασης σε μεγάλο υψόμετρο, πυρόσβεση, χειρισμού φορτίου, μεταφορά ασθενών, περιπολίες και δραστηριότητες πληροφοριών.

Τα «Ka-32» έχουν τριμελές πλήρωμα, (δύο πιλότοι και μηχανικός πτήσης). Σε αποστολές αεροπυρόσβεσης ο κάδος που μεταφέρουν έχει συνολική χωρητικότητα τεσσάρων τόνων.

Το ελικόπτερο με μέγιστο βάρος απογείωσης 12 τόνων φθάνει τα 270 χιλιόμετρα την ώρα, ανεβαίνει στα 5 χιλιόμετρα και διανύει 980 χιλιόμετρα.

Τί σημαίνει αυτό;

Εχουμε το “πρελούδιο” άφιξης των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων S-400 στην Τουρκία καθώς η αμυντική ρωσο-τουρκική συμφωνία έχει αρχίσει να υλοποιείται.

Το επιβεβαίωσε εξάλλου και ο Αντρέι Μπογκίνσκι, ο γενικός διευθυντής της ρωσικής εταιρείας ελικοπτέρων.

«Στα τέλη Μαρτίου, στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, σχεδιάζουμε να συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις για την πράδοση και των υπολοίπων πέντε ελικοπτέρων Ka-32A11BC», δήλωσε στην έκθεση όπλων IDEX 2019.

Συνεπώς το επόμενο διάστημα θα δούμε ραγδαίες γεωπολιτικές εξελίξεις σε Ουάσινγκτον-Αγκυρα-Μόσχα-Αθήνα. Η άρον-άρον έλευση χτες του υπουργού Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακαρ στην Ουάσιγκτον, από κοινού με τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Γιάσαρ Γκιλέρ, επικεφαλής μεγάλης αντιπροσωπείας, δεν είναι τυχαία.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στην Ουάσιγκτον, έπεσαν εντελώς έξω στις εκτιμήσεις τους και αν αποφασίσουν να “θυσιάσουν” και την Ελλάδα μετά τους Κούρδους δίνοντας “υπερεξουσίες” αντάξιες μιας περιφερειακής υπερδύναμης στον Ρ.Τ.Ερντογάν θα καταστραφούν γεωπολιτικά.

Συνεπώς, προς αναβίωση του κλασικού “proxy war” στην “γειτονιά” μας; Μαλλον ναι. Εκτός και αν οι ΗΠΑ έχουν αποφασίσει να “αυτοκτονήσουν”.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

* Ο Καπούλας Βασίλης είναι αρχισυντάκτης στο pronews.gr