Δύο ειδήσεις επικράτησαν στα εγχώρια αμυντικά νέα σήμερα (6/10) : πρώτον η ρητή δήλωση του ΥΠΕΘΑ Νίκου Παναγιωτόπουλου πως η θητεία δεν θα αυξηθεί, δεύτερον η φημολογία για πρόταση περικοπής 50 εκατ. ευρώ από τον αμυντικό προϋπολογισμό.
Αν και τελικά υπήρχαν σκέψεις για αύξηση της θητείας τελικά αυτό δεν έγινε, χωρίς ο ΥΠΕΘΑ να αιτιολογεί το γιατί.
Βέβαια ότι αναγκάστηκαν να μεταφέρουν αρκετούς οπλίτες από την ΕΣΣΟ του Νοεμβρίου σε αυτή του Φεβρουαρίου γιατί δεν υπήρχε δυνατότητα να καλύψουν τις ανάγκες τόσων πολλών, λέει πολλά.
Ενδεικτικό της κατάστασης του προϋπολογισμού της Άμυνας και της Ασφάλειας είναι ότι το υπουργείο προστασίας του πολίτη ζήτησε από τις ΗΠΑ να δωρίσουν χρησιμοποιημένους ασυρμάτους(!) για να μπορούν οι αστυνομικοί να κάνουν τη δουλειά τους.
Όσον αφορά τη δεύτερη πρόταση -αν πράγματι ισχύει, αν και η εφημερίδα που το έβγαλε θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και… γραφείο Τύπου της ΝΔ- , δεν γνωρίζουμε αν στην κυβέρνηση τρέφουν την ψευδαίσθηση πως με την επίσκεψη Μ.Πομπέο και την αμυντική συμφωνία «έληξαν τα ζητήματα».
Πρέπει να γίνει αντιληπτό από όλους πως οι Αμερικανοί ΑΡΝΗΘΗΚΑΝ να δώσουν ρητές κι έγγραφες εγγυήσεις ασφαλείας έναντι της Τουρκίας.
Με λίγα λόγια σ ένα ενδεχόμενο θερμό επεισόδιο μην περιμένει κανείς τον 6ο στόλο να τρέξει προς βοήθεια μας, η τουλάχιστον δεν μπορεί να είναι σίγουρος πως θα τρέξει. Αυτοί που είναι σίγουρο πως θα επέμβουν (αν τους αφήσουν) είναι οι άνδρες των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας.
Επίσης η δήλωση Πομπέο, η οποία δεν ήταν και τόσο ξεκάθαρη υπέρ της Ελλάδας όσο την παρουσιάζουν τα ΜΜΕ, αλλά μάλλον υπέρ της ειρήνης, έδειξε το δρόμο της συνεκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων καθώς μίλησε ξεκάθαρα για «αμοιβαία αποδεκτά αποτελέσματα» στα ενεργειακά μέσω της διπλωματίας.
Έστω κι έτσι να είναι, δηλαδή η κυβέρνηση να έχει συμφωνήσει ήδη να κάτσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων (άλλωστε εδώ κι αρκετό καιρό ακούγονται διάφορες «περίεργες δηλώσεις από στελέχη του ΥΠΕΞ τόσο αυτής όσο και της προηγούμενης κυβέρνησης), πάλι δεν συντρέχει λόγος γι’ απαξίωση του στρατεύματος. Κυρίως γιατί ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος με την Τουρκία αλλά και διότι:
1ον) Μία ενδεχόμενη συμφωνία θα αποτυπώσει την ισορροπία δυνάμεων Ελλάδας-Τουρκίας αυτή τη στιγμή. Δηλαδή –θεωρητικά, γιατί ποτέ δεν μπορεί να είσαι βέβαιος με τους Έλληνες πολιτικούς- όσο πιο ισχυροί είμαστε τόσο πιο πολλά θα πάρουμε στις διαπραγματεύσεις.
2ον) Αν αυτή η ισορροπία ανατραπεί στο μέλλον το ίδιο θα συμβεί και με τη συμφωνία.
Απλά τότε θα κάνουμε διαβήματα στην Τουρκία να συμμορφωθεί με τη συνθήκη αντί για το διεθνές δίκαιο.
Άρα σε κάθε περίπτωση (είτε βαίνουμε προς συνθηκολόγηση είτε προς σύγκρουση), όχι μόνο δεν πρέπει να γίνουν περικοπές, αλλά αντιθέτως ο αμυντικός προϋπολογισμός πρέπει να ενισχυθεί.
Άλλωστε κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για το αντίκτυπο που θα έχει στην χώρα τόσο οικονομικά όσο και κοινωνικά μία «χοντρή» ήττα σε ένα ενδεχόμενο θερμό επεισόδιο.
Ο Άρης Δημητρακόπουλος είναι αρχισυντάκτης του pronews.gr