Φαίνεται πως οι πρώτοι που έχουν επιτρέψει να παραβιαστούν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα είμαστε εμείς οι ίδιοι και κανείς άλλος.
Η Άγκυρα άμα το πάρει «πρέφα» θα υπογράψει μνημόνιο μέχρι και με την Αλβανία όπου θα… συναντάται η τουρκική «ΑΟΖ» με την αλβανική «ΑΟΖ» ΈΞΩ από την Ζάκυνθο. Ξέρει ότι θα μπορούσε να το κάνει, να το στείλει για ανάρτηση στον ΟΗΕ και η αντίδραση της Αθήνας θα ήταν «comme il faut» (καθως πρέπει γαλλιστί) του στιλ «επ, τι κάνετε εκεί παλιόπαιδα; θα σας «δώσουμε» στην Διεθνή κοινότητα».
Μόνο που η Διεθνής κοινότητα σύσσωμη τάσσεται υπέρ των τουρκικών θέσεων, όσο παράλογων και παράνομων κι αν είναι.
Το ΝΑΤΟ «φιμώνει» Έλληνες βουλευτές όταν μιλούν κατά του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου, ενώ ο ΟΗΕ αναρτά κανονικά σα να μην τρέχει τίποτα τις συντεταγμένες των συμφωνηθέντων «ΑΟΖ» Τουρκίας και φιλοτουρκικού καθεστώτος της Λιβύης.
Αυτά ως προς τους ξένους. Ας δούμε τι κάνει και το ελληνικό πολιτικό σύστημα.
Μόλις χθες πριν περάσουν εικοσιτέσσερις ώρες από την δήλωση του Τούρκου προέδρου Ρ.Τ.Ερντογάν προς βουλευτές του κόμματός του ότι «Η Ελλάδα έχει πλέον αποδεχθεί την κατάσταση που δημιουργήσαμε στη Μεσόγειο» και λιγότερες από σαρανταοκτώ ώρες από το άτυπο «μοίρασμα« της Ελλάδας στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία» από τους «συνήθεις υπόπτους» (Αμερικανός πρέσβης, Τούρκος πρέσβης, Ν.Μπακογιάννη, Δ.Καιρίδης κλπ), ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, προχώρησε σε μία δήλωση με αποδέκτη την Τουρκία που αλλάζει 100% την ελληνική πολιτική έναντι της Τουρκίας από το 1974.
Συγκεκριμένα απαντώντας στις τελευταίες δηλώσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου περί «συμβιβασμού και μοιράσματος της Α.Μεσογείου» ο Νίκος Δένδιας δήλωσε ότι «Η Ελλάδα είναι έτοιμη για έντιμη συνεννόηση με την Τουρκία» ανοίγοντας έτσι την διάπλατα τον δρόμο προς την εκχώρηση εθνικών δικαιωμάτων από της ΑΟΖ και «αναθεώρηση» των εναέριων συνόρων στο Αιγαίο, του καθεστώτος ύπαρξης ελληνικών δυνάμεων αυτοάμυνας επάνω στα νησιά του Αιγαίου που διεκδικεί η Τουρκία.
Και μάλιστα προσδιόρισε ότι «Ωστόσο η Ελλάδα είναι διαχρονικά ανέτοιμη για ανατολίτικο παζάρι και ανέντιμο, καταχρηστικό συμβιβασμό» άρα, δεν πρέπει να αρκεστούμε σε αυτό το «κάτι» που μας δίνει με την δήλωσή του ο Ρ.Τ.Ερντογάν, αλλά θέλουμε «κάτι παραπάνω».
Σημειώνουμε ότι την ίδια στιγμή που ο ΟΗΕ ανάρτησε τις συντεταγμένες της συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης στον ΟΗΕ και με την κατάθεση των συντεταγμένων αυτών, οριοθετεί πλέον την τουρκική και λιβυκή ΑΟΖ η οποία φτάνει ανατολικά και νότια της Κρήτης η Αθήνα αρνείται να προχωρήσει το επόμενο διάστημα στην κατάθεση των δικών της συντεταγμένων στον ΟΗΕ με τις οποίες θα δηλώνεται η θέση για τα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας αφού ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, δεν θεωρεί μια τέτοια ενέργεια χρήσιμη για την κατοχύρωση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.
Να πούμε ότι πλέον η Ελλάδα στερείται του δικαιώματος να προχωρήσει σε ανακήρυξη ΑΟΖ με την Κύπρο και κατάθεση των συντεταγμένων στον ΟΗΕ, καθώς υπερκαλύπτει την αντίστοιχη τουρκική οπότε το μόνο που της απομένει είναι η οριοθέτηση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Μιλώντας στην ίδια ημερίδα του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ, με θέμα «Ασφάλεια και προοπτικές για τους νέους ενεργειακούς δρόμους στη νοτιανατολική Μεσόγειο» ο Νίκος Δένδιας δεν τάχθηκε υπέρ μιας μονομερούς δημοσιοποίησης στον ΟΗΕ των συντεταγμένων που θεωρεί η Αθήνα ότι καθορίζουν τα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
«Η μονομερής δήλωση δε συνιστά κατοχύρωση των δικαιωμάτων μας», ανέφερε ο υπουργός απαντώντας σε ερώτηση αν θα αποστείλει η Αθήνα αναλυτική περιγραφή των συντεταγμένων.
«Η οριοθέτηση δε γίνεται μονομερώς με δήλωση, αλλά με συμφωνίες μεταξύ των κρατών και για αυτό βρισκόμαστε σε διαπραγματεύσεις και με την ιταλική και την αιγυπτιακή πλευρά», συμπλήρωσε ο κ. Δένδιας.
Που καταλήγουμε: Ότι και οι «μέσα» και οι «έξω» έχουν συμβιβαστεί-θέλουν έναν «έντιμο συμβιβασμό»-συνεκμετάλλευση, από τον οποίο θα προκύψει απώλεια εθνικής κυριαρχίας.
Εν ολίγοις οι αποφάσεις έχουν ήδη ληφθεί, το «περιτύλιγμα» λείπει ακόμα…