Σε προηγούμενα άρθρα μου αναδείξαμε τον αυθάδη, προκλητικό και αντιδημοκρατικό τρόπο, που ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάϊατ χρησιμοποίησε προκειμένου να επιβάλλει έναν αμερικανικό ηγεμονισμό στον Έβρο, με την ταυτόχρονη διάλυση της ευρύτερης (πολιτιστικής, αγροτικής, πολιτικής, επιχειρηματικής) συμμαχίας που είχαν αναπτύξει οι τοπικές διοικήσεις Έβρου με τους Ρώσους (Υπό αμερικανική διοίκηση ο Έβρος)!
Συνεχίζοντας το ρεπορτάζ μας στην ευρύτερη περιοχή του Έβρου, διαπιστώσαμε τα παρακάτω, τα οποία και ενδεχομένως να είναι τυχαία, ενδεχομένως και όχι!
Το “σπίτι” του Αμερικανού Πρέσβη στον Έβρο…
Το ξενοδοχείο “Θράκη Παλλάς”, ιστορικό καύχημα της περιοχής επί πολλά χρόνια, μας λένε πολύ καλά πληροφορημένες πηγές, ήταν το αγαπημένο κατάλυμα Ρώσων επισκεπτών.
Ωστόσο – όπως διαβάζουμε στην επίσημη σελίδα του ξενοδοχείου – το 2017 έγινε πλήρη ανακαίνιση της μονάδας. Παράλληλα η εταιρεία ΘΡΑΚΗ ΠΑΛΛΑΣ Α.Ε, ανακοίνωσε την ένταξη του συγκροτήματος στην μεγαλύτερη ξενοδοχειακή αλυσίδα στον κόσμο, την WYNDHAM HOTEL GROUP, υιοθετώντας την νέα επωνυμία Ramada Plaza by Wyndham Thraki. Το Ramada είναι ένα από τα πιο αναγνωρισμένα ξενοδοχειακά brands στον κόσμο, με 850 ξενοδοχεία σε περισσότερες από 60 χώρες!
Όπως όμως διαπιστώσαμε, υπήρξε δυσαρέσκεια στην τοπική κοινωνία από αυτήν την μετονομασία! Γιατί απλούστατα γίνεται παραπομπή στη μεγάλη μουσουλμανική εορτή, το ραμαζάνι!
Το Ραμαζάνι, σύμφωνα με την ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια Βικιπαίδεια:
«προέρχεται εκ του τουρκικού ραμαζάν και του αραβικού ραμαντάν! Είναι δε, η θρησκευτική – μουσουλμανική- εορτή νηστείας. Αποτελεί ονομασία του ένατου μήνα του μουσουλμανικού έτους όπου, σύμφωνα με τη παράδοση, δόθηκε το Κοράνι στους ανθρώπους προκειμένου να αποτελέσουν οι κανόνες τους, ο οδηγός της ζωής τους. Έτσι το Ραμαζάνι χαρακτηρίζεται ως ένας από τους “πέντε στύλους” του Ισλάμ με χαρακτήρα υπακοής, εξιλασμού και προσευχής προς το Θεό»!
Βέβαια εμείς, για κανένα λόγο δεν συνδέουμε ή δεν υιοθετούμε αυτήν την μετονομασία του ιστορικού ξενοδοχείου με την ονομασία εορτής των μουσουλμάνων!
Αλλά, όπως μας λέγουν τοπικοί παράγοντες – τυχαία λέμε εμείς – αμέσως μετά (15 Ιουνίου 2017), ήλθε για πρώτη φορά στο ξενοδοχείο της Αλεξανδρούπολης ο Πρέσβης των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ και ακολούθως πραγματοποιήθηκε εκεί και το ενεργειακό συνέδριο (7 Σεπτεμβρίου 2017), που διοργάνωσε το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο και στο οποίο ομιλητής ήταν ο κ. Geoffrey Pyatt!
Στο οποίο ενεργειακό συνέδριο συγκεντρώθηκαν σημαντικοί φορείς χάραξης ενεργειακής πολιτικής, κορυφαίοι παράγοντες της αγοράς, χρηματοδότες, ακαδημαϊκοί και εμπειρογνώμονες! Και έτσι ο Έβρος μπήκε στην απόλυτη σφαίρα επιρροής των αμερικανικών συμφερόντων!
Όπου παρουσίασαν και συζήτησαν μοναδικές ιδέες και λύσεις σχετικά με τα σύγχρονα θέματα που αφορούν στο δυναμικό ενεργειακό τομέα στην Ελλάδα, αλλά και την ευρύτερη περιοχή της Ν.Α. Ευρώπης!
Γι΄ αυτό προφανώς, έτσι μας λέγουν, πλέον το Ramada Plaza Thraki στην Αλεξανδρούπολη, έχει γίνει το “σπίτι” του Αμερικανού Πρέσβη στην περιοχή του Έβρου και εμμέσως πλην σαφώς έγινε μια “συμβολική κατάληψη” ενός “ρωσικού χώρου” από την Πρεσβεία των ΗΠΑ!
Βανδαλισμός του Μνημείου Ρώσων στρατιωτών στην Αλεξανδρούπολη…
Την εποχή εκείνη, στις πρώτες ημέρες του Ιουλίου 2017, “άγνωστοι” προκάλεσαν καταστροφές στο Μνημείο των Ρώσων στρατιωτών, που βρίσκεται στο προαύλιο του Μητροπολιτικού Ναού του Αγίου Νικολάου στην Αλεξανδρούπολη. Η εφημερίδα “ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΘΡΑΚΗ” έγραψε σχετικά, πως το μνημείο αυτό, αποτελεί τάφο με όσα οστά ανευρεθήκαν από τους Ρώσους στρατιώτες του Συντάγματος, που απελευθέρωσε την Αλεξανδρούπολη κατά τον Ρωσοτουρκικό πόλεμο και οι οποίοι πέθαναν στην Αλεξανδρούπολη.
Έχει βαθύτατη συμβολική σημασία διότι με αυτό ξεκίνησε η ελληνορωσική συνεργασία της Αλεξανδρούπολης, με την περιοχή της Αγίας Πετρούπολης. Η ανέγερσή του ξεκίνησε με πρωτοβουλία του πολιτιστικού σωματείου “Ρώσικο Σπίτι” σε συνεργασία με την Μητρόπολη και τον Δήμο. Δηλαδή πρώτα έγινε ρατσιστική βεβήλωση και καταστροφή του θεμελιώδους Ελληνορωσικού συμβόλου για την Αλεξανδρούπολη και μετά ήρθε ο κ. Τζέφρι Πάιατ για να ξεκινήσει την “επίθεση” κατά της Ελληνορωσικής συνεργασίας!
Ακόμη πιο καυστικά αναφέρει, ότι:
«Φαίνεται όμως, ότι το διεθνές καθεστώς που στοχοποίησε οτιδήποτε έχει ρωσικό στοιχείο, δεν σέβεται καν εκκλησίες και τάφους και εξαπολύει τους κάθε είδους “γνωστούς αγνώστους” για να εκτονώσουν την καταστροφική διαστροφή τους»!
Πρωτοστάτες οι Παπανδρέου στη δημιουργία ΕΟΖ Έβρου…
Ωστόσο, αυτή η αμερικανική παρέμβαση στον Έβρο, με την συμμετοχή της τότε κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, αλλά και της σημερινής της ΝΔ, έχει να κάνει με το Αμερικανικό-γερμανικό σχέδιο δημιουργίας ΕΟΖ (Ειδική Οικονομική Ζώνη) στην Θράκη και για τον λόγο αυτό μεταφέρονται παράνομοι μετανάστες στην ευρύτερη περιοχή της Θράκης από τα νησιά μας, τάχατες για την αποσυμφόρηση των νησιών μας;
Δείτε από το κοντινό παρελθόν (Σεπτέμβριος 2012) μέρος του άρθρου “ΕΟΖ Θράκης: Από την απώλεια εθνικής κυριαρχίας στη δημιουργία γερμανικής αποικίας”» που έγραψε ο κ. Μάνος Ηλιάδης στο περιοδικό “ΕΠΙΚΑΙΡΑ”:
«Στα περίεργα πεπραγμένα του [Σημ.: Γιώργου Παπανδρέου] εντάσσεται και η απόφαση και τα σχέδια της κυβερνήσεώς του για τη δημιουργία Ειδικής Οικονομικής Ζώνης (ΕΟΖ) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, µε την οποία, προφανώς υπό την πίεση και πρωτοβουλία της Γερμανίας, άνοιξε το δρόμο στην αποικιοποίηση της συγκεκριμένης περιοχής, όχι µόνο για τους Γερμανούς, αλλά και για την Τουρκία.
Να σημειωθεί, ότι την ιδέα δημιουργίας ΕΟΖ στις παραμεθόριες περιοχές υποστήριξε µε άρθρο του ο αδελφός του Πρωθυπουργού, Ν. Παπανδρέου, στο τεύχος Δεκεμβρίου 2011 της Οικονομικής Επιθεωρήσεως, µε τίτλο “Ειδική Οικονομική Ζώνη: Η απάντηση στην υπερφορολόγηση”!
Η δημιουργία ΕΟΖ εντός της ΕΕ έρχεται, βέβαια, σε αντίθεση µε τη νομοθεσία της, θεωρούμενη ως στοιχείο που νοθεύει τον ανταγωνισμό, διότι συνεπάγεται ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς, προνομιακές δασμολογικές ρυθμίσεις, ειδικούς όρους για απόκτηση ακινήτων, ειδικό εργασιακό καθεστώς κ.λπ.
Μπορεί, όµως, να επιτραπεί η λειτουργία τους υπό την προϋπόθεση ότι, θα έχουν προσωρινό χαρακτήρα (π.χ. στην Πολωνία λειτουργούν 14 ΕΟΖ) ή κατ’ εξαίρεση, όπως, π.χ., σε περίπτωση που το επιδιώξει η Γερμανία, η οποία έχει καταργήσει στην πράξη κάθε θεσμικό όργανο της ΕΕ, επιβάλλοντας τη θέλησή της σε όλους για τα πάντα;
Η επιλογή της περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, της πλέον ίσως ευαίσθητης της χώρας, για τη δημιουργία ΕΟΖ, δεν είναι δική µας. Είναι γερμανική, γιατί απλούστατα αυτό συμφέρει τη Γερμανία, η οποία, ενώ αρνείται το απελπισμένο αίτημα της ελληνικής πλευράς για µμείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων, ώστε να προκύψει επιτέλους ανάπτυξη, την επιδιώκει σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας µας, στις οποίες θα επενδύσει το γερμανικό κεφάλαιο. Η επιλογή αυτή δεν έχει µόνο οικονομικά κίνητρα.
Το σχέδιο για τη δημιουργία ΕΟΖ στη χώρα µας, είναι συμβατό µε τη γενικότερη γερμανική πολιτική για έμφαση στις περιφέρειες των χωρών της ΕΕ και ειδικά σε συγκεκριμένες χώρες, καθώς η επικράτηση και ο έλεγχος επί αυτών – µέσω του γεωγραφικού “κατακερματισμού” – είναι ευκολότερος και παρέχει περισσότερες ειδικές επιλογές…
Παρενθετικά σημειώνεται εδώ µία χαρακτηριστική λεπτομέρεια. Στο τέλος Σεπτεμβρίου, όταν η κυβέρνηση Παπανδρέου κατέρρεε, η πρόεδρος του Φόρουµ, Α. Καραγιάννη, απέστειλε στο Γερμανό παράγοντα επιστολή (µε ημερομηνία 20 Σεπτεμβρίου), προτρέποντάς τον να κινηθεί πιο γρήγορα. Άγνωστο αν το έκανε για να προλάβει να πάρει την έγκριση για τη δημιουργία της ΕΟΖ στη Θράκη, πριν από τη διαφαινόμενη μετά βεβαιότητας πτώση της κυβέρνησης…
Παρών στην εκδήλωση αυτή του Φόρουµ και ο Τούρκος Πρόξενος Κομοτηνής, Μ. Σάρνιτς, ο οποίος, βλέποντας µια µμοναδική ευκαιρία για τη χώρα του να επεκτείνει την επιρροή της µέσω επενδύσεων στη Θράκη, υπό τους παραπάνω άκρως ευνοϊκούς όρους, τάχθηκε ανοιχτά υπέρ της δημιουργίας ΕΟΖ στην περιοχή…
Πίσω και πριν απ’ όλα αυτά, είχε προηγηθεί το καλοκαίρι του 2009 η ίδρυση μιας αστικής εταιρείας “μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα”, κάτι σαν ΜΚΟ δηλαδή…
Η εταιρεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, με την επωνυμία Οικονομικό Φόρουμ Θράκης (Economic Forum of Thrace), παρουσιάζει ενδιαφέρον λόγω των λεοντείων προνομίων και εξουσιών της προέδρου, αλλά και των μεγαλόπνοων σκοπών της. Η εταιρεία ιδρύθηκε στις 6 Ιουλίου 2009 στην Αλεξανδρούπολη, με ιδρυτικά μέλη:
α) την Αικατερίνη Καραγιάννη, νομικό-οικονομολόγο, κάτοικο Γερμανίας και προσωρινώς Αλεξανδρουπόλεως, ως πρόεδρο
β) τον Απόστολο Παλακίδη, πολιτικό μηχανικό, ως αντιπρόεδρο, κάτοικο Αλεξανδρουπόλεως
γ) τη Χριστίνα Ρουσσίδου, πτυχιούχο του Τμήματος Διοικήσεως Επιχειρήσεων, ως ταμία, κάτοικο Αλεξανδρουπόλεως
δ) τη Βασιλική Μανώλη, επιχειρηματία, κάτοικο Αλεξανδρουπόλεως
ε) τη Σοφία Λαμπάκη, επιχειρηματία, κάτοικο Αλεξανδρουπόλεως και
στ) τη Βασιλική Μιχαλακάκου – Λαμπάκη, δικηγόρο, κάτοικο επίσης Αλεξανδρουπόλεως. [Σ.Σ.: Εξ αυτών οι δύο τελευταίες, ήτοι η Βασιλική Μιχαλακάκου – Λαμπάκη είναι σύζυγος του δημάρχου Αλεξανδρουπόλεως, η δε Σοφία Λαμπάκη αδελφή του δημάρχου, οι οποίες και αποχώρησαν αργότερα από το Δ.Σ. της εταιρείας, κατόπιν δημοσιευμάτων, ότι η όλη υπόθεση του Φόρουμ ήταν οικογενειακή υπόθεση.]!
Η τουρκική εμπλοκή και οι αντιδράσεις…
Όπως ήταν φυσικό, μετά την αρχική ευνοϊκή υποδοχή της ιδέας των ΕΟΖ στη Θράκη από τον άγρια χειμαζόμενο επαγγελματικό κόσμο της περιοχής, οι αντιδράσεις δεν άργησαν να έρθουν όταν έγιναν γνωστά αρκετά από τα στοιχεία που ανεφέρθησαν παραπάνω. Ακόμη δε περισσότερο όταν διαπιστώθηκε με την πάροδο του χρόνου, ότι το όλο σχέδιο προωθείτο με ιδιαίτερη επιμονή από την Τουρκία, με πρωταγωνιστή το γνωστό (μέχρι πρόσφατα πρόξενο Κομοτηνής) Μ. Σάρνιτς.
Ο τελευταίος όχι μόνον ήταν παρών σε κάθε εκδήλωση του Φόρουμ, αλλά οργάνωσε ακόμη και εκδρομή μελών του Φόρουμ και άλλων παραγόντων στην τουρκική ΕΟΖ της Τυρολόης (Corlu) για να τους δείξει πόσο καλά λειτουργούν οι ΕΟΖ στη χώρα του, συνοδεύοντας ο ίδιος την αποστολή ως επικεφαλής της, μαζί με τον περιβόητο “Έλληνα” βουλευτή της μειονότητας Χατζηοσμάν (σ.σ. του ΠΑΣΟΚ παρακαλώ)…
Ο ίδιος, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες που κυκλοφορούν σε δημοσιογραφικούς κύκλους της Θράκης, αναφέρεται ότι επιχείρησε να συμβάλει στην προώθηση των σκοπών του Φόρουμ προτείνοντας να το ενισχύσει με το ποσό των 100.000 ευρώ, αλλά η πρόεδρος του, που μάλλον αντιλήφθηκε την παγίδα, απέρριψε την προσφορά. Η τουρκική πλευρά, πάντως, δεν σταμάτησε να υποστηρίζει με κάθε τρόπο την προώθηση της ιδέας για τη δημιουργία ΕΟΖ στη Θράκη. Στην τελευταία, μάλιστα, εκδήλωση του Φόρουμ στην Αλεξανδρούπολη, που έγινε τον Ιούνιο του 2012, ο “Σύλλογος Επιστημόνων της Μειονότητας Δυτικής Θράκης” δημοσιοποίησε μέσω της ιστοσελίδας του ότι συνέβαλε στη διοργάνωση της εκδηλώσεως του Φόρουμ μέσω εκπροσώπων του, Λεϊλά Σαλήχογλου και Φατμά Καπζά, ενώ στις συνεδρίες που έγιναν εκπροσωπήθηκε από τον αντιπρόεδρο του συλλόγου, Οσμάν Ισμαήλ…
Το ενδιαφέρον της Τουρκίας για τις οικονομικές ζώνες της Θράκης δεν είναι δυσεξήγητο. Με τη δημιουργία τους, ιδιαιτεροποιείται έτι περισσότερο, το καθεστώς της περιοχής, απομονώνεται από το λοιπό κορμό της Ελλάδας και άλλα ευνόητα που περιέγραψε ο Μητροπολίτης Άνθιμος και άλλοι παράγοντες της περιοχής. Εμείς θα προσθέταμε, ότι με την επένδυση 200-300 εκατ. ευρώ από την Τουρκία στην περιοχή της Θράκης, η επιρροή της, μόνο ως μεγαλοεργοδότη στην περιοχή, θα διευκόλυνε αφάνταστα τις επιδιώξεις της…
Σε προγενέστερη εκδήλωση του Φόρουμ, η οποία πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το υπουργείο Αναπτύξεως (;;;) στις 20 Φεβρουαρίου στο ξενοδοχείο “Thraki Palace” της Αλεξανδρουπόλεως, με σκοπό την παρουσίαση της μελέτης για την ΕΟΖ της ελληνικής εταιρείας Capital Market Experts, συμμετέσχε η υποπρόξενος Κομοτηνής, Ιλκάι Κοτζαγιγίτ, συνοδευόμενη από το διερμηνέα του προξενείου…
Οι αντιδράσεις, εκτός από τον Άνθιμο, συνεχίστηκαν με τη συνέντευξη του καθηγητού του Παντείου Σάββα Ρομπόλη στην εφημερίδα Η Γνώμη (17/1/2012), ο οποίος επισήμανε τον κίνδυνο “κινεζοποιήσεως” της περιοχής. Έντονες και άκρως τεκμηριωμένες αντιδράσεις για την ΕΟΖ στη Θράκη υπήρξαν επίσης και από την Ομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων των νομών Ξάνθης, Έβρου, Καβάλας, Ξάνθης και Ροδόπης, το Νοέμβριο του 2011, με ειδική αναφορά στις δραστηριότητες της Καραγιάννη. Την ιδέα της ΕΟΖ στη Θράκη κατήγγειλε με επανειλημμένα δημοσιεύματα και ο έγκυρος και πάντα μαχητικός “Αντιφωνητής” του Κ. Καραΐσκου, η εφημερίδα “Ελεύθερη Θράκη” κ.ά.
Η πλέον σκληρή αντίδραση προήλθε πάλι από το Μητροπολίτη Άνθιμο, λίγο μετά την εκδήλωση του Φόρουμ του Φεβρουαρίου 2012. Αναφερόμενος στην κυρία Καραγιάννη, ο Μητροπολίτης είπε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη:
“Το πρώτο πράγμα που επεδίωξε ήταν να ανοίξει το τζαμί του Διδυμοτείχου [Σ.Σ.: πρόκειται για το τέμενος Βαγιαζίτ, η λειτουργία του οποίου αποτελεί μόνιμο στόχο της Τουρκίας]. Το έχω πει και δημόσια και το λέω και κατ’ ιδίαν: πρέπει να φύγει αυτή η κυρία από δω. Είναι ανεπιθύμητη, διότι είναι ύποπτοι οι στόχοι της και οι σκοποί της και η μεθοδολογία της”»!
Διά ταύτα…
Μετά από επτά χρόνια, θεωρείτε ότι όσα καταγράφηκαν στο άρθρο των “Επικαίρων”, είναι περισσότερο επίκαιρα από ποτέ;
Διαφωνείτε ότι, η τάχατες αποσυμφόρηση από παράνομους μετανάστες των νησιών μας και η κλιμακούμενη εγκατάστασή τους στην Περιφέρεια της Πατρίδος εξυπηρετεί τους σκοπούς του Αμερικανό – γερμανικού σχεδίου περί δημιουργίας ΕΟΖ, που θα δώσει εργασία σε όλους τους εισβολείς της χώρας μας (φτηνά μεροκάματα) και θα μεταναστεύσει κι άλλους Έλληνες στην ξενιτιά;
Διαφωνείτε ότι, όλες οι ελληνικές Μνημονιακές κυβερνήσεις εξυπηρετούν τα συμφέροντα των ΗΠΑ, της Γερμανίας και εμμέσως πλην σαφώς και της Τουρκίας;
Κλείνοντας, να χρησιμοποιήσω μια ατάκα του παλιού καλού και προφητικού κινηματογράφου “Βρε πού πάμε, Βρε πού πάμε ”, που αναφωνεί ο Ζάχος (Βασίλης Αυλωνίτης) στην ταινία “Η ωραία των Αθηνών”, του 1954. Την σκηνοθεσία και το σενάριο της οποίας υπέγραφε ο Νίκος Τσιφόρος. Η παραγωγή είχε γίνει από τη Φίνος Φιλμ και πρωταγωνιστούσαν οι Βασίλης Αυλωνίτης, Μίμης Φωτόπουλος, Γεωργία Βασιλειάδου και άλλοι τιτάνες του παλιού καλού σινεμά!!=