Η κοινοτική κανονικότητα, μετά τις αναταράξεις που προκάλεσε η απόρριψη τριών προτεινόμενων Επιτρόπων, σταθερά «μπαίνει στις ράγες». Τόσο η Γαλλία και η Ουγγαρία, όσο και η Ρουμανία, που μόλις πρόσφατα απέκτησε νέα κυβέρνηση, υπέβαλαν εκ νέου τις προτάσεις τους.
Τα σχετικά χαρτοφυλάκια είναι εξαιρετικά σημαντικά και φαίνεται να συμπληρώνουν το παζλ, προκειμένου η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ξεκινήσει τις εργασίες της, τη 1η Δεκεμβρίου. Και είναι πολλά αυτά που πρέπει να κάνει. Όπως και τα όσα έχει να συντονίσει.
Κορυφαία προτεραιότητα για το σύνολο των θεσμών αλλά και όλων των πολιτών της μεγάλης Ευρωπαϊκής οικογένειας, είναι η συμφωνία για το περιεχόμενο και η ψήφιση του νέου προϋπολογισμού.
Πρόκληση μεγάλη, που προσφέρεται μόνο για ικανούς και επίμονους λύτες. Σπαζοκεφαλιά εξισορρόπησης συμφερόντων και αναζήτησης συμβιβασμών, που ενδέχεται να διαρκέσει έως και τα μέσα του επόμενου έτους.
Συγχρόνως καλείται να απορροφήσει τους κραδασμούς από τη Βρετανική αποχώρηση, τις νέα προτεραιότητες και τις ιδιαιτερότητες των αναγκών ανατολής και δύσης, καθώς και βόρειων και νότιων κρατών.
Το σχέδιο ωστόσο του Κοινοτικού προϋπολογισμού, που έχει προτείνει η Κομισιόν και που ανέρχεται στα 1,13 τρισεκατομμύρια ευρώ, ανεξάρτητα από την τελική συμφωνία ως προς το ποσοστό του Ευρωπαϊκού Ακαθάριστου Εισοδήματος στο οποίο θα αντιστοιχεί, περιέχει εξαιρετικά ενδιαφέρουσες προβλέψεις για τομείς του Ελληνικού ενδιαφέροντος. Και όλα αυτά το πρίσμα των γεωπολιτικών εξελίξεων και των συνεπειών τους, που καλείται η Ελλάδα να διαχειριστεί.
Ο Κοινοτικός προϋπολογισμός προβλέπει ότι για τα ζητήματα της μετανάστευσης και της διαχείρισης των συστημάτων φύλαξης των Ευρωπαϊκών συνόρων, θα διατεθούν κονδύλια της τάξης των 34,9 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Στη σχετική ενότητα που ενδεχόμενα θα λάβει και χρηματοδότηση από συναφείς τομείς δράσης, προορίζονται κεφάλαια της τάξεως των 11 δισεκατομμυρίων για τη Frontex, των 8 δισεκατομμυρίων για τα συστήματα φύλαξης των συνόρων και των δύο δισεκατομμυρίων για τη δημιουργία βάσης δεδομένων και ανταλλαγής πληροφοριών σε πρώτο χρόνο, μεταξύ των αρμοδίων Ευρωπαϊκών υπηρεσιών, σε σχέση με όσους εισέρχονται ή επιθυμούν να εισέλθουν στην Ευρωπαϊκή επικράτεια.
Αναμφισβήτητα η πρόβλεψη αυτών των τόσο σημαντικών πόρων, δημιουργεί ένα εχέγγυο αναφοράς αλλά και διευκόλυνσης στον σχεδιασμό και την υλοποίηση των πολιτικών της χώρας σε σχέση με τις μεταναστευτικές ροές, Η επιτυχής απορρόφηση των σχετικών κονδυλίων αλλά και η υποβολή εμπεριστατωμένων προτάσεων για τις δράσεις που μπορεί να χρηματοδοτήσουν και την πίεση στα σύνορα και το εσωτερικό της χώρας θα ανακουφίσει, αλλά και προηγούμενο εμπιστοσύνης ως προς των αποδοτική αξιοποίηση των Κοινοτικών πόρων θα θεμελιώσει και παρακαταθήκη θα εγγράψει για την αγόγγυστη στήριξη και νέων δράσεων.
Θρυαλίτιδα στην όλη προσπάθεια θα είναι το δίχως άλλο η παρουσίαση έργου και αποτελεσμάτων. Που με τη σειρά τους είναι μετρήσιμα. Τόσο σε σχέση με τον αριθμό εκκαθάρισης των αιτήσεων για τη χορήγηση ασύλου, όσο και σε σχέση με τον αριθμό των προσώπων που επαναπατρίζονται, ως μη δικαιούμενα άσυλο, τα μέσα που μισθώνονται για τον σκοπό αυτό, τον αριθμό των πτήσεων και συναφών μετακινήσεων, τον αριθμό των διακριβώσεων σε συνεργασία με τις χώρες προέλευσης των στοιχείων των ατόμων που επαναπατρίζονται αλλά και τις σχετικές ενημερώσεις που υποβάλλονται στις αρμόδιες Κοινοτικές υπηρεσίες, προκειμένου να πιέσουν και να διαπραγματευτούν στο πλαίσιο συμφωνιών συνεργασίας με τις χώρες προέλευσης, να ανταποκριθούν στα αιτήματα για τον επαναπατρισμό των πολιτών τους και να συνεργαστούν για τη παροχή των σχετικών στοιχείων με τις Ελληνικές Αρχές.
Αλλά και στον τομέα της Άμυνας και της Ασφάλειας ο Κοινοτικός προϋπολογισμός προβλέπει να διατεθούν την επόμενη 6ετία 27,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Ποσό εξαιρετικά σημαντικό αν κανείς λάβει υπόψη τις μηδενικές προβλέψεις προηγούμενων προϋπολογισμών. Ιδιαίτερη ωστόσο αξία έχει η ευαισθησία για τον τομέα αυτό τόσο της νέας Προέδρου Ούρσουλα Φον Ντεν Λάιντεν, όσο και του προτεινόμενου αρμόδιου Γάλλου Επιτρόπου Τιερί Μπρετόν.
Ήταν μάλιστα ο Μπρετόν που το 2016 απευθυνόμενος στη σημερινή Πρόεδρο της Κομισιόν, υπό την ιδιότητά της ως τότε Υπουργού Αμύνης της Γερμανίας, ζήτησε τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Ταμείου για την Άμυνα που θα αναλάμβανε τα χρέη των αμυντικών δαπανών των Κρατών Μελών, εν όλω ή εν μέρει, που δημιουργήθηκαν μετά την εισαγωγή του ευρώ!
Οι οιωνοί φαίνεται να είναι θετικοί. Συν Αθηνά και χείρα κίνει.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- «Σεισμός» στο αγγλικό ποδόσφαιρο: Ομάδα των «big-6» έρχεται σε επαφές με τον Έλον Μασκ για συνιδιοκτησία!
- Κατάρ: Ζητά να αρθούν «γρήγορα» οι διεθνείς κυρώσεις κατά της Συρίας
- Έρχεται ο εφιάλτης της ψηφιακής ταυτότητας: Η Βρετανία ξεκινά την εφαρμογή του μέτρου από τον Ιανουάριο
- Telegram Community: Ένας ακόμη τρόπος για να μαθαίνεις πρώτος τα τελευταία νέα από το Pronews.gr
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.