Η συναίνεση έσπασε… τα μούτρα της στα διαφορετικά συμφέροντα και προσεγγίσεις των κρατών της ευρωζώνης, αναφορικά με τον τρόπο που θα υιοθετηθεί η οικονομική στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις χώρες, που πλήττονται από το κορωνοϊό.
Οι δεκαέξι ώρες συζητήσεων στο Eurogroup δεν ήταν αρκετές και σήμερα Πέμπτη θα συνεδριάσουν εκ νέου με στόχο να εξευρεθεί μια κοινή συνισταμένη.
Εξαρχής η επιδίωξη ήταν όπως συμφωνήσουν σε ένα πακέτο ύψους μισού τρισ. Ευρώ, με στόχο για να περιορίσουν τις ζημιές και να χρηματοδοτήσουν την ανάκαμψη της οικονομίας από την πανδημία.
Ο πόλεμος «Βορείων» και «Νοτίων» στην Ε.Ε. δεν επέτρεψε την συναίνεση. Είναι σαφές πως το γερμανικό μπλοκ θέλει να σπρώξει τις χώρες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα στον μηχανισμό στήριξης, σε ένα μνημόνιο. Αυτό σημαίνει νέους επαχθείς όρους για τις χώρες, οι οποίες για εξωγενείς λόγους- την πανδημία- βιώνουν σοβαρές συνέπειες, τόσο σε σχέση με τα κρούσματα, τους νεκρούς όσο και αναφορικά με οικονομικές επιπτώσεις, που ήδη προκύπτουν.
Χώρες του ευρωπαϊκού νότου, όπως η Ιταλία, που έχει πληγεί περισσότερο από όλες τις άλλες, υποστηρίζει πως οι όροι για τη χρηματοδότηση θα πρέπει να είναι χαλαροί. Να μην φορτωθούν οι πληγείσες χώρες ένα μνημόνιο, με ό,τι αυτό σημαίνει. Αυτό θέλουν κι όλες οι άλλες χώρες, που δεν βρίσκονται στο μπλοκ της γερμανικής επιρροής.
Οι διάφορες ιδέες/ προτάσεις που συζητούνται αφορούν, μεταξύ άλλων, τις πιστωτικές γραμμές από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας ύψους 2% του ΑΕΠ μίας χώρας ή 240 δισ. ευρώ συνολικά. Βεβαίως μπορεί σε αυτό να υπάρχει συναίνεση, η διαφωνία όμως έγκειται στο πώς τα κράτη θα έχουν πρόσβαση σε αυτές τις πιστωτικές γραμμές. Με σκληρούς ή χαλαρούς όρους.
Πόσα χρήματα θα χρειαστούν;
Σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους στο Reuters, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προειδοποίησε τους υπουργούς Οικονομικών που συμμετέχουν στο Eurogroup ότι η Eυρωζώνη μπορεί να χρειασθεί οικονομικά μέτρα ύψους 1,5 τρισεκατομμυρίου ευρώ για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης που προκαλείται από την πανδημία. Βεβαίως, η Γερμανία, η Ολλανδία κι άλλες χώρες του ιδίου μπλοκ εμφανίσθηκαν έτοιμες να υποστηρίξουν μέτρα ύψους μόλις 500 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Είναι σαφές πως οι διαφορετικές προσεγγίσεις και συμφέροντα συντηρούν μια ενδοευρωπαϊκή σύγκρουση. Το ζητούμενο είναι κατά πόσο η Ε.Ε. θα συρθεί από το Βερολίνο σε ένα σενάριο υποταγής των νοτίων σε μνημόνια και μετατροπής τους σε αποικίες χρέους ή θα αντισταθεί.
Σήμερα, ενδεχομένως, θα υπάρξει ένας συμβιβασμός, που θα είναι, κατά πάσα πιθανότητα, μπαλωματικός. Δεν είναι αυτό που χρειάζονται οι χώρες που πλήττονται, δεν είναι αυτό που θα πρέπει να επιδιωχθεί.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Δημοσιογράφος του FOX News: Η αγορά της Γροιλανδίας θα μας κοστίσει περί το 1,5 τρισ.$ αλλά θα αξίζει την επένδυση
- Καρέ καρέ πλήγματα από άνδρες των ειδικών δυνάμεων της Ρωσίας στο Βερμπόβε (βίντεο)
- Μαίνεται η ένταση στην Μοζαμβίκη – Τουλάχιστον 20 νεκροί σε διαδηλώσεις
- Telegram Community: Ένας ακόμη τρόπος για να μαθαίνεις πρώτος τα τελευταία νέα από το Pronews.gr
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.