Η Κίνα μετατρέπεται πλέον σε οικονομικό «συστημικό αντίπαλο» της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το θέμα θα συζητηθεί στις 22 Μαρτίου στις Βρυξέλλες στη Σύνοδο Κορυφής.
Το κουμπί του συναγερμού, πάτησε πριν λίγες ημέρες η Ιταλία, η οποία είναι η πρώτη χώρα από τους «μεγάλους « των G7 του πλανήτη, που προσχωρεί στην παγκόσμια οικονομική στρατηγική της Κίνας «Μια ζώνη- Ένας δρόμος» (ΟΒΟR), με προοπτική πώλησης ιταλικού χρέους στην Κίνα. Οι προθέσεις της Ρώμης, αν υλοποιηθούν, θα καταφέρουν ισχυρό πλήγμα στην ενότητα και πειθαρχία κράτους μέλους της Ευρωζώνης, ενώ ανοίγουν την κερκόπορτα στην Κίνα να επηρεάζει τις ευρωπαϊκές πολιτικές.
Σε κοινή ανακοίνωση τους, το Ευρωκοινοβούλιο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 12 Μαρτίου, για πρώτη φορά κατονομάζουν την Κίνα ως «οικονομικό ανταγωνιστή που επιδιώκει την τεχνολογική ηγεσία και έναν συστημικό αντίπαλο που προωθεί εναλλακτικά μοντέλα διακυβέρνησης».
Η σκλήρυνση της ευρωπαϊκής στάσης απέναντι στην Κίνα είναι αποτέλεσμα της τωρινής προσπάθειας του γερμανο-γαλλικού άξονα να δημιουργήσει μια νέα ευρωπαϊκή βιομηχανική στρατηγική, που θα υποστηρίζει τους – απειλούμενους πλέον- ευρωπαϊκούς κολοσσούς σε τομείς όπως η βαριά βιομηχανία, αλλά τον ευρύ τομέα των τηλεπικοινωνιών.
Είναι άγνωστο ακόμα αν αυτή η «σκληρή στάση» της ΕΕ απέναντι στην Κίνα θα μειώσει την τεράστια διείσδυση της στην Ευρώπη, καθώς από το 2016, η Βρετανία έχει κινεζικές επενδύσεις ύψους περίπου 40 δις, η Γερμανία περίπου 20δις – η Ελλάδα είναι 14η στον κατάλογο των ευρωπαϊκών χωρών, κάτω από το Βέλγιο.
Οι ευρωπαίοι εταίροι έχουν και έναν ακόμα φόβο: την αυξανόμενη εμπορική διείσδυση της Κίνας στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, οι οποίες μέσα στην οικονομική κρίση και με την απαίτηση της Γερμανίας να «κάνουν επενδύσεις» σε βασικούς δημόσιους τομείς, (δηλαδή να τους ξεπουλήσουν) στράφηκαν μαζικά στην Κίνα.
Το παράδειγμα της Ελλάδας με τις μεγάλες κινεζικές επενδύσεις πχ COSCO.
Επιπροσθέτως η Κίνα έχει μπει για τα καλά στα Βαλκάνια, παραμερίζοντας σε ορισμένες περιπτώσεις την οικονομική επιρροή της Ρωσίας. Η Σερβία είναι ένα τρανταχτό παράδειγμα, με τους Κινέζους να προχωρούν σε μεγάλα έργα υποδομής κι αγοράς εργοστασίων εγκαταστάσεων κλπ. στη χώρα.
Η συζήτηση στο Συμβούλιο Κορυφής για τις σχέσεις με την Κίνα θα εστιαστεί κυρίως στην ανάγκη να υπάρξει «πλήρης ενότητα» των κρατών μελών απέναντι στην Κίνα, δηλαδή να υιοθετηθούν μια σειρά απαιτήσεις και περιορισμοί για τα ευρωπαϊκά κράτη απέναντι στις σχέσεις τους με το Πεκίνο.
Με εμφανή στόχο να περιοριστεί η «ανεξέλεγκτη» οικονομική και εμπορική σχέση κάθε κράτους με το Πεκίνο , έτσι ώστε ο γαλλο- γερμανικός άξονας να προλάβει να ανασυνταχθεί και να αντιμετωπίσει αυτός για λογαριασμό όλων των κρατών μελών τις εμπορικές επενδυτικές και χρηματοδοτικές σχέσεις με την Κίνα.
Το κοινό κείμενο του Ευρωκοινοβουλίου και της Επιτροπής που προωθείται στη Σύνοδο Κορυφής για έγκριση περιλαμβάνει 10 δράσεις, με ιδιαίτερη σπουδή:
Στις ανατρεπτικές συνέπειες από τις ιδιοκτησίες ξένου κράτους και τις κρατικές χρηματοδοτήσεις μέσα στην ευρωπαϊκή εσωτερική αγορά.
Στην αντιμετώπιση σοβαρών επιπτώσεων στην ασφάλεια των υποδομών από τα δίκτια 5G(σς ειδική αναφορά στη Huawei και στο μέλλον των τηλεπικοινωνιών).
Στους κινδύνους για την ασφάλεια που προέρχονται από ξένες επενδύσεις σε ευαίσθητους εθνικούς τομείς , στις τεχνολογίες αιχμής, και στις υποδομές.
* Η Κύρα Αδάμ είναι πρώην διευθύντρια της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία» και επικεφαλής του πολιτικού ρεπορτάζ στο pronews.gr.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Συνεχίζεται το πογκρόμ κατά των Κούρδων – Ισλαμιστές αντάρτες αιχμαλωτίζουν νεαρές κοπέλες από τo Τισρίν (βίντεο)
- Χριστίνα Μπόμπα: «Έχουν γίνει τριπλάσια τα χείλη μου μετά το ταξίδι μου στη Βολιβία»
- Αυτά είναι τα αθηναϊκά εστιατόρια που κέρδισαν το αστέρι Michelin
- Telegram Community: Ένας ακόμη τρόπος για να μαθαίνεις πρώτος τα τελευταία νέα από το Pronews.gr
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.