Το σχέδιο Ανάν ήταν ένα μοντέλο συμφωνίας για την Κύπρο, που εξυπηρετούσε την Τουρκία, τους Αγγλοαμερικανούς, όχι όμως τους Κυπρίους. Δεκαέξι χρόνια μετά το δημοψήφισμα (24 Απριλίου 2004), η αποτίμηση είναι αναγκαία.
Κυρίως των όσων παρακολουθούμε με την συμπεριφορά του Ερντογάν και την ετσιθελική τακτική του για επιβολή των επεκτατικών σχεδιασμών του. Αυτή η συμπεριφορά υπενθυμίζει σε όσους ζούσα και εξακολουθούν να ζουν σε ψευδαισθήσεις, πως η εφαρμογή των συμφωνηθέντων θα εξαρτιόταν από τις διαθέσεις του Ερντογάν και τους «οραματισμών» του.
Στο σχέδιο Ανάν οδηγηθήκαμε μέσα από την υποχωρητικότητα που επέδειξε η τότε κυβέρνηση( 1998-2003) στο Κυπριακό στην προσπάθεια της να διασφαλίσει την ένταξη στην Ε.Ε.
Το περιεχόμενο του σχεδίου ήταν, όπως σημείωναν οι εμπνευστές του, η διαχρονικά «συσσωρευμένη εμπειρία» στο Κυπριακό. Δηλαδή, οι υποχωρήσεις που έγιναν από την ελληνική κυπριακή πλευρά από το 1974 και εντεύθεν.
Σε σχέση με το περιεχόμενο σαφώς και νομιμοποιούσε τα αποτελέσματα της εισβολής και κατοχής, με σοβαρά διαχωριστικά ρατσιστικά χαρακτηριστικά. Προτάθηκε ένα μοντέλο με δημοκρατικά ελλείμματα, που θα συντηρούσε τον εθνικισμό.
Η διαδικασία, σε όλες τις φάσεις της, αντιμετωπίστηκε από την ελληνική κυπριακή πλευρά με μη πολιτικούς όρους Διαδικαστικές και επί της ουσίας υποχωρήσεις που έγιναν, στηρίζονταν στη λογική πως «θα δεχθούμε εμείς, επειδή θα τα απορρίψει ο Ντενκτάς». Όλο αυτό ίσχυσε, δημιουργώντας κεκτημένο στις συνομιλίες τις ελληνοκυπριακές υποχωρήσεις.
Όταν το Φεβρουάριο του 2004 στη Νέα Υόρκη ο Ντενκτάς αποδέχθηκε τη διαδικαστική φόρμουλα, η ε/κ πλευρά αιφνιδιάστηκε και δεν είχε σχέδιο Β΄.
Λάθος ήταν και η επιστολή Παπαδόπουλου του Δεκεμβρίου 2003 προς τον Γενικό Γραμματέα για την ανάληψη πρωτοβουλίας στο Κυπριακό. Την ώρα που η κατάρρευση της Χάγης πιστώθηκε στους Τούρκους, η επιλογή που υπήρχε ήταν μόνο η απρόσκοπτη πορεία προς την ένταξη στην Ε.Ε. την πρωτομαγιά του 2004.
Λάθος ήταν και η αποδοχή της επιδιαιτησίας το Φεβρουάριο του 2004, που εκ των πραγμάτων θα οδηγούσε σε ένα ετεροβαρές σχέδιο λύσης, όπως και έγινε.
Λάθος ήταν και η πίεση της Αθήνας για αποδοχή μιας διαδικασίας και ενός σχεδίου, πριν ακόμη υποβληθεί.
Περαιτέρω φαίνεται πως δεν αξιολογήθηκαν σωστά οι εξελίξεις τόσο στην Τουρκία όσο και στην τουρκοκυπριακή κοινότητα.
Ελέγχεται ακόμη και η διαχείριση που έγινε μετά το δημοψήφισμα. Μπορεί κανείς να αντιληφθεί, να κατανοήσει πως η Κυπριακή Δημοκρατία βρισκόταν μετά την απόρριψη του σχεδίου υπό ασφυκτική πίεση.
Περαιτέρω είμαστε και στο παρά πέντε πριν την ένταξη στην Ε.Ε.. Είναι, όμως, πρόδηλο ότι δεν αξιοποιήθηκε ως έπρεπε το αποτέλεσμα. Η απόρριψη του σχεδίου Ανάν, η οποία ήταν συντριπτική, συνιστούσε ευκαιρία για αλλαγή πλεύσης στο Κυπριακό.
Το μεγαλύτερο όπλο για μια ηγεσία είναι το αποτέλεσμα ενός δημοψηφίσματος. Όπλο για μια νέα προσέγγιση στη βάση της απόφασης των πολιτών. Όλοι επικαλούνται την λαϊκή κυριαρχία, αλλά δεν την αξιοποιούν. Αυτό δεν έγινε και ως εκ τούτου όσες προτάσεις, ιδέες κατατέθηκαν στη συνέχεια στηρίζονταν στον απορριφθέν σχέδιο Ανάν.
Οι πολίτες έδωσαν διέξοδο στην πολιτική ηγεσία με τη στάση τους στο δημοψήφισμα. Πρόσφεραν διά του αποτελέσματος τη δυνατότητα απεγκλωβισμού από τη μέχρι τότε πορεία στο Κυπριακό, που συνεχίζει να είναι η ίδια μέχρι και σήμερα.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- ΕΚΤΑΚΤΟ: Συνελήφθη και δεύτερος αστυνομικός της Βουλής για απειλές και ενδοοικογενειακή βία!
- Τα πολλαπλά οφέλη που έχουν για την υγεία μας τα αχλάδια
- Τ.Μακμπέθ: «Είμαι βέβαιος ότι ο Σ.Κασσελάκης μπορεί και θα γίνει μια μέρα ο επόμενος πρωθυπουργός»
- Telegram Community: Ένας ακόμη τρόπος για να μαθαίνεις πρώτος τα τελευταία νέα από το Pronews.gr
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.