Τo Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συζήτησε για μια ακόμη φορά τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία και αποφάνθηκε πως αυτή η σχέση δεν προχωρεί. Και δεν προχωρεί γιατί το καθεστώς Ερντογάν θεωρεί πως η διαδικασία αυτή θα είναι αλά καρτ. Θα ακολουθεί, υιοθετεί μόνο εκείνα που εξυπηρετούν την Τουρκία και θα βάζει στο ράφι ότι δεν της αρέσει.
Στη συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ακούστηκαν πολλά, τέθηκαν ακόμη και θέσεις όπως ο τερματισμός των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, που ειρήσθω εν παρόδω δεν προχωρούν ούτως ή άλλως.
Το εκπληκτικό, πάντως, είναι το γεγονός ότι ενώ τελικά η πλειοψηφία αποφάσισε πως θα πρέπει να ανασταλούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, προχώρησαν ένα βήμα εξευμενίζοντας τον Ερντογάν, προσφέροντας του δώρα.
Πώς πραγματικά μπορεί να ερμηνευθεί το γεγονός πως ενώ κατηγορείται η Άγκυρα για τη συμπεριφορά της, τίθεται θέμα αναβάθμισης της Τελωνειακής Ένωσης με την Τουρκία.
Κοντολογίς, ενώ η Τουρκία δεν θα έχει υποχρεώσεις καθώς δεν θα συνεχιστούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις, θα έχει οφέλη από την αναβαθμισμένη Τελωνειακή Ένωση. Τούτο, όμως, δεν μπορεί να γίνει για μια σειρά λόγους. Ένας επιπρόσθετος λόγος, ο οποίος αφορά την Ελλάδα και την Κύπρο:
Η Τουρκία, όχι μόνο δεν αναγνωρίζει ένα κράτος-μέλος, την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά επιμένει να κρατά κλειστά τα λιμάνια της για πλοία υπό κυπριακή σημαία. Έχει, επίσης, κλειστό τον εναέριο της χώρο για κυπριακά αεροσκάφη.
Δεν μπορεί συνεπώς να επιβραβεύεται η Τουρκία. Δεν μπορεί η Άγκυρα να εισπράττει δώρα για τις ακραίες της πολιτικές και την πειρατική συμπεριφορά της.
Η θέση της Ευρωβουλής δεν είναι ούτε νομικά, αλλά ούτε και πολιτικά δεσμευτική σε σχέση με την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Είναι, όμως, πρόδηλο ότι τόσο η έκθεση, με τα όποια αρνητικά της, όσο και τα μηνύματα που προέκυψαν από την συζήτηση περιέχουν μηνύματα προς την Άγκυρα.
Πώς εισέπραξε η Τουρκία αυτά τα μηνύματα; Επιχείρησε να απαξιώσει τόσο την έκθεση όσο και όσα ειπώθηκαν κατά τη συζήτηση. Και μάλιστα επιστρατεύοντας κατηγορίες, που επιβεβαιώνουν το ύφος και την εν γένει συμπεριφορά του καθεστώτος Ερντογάν.
Το τουρκικό ΥΠΕΞ έσπευσε να αναφέρει πως η απόφαση δεν σημαίνει τίποτε για την Άγκυρα.
Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος και πρώην υπουργός ΕΕ, Ομέρ Τσελίκ, έγραψε στο τουίτερ ότι αυτή η απόφαση καθιστά το Ευρωκοινοβούλιο «έρμαιο της ακροδεξιάς ιδεολογίας»!
Δεν έμεινε, όμως, μέχρι εκεί. Κατηγόρησε και Ευρωπαίους αξιωματούχους, με προφανή στόχο να απαξιώσει τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.
«Είναι γνωστός σε όλους ο ρατσισμός του επιτρόπου διεύρυνσης της ΕΕ, αλλά και η εγγύτητα του συντάκτη της έκθεσης με τους υποστηρικτές των τρομοκρατών παρά με τη δημοκρατία», ανέφερε ο Τούρκος αξιωματούχος.
Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την Ε.Ε. δεν έχουν μέλλον. Γι αυτό και είναι καιρός, Ελλάδα και Κύπρο, να επανεξετάσουν την πολιτικής τους στα ευρωτουρκικά.
Επένδυσαν στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με στόχο να λειτουργήσει η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας ως καταλύτης για την επίλυση των ελλαδουτουρκικών και του Κυπριακού.
Αυτό, όμως, δεν έγινε ποτέ. Γι αυτό και δεν μπορεί ο ελληνισμός να επενδύει σε μια στρατηγική που δεν αποδίδει. Οφείλουν, συνεπώς, Αθήνα και Λευκωσία να επανεξετάσουν την πολιτική τους και να επανακαθορίσουν τη στρατηγική τους.
Φάνηκε πως με τα δώρα η Τουρκία δεν συνεργάζεται, ανοίγει μόνο η όρεξη της. Η Άγκυρα επενδύει στο φόβο, εκφοβίζει Ελλάδα και Κύπρο και μέχρι στιγμής τα καταφέρνει.
* Ο Κώστας Βενιζέλος είναι δημοσιογράφος, αρχισυντάκτης στην εφημερίδα Φιλελεύθερος της Κύπρου. Είναι συγγραφέας βιβλίων για το Κυπριακό και διδάκτορας σε θέματα Επικοινωνίας.