Η Ελλάδα ως γνωστόν προέβη από κοινού με την Ιταλία σε συμφωνία οριοθέτησης των ΑΟΖ τους ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη διπλωματική προσπάθεια με την Αίγυπτο , προκειμένου να έρθουμε σε συμφωνία επίσης για την οριοθέτηση των ΑΟΖ Ελλάδας-Αιγύπτου. Από τις διαρροές του τύπου ,προκύπτει ότι αρχικά υπήρχε μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας ,διάσταση απόψεων αναφορικά με την ποσόστωση των νησιών στο δικαίωμά τους βάσει Διεθνούς Δικαίου επί της χάραξης της ΑΟΖ. Η διαφορά μεταξύ των θέσεων των 2 χωρών ήταν ότι η Αίγυπτος έκανε αποδεκτό μειωμένο εύρος ΑΟΖ για τα νησιά μας Καστελόριζο, ρόδο, Κάρπαθο, Κάσο, Κρήτη. Αυτό φυσικά έρχεται σε αντιδιαστολή με το Διεθνές Δίκαιο, το οποίο αναγνωρίζει ότι τα νησιά έχουν ΑΟΖ όπως και ο ηπειρωτικός κορμός μιάς χώρας
Όπως αντιλαμβανόμαστε η Αιγυπτιακή θέση αποσκοπούσε σε 2 κυρίως πράγματα.
Το πρώτο ήταν η χάραξη της ΑΟΖ της με την Ελλάδα να μην την φέρει σε αντιπαράθεση με την Τουρκία.
Το δεύτερο ήταν να προσποριστεί μεγάλες θαλάσσιες περιοχές στη Λεκάνη του Ηροδότου οι οποίες φιλοξενούν κατά πολύ μεγάλη πιθανότητα τεράστια κοιτάσματα υδρογονανθράκων και τα οποία ανήκουν στην Ελληνική ΑΟΖ , με την προυπόθεση βέβαια ότι η οριοθέτηση θα γινόταν βάσει με τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου.
Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας συνεχίζονται και διαφαίνεται ότι η Αίγυπτος έχει άρει τις προαναφερθείσες θέσεις της σε μεγάλο βαθμό.
2. Επικρατούσα γεωπολιτική κατάσταση
Α. Λιβύη
Η Τουρκία έχει μεταφέρει σημαντικό όγκο μισθοφορικών στρατιωτικών δυνάμεων φίλα προσκείμενα σε αυτήν, καθώς άνδρες των Ειδικών Δυνάμεών της αλλά και χερσαίων, θαλάσσιων και εναέριων μέσων υποστηρίζοντας τον Σάρατζ , του οποίου οι δυνάμεις βρίσκονται έξω από την πόλη της Σύρτης. Στόχοι της Τουρκίας είναι η δημιουργία 2 στρατιωτικών βάσεων σε πρώτο χρόνο στη Λιβύη (αεροπορική και ναυτική βάση) , ο προσπορισμός τόσο των πλούσιων χερσαίων κοιτασμάτων της Λιβύης, όσο και των θαλάσσιων κοιτασμάτων Λιβύης και Ελλάδας, ως απόρροια του παντελώς παράνομου τουρκολιβυκού συμφώνου που υπεγράφη με τον Σάρατζ και τέλος η οικονομική διείσδυση στη Λιβύη αναλαμβάνοντας συμβόλαια για εταιρείες της με σκοπό την ανοικοδόμηση της χώρας. Φυσικά εάν η Τουρκία πετύχει τους σκοπούς της, πράγμα πολύ δύσκολο , αφού Γαλλία, Αίγυπτος και Ρωσία έχουν αντίθετα προς αυτήν συμφέροντα,θα μιλάμε για πλήρη δορυφοριοποίηση της Λιβύης επ’ ωφελεία της, το τουρκολιβυκό σύμφωνο θα τεθεί σε ισχύ και θα δύναται να ενεργήσει στρατιωτικά σε βάρος της Ελλάδας και από την κατεύθυνση της Λιβύης . Τα χρήματα που απαιτούνται για την υλοποίηση των μεγαλεπήβολων στόχων της η Τουρκία τα εξασφαλίζει από τον κύριο οικονομικό χορηγό της που είναι το Κατάρ.
Η Αίγυπτος η οποία υποστηρίζει τον Χαφτάρ έχει θέσει ως κόκκινη γραμμή την μη περαιτέρω προώθηση των φιλοτουρκικών δυνάμεων του Σάρατζ. Σε αντίθετη περίπτωση έχει αναφέρει ότι θα προωθήσει δυνάμεις της στο έδαφος της Λιβύης και θα εμπλακεί ενεργά στις πολεμικές επιχειρήσεις υποστηρίζοντας τον Χαφτάρ. Βεβαίως κάτι τέτοιο θα έφερνε την Αίγυπτο σε σύγκρουση με την Τουρκία. Μόλις προχθές η Αιγυπτιακή βουλή έδωσε την απαιτούμενη ψήφο προς τον Σίσι, ότι μπορεί να εγκρίνει την αποστολή Αιγυπτιακών στρατευμάτων στη Λιβύη. Νωρίτερα οι λιβυκές φυλές είχαν ζητήσει από τον Σίσι να στείλει Αιγυπτιακά στρατεύματα κατά των στρατευμάτων του Σαρατζ στη Λιβύη , στην περίπτωση που αυτά θα επιτίθεντο στρατιωτικά για κατάληψη της Σύρτης. Τέλος ο αμερικανός Πρόεδρος Trump τηλεφώνησε πρίν από δύο ημέρες στον Αιγύπτιο Πρόεδρο Σίσι, προσπαθώντας και πιέζοντάς τον να αλλάξει στάση, μάλλον μάταια. Το ίδιο έπραξε ο αμερικανός Πρόεδρος και με τον Γάλλο Πρόεδρο, προκειμένου η Γαλλία να αλλάξει τη στάση της έναντι της Τουρκίας στη Λιβύη , αλλά και αυτό είχε αντίστοιχο αρνητικό αποτέλεσμα.
Στην εξίσωση μπαίνει η Ρωσία η οποία υποστηρίζει επίσης τον Χαφτάρ και έχει μεταφέρει μαχητικά της αεροσκάφη στη Λιβύη καθώς και τα ΗΑΕ ,αλλά και η Γαλλία όπως προανέφερα η οποία δεν επιθυμεί με τίποτε να απωλεσθεί η Σύρτη και το λιμάνι της η οποία εξυπηρετεί τα οικονομικά και γεωπολιτικά της συμφέροντα. Η Ιταλία τώρα η οποία έχει οικονομικά κυρίως συμφέροντα στη Λιβύη τηρεί επί του παρόντος θέση φίλα προσκείμενη προς τον Σάρατζ και την Τουρκία. Τέλος η ΕΕ τελεί σε επιχειρησιακή αδράνεια, αφού παρά τα συμφωνηθέντα στο Βερολίνο για εφαρμογή απαγόρευσης προμήθειας όπλων από τρίτες χώρες στη Λιβύη, η επιχείρηση ΕΙΡΗΝΗ η οποία θα έλεγχε την εφαρμογή της, αποδείχθηκε ανενεργή στην πράξη, με αποτέλεσμα η Τουρκία να την παραβιάζει συστηματικότατα, ενισχύοντας τον Σάρατζ και γέρνοντας την πλάστιγγα του πολέμου υπέρ του και κατά του Χαφτάρ. Εσχάτως Γερμανία-Γαλλία-Ιταλία έστειλαν αυστηρή προειδοποίηση προς «τρίτες χώρες» , να μην εξοπλίζουν ούτε να στέλνουν δυνάμεις υπέρ των αντιμαχόμενων στη Λιβύη, με τελικό σκοπό να βρεθεί πολιτική λύση στη Λιβύη και να μην γίνει η χώρα μία νέα Συρία.
Β. Συρία
Η Τουρκία κατέχει την Συριακή επαρχία του Αφρίν και έχει υπερφορτώσει με στρατιωτικές δυνάμεις της και μισθοφόρους το Ιντλίμπ. Απέναντί της στο Ιντλίμπ είναι ο Συριακός Στρατός του Άσσαντ, ενώ διεξάγει κοινές περιπολίες με την Ρωσία η οποία έχει μεταφέρει πρωτίστως σημαντικές αεροπορικές και αντιαεροπορικές δυνάμεις στην περιοχή και δευτερευόντως χερσαίες κυρίως μισθοφορικές δυνάμεις. Η κατάσταση φαίνεται στάσιμη με διαρκή όμως κίνδυνο περαιτέρω ανάφλεξης.
Γ. Υεμένη
Η Τουρκία σχετικά πρόσφατα προέβη σε στρατολόγηση 600 μισθοφόρων στην Υεμένη έναντι 2000 δολαρίων ως μηνιαία αποζημίωση, προκειμένου να παρέμβει στην εμπόλεμη διένεξη Υεμένης- Σαουδικής Αραβίας επ΄ωφελεία της πρώτης. Αξιοσημείωτο είναι ότι και το Ιράν στηρίζει την Υεμένη.
Δ. Β.Ιράκ
Η Τουρκία ξεκίνησε πρίν από λίγες ημέρες στρατιωτική επιχείρηση και χερσαία εισβολή στο Β. Ιράκ με μαχητικά αεροσκάφη,uav, πυροβολικό, καταδρομείς, ελικόπτερα, κατά θέσεων του ΡΚΚ. Έχουν αναφερθεί ολιγάριθμες απώλειες τόσο σε κούρδους όσο και τούρκους στρατιώτες
Ε. Ελλάδα-Κύπρος
Η Τουρκική προκλητικότητα έχει φθάσει στο κόκκινο με συνεχείς παραβιάσεις του ΕΕΧ-ΕΧΥ και υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά κατοικημένα και ακατοίκητα, μικρά και μεγάλα. Παράλληλα τονίζει ότι θα στείλει ερευνητικά της σκάφη εντός ελληνικής ΑΟΖ στην περιοχή μεταξύ Κρήτης-Καστελορίζου-Ρόδου-Κρήτης, δεν δέχεται ότι τα νησιά μας έχουν ΑΟΖ , θέτει θέμα αποστρατικοποίησης των νησιών μας και αμφισβητεί την κυριαρχία μας σε πολλά από αυτά. Πρόσφατα η Τουρκία κήρυξε παράνομη NAVTEX εντός ελληνικής ΑΟΖ και συγκεκριμένα σε θαλάσσια περιοχή όπου θα περνάει ο αγωγός East Med, στην οποία λέει ότι θα στείλει το πλοίο της Πίρι Ρέις για έρευνα προς ανεύρεση υδρογονανθράκων. Το γεγονός αυτό έχει θέσει σε επιφυλακή τις ΕΔ μας, προς αναμονή εξελίξεων. Ωστόσο η περιοχή που θα κάνει έρευνα το Πίρι Ρέις επίτηδες επιλέχθηκε από την Τουρκία να είναι εκεί όπου συνορεύουν η Ελληνική-Κυπριακή-Αιγυπτιακή ΑΟΖ. Η Ελλάδα ωστόσο δεν έχει μέχρι στιγμής οριοθετήσει ΑΟΖ με την Αίγυπτο αλλά ούτε και με την Κύπρο. Εκτίμηση είναι ότι η Τουρκία προβαίνει στη δημιουργία έντασης με την Ελλάδα , έχοντας κατά νού δύο σενάρια.
Σενάριο Α
Η Τουρκία θα στείλει το Πίρι Ρέις στην ελληνική υφαλοκρηπίδα , έτσι ώστε να καταγραφεί έμπρακτα η διαφορά της αναφορικά με το εύρος της Τουρκικής ΑΟΖ σε σχέση με την Ελληνική –Κυπριακή και Αιγυπτιακή ΑΟΖ και να δημιουργηθεί μέσω ΕΕ (Γερμανία) το υπόβαθρο για επίλυση της «διαφοράς» με συζητήσεις μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας υπό την ΕΕ. Αυτό θα επέτρεπε στην Τουρκία να εξασφαλίσει τα νώτα της από την κατεύθυνση της Ελλάδας και μάλιστα με την εγγύηση της Γερμανίας, ότι η Ελλάδα δεν θα αποτολμήσει να επιτεθεί στην Τουρκία το προσεχές χρονικό διάστημα. Αυτή τη διασφάλιση την θέλει η Τουρκία, προκειμένου να κινηθεί εκ του ασφαλούς στη Λιβύη. Ας μην λησμονούμε ότι η συνέχιση της τουρκικής παρέμβασης στη Λιβύη, προυποθέτει διασφάλιση του ανεφοδιασμού και ελλιμενισμού των δυνάμεών της που βρίσκονται εκεί. Ο ανεφοδιαστικός αυτός δρόμος περνάει νότια της Κρήτης και συνεπώς αποτελεί προυπόθεση οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις να μην αναλάβουν δράση κατά της Τουρκίας, όσο διαρκεί η παρέμβαση της τελευταίας στη Λιβύη. Αυτό το σενάριο είναι και το πιθανότερο
Σενάριο Β
Η Τουρκία θα στείλει το Πίρι Ρέις στην ελληνική υφαλοκρηπίδα , με σκοπό τη δημιουργία θερμού επεισοδίου το οποίο να έχει τέτοια έκβαση ούτως ώστε σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα να επιβάλλει σε βάρος της Ελλάδας τετελεσμένα και να « μας καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων από θέση ισχύος για την ίδια».. Αυτό το σενάριο το θεωρώ σχεδόν απίθανο για πολλούς πολιτικοστρατιωτικούς λόγους. Κυριότεροι εξ αυτών είναι αφενός η αυξημένη ετοιμότητα στην οποία έχουν περιέλθει οι Ελληνικές ένοπλες Δυνάμεις με αποτέλεσμα να στερείτε η Τουρκία του πλεονεκτήματος του αιφνιδιασμού και αφετέρου ότι από πλευράς ΕΕ είναι πολύ πιθανό να υπάρξει εκτός της διπλωματικής και πολιτικής κατακραυγής της και ενεργοποίηση αμυντικών μηχανισμών σε βάρος της , με προεξέχουσα την Γαλλία.
Αναφορικά με την Κυπριακή ΑΟΖ αυτή την έχει συρρικνώσει στο ελάχιστο αφού διεκδικεί τεράστιο μέρος της τόσο εν ονόματι της ίδιας όσο και εν ονόματι του ψευδοκράτους της βορείου Κύπρου. Το Πακιστάν στηρίζει την Τουρκία στη ΝΑ Μεσόγειο και πλοία του πολεμικού του ναυτικού έχουν κάνει την εμφάνισή τους στην περιοχή, ενώ η Γαλλία είναι η μόνη μέχρι σήμερα που έχει πάρει θέση ως σύμμαχος δίπλα μας. Οι ελληνογαλλικές σχέσεις έβαιναν από το καλό στο καλύτερο , με επιστέγασμα την πολύ πρόσφατη προσπάθεια συμφωνίας των 2 χωρών για αγορά δύο φρεγατών BEL@RA, γεγονός που θα είχε ως αποτέλεσμα την επιχειρησιακή αναβάθμιση των δυνατοτήτων του Πολεμικού Ναυτικού μας με έμφαση στην αντιαεροπορική προστασία θαλάσσιας περιοχής. Αξιοσημείωτο είναι ότι η εν λόγω αγορά θα συνοδευόταν με Γαλλοελληνική στρατιωτική συμμαχία. Δυστυχώς μέχρι στιγμής η εν λόγω συμφωνία αγοράς των δύο Γαλλικών φρεγατών δεν υλοποιήθηκε και μάλλον ναυαγεί. Ωστόσο οι Ελληνογαλλικές σχέσεις είναι άριστες.
ΣΤ. Ισραήλ
Ελλάδα και Κύπρος προσδίδουν στρατηγικό θαλάσσιο και εναέριο βάθος στο μικρό σε έκταση Ισραήλ. Η πολιτική και στρατιωτική συμμαχία της Ελλάδας με το Ισραήλ βρίσκεται σε πολύ καλό επίπεδο, μετά τις πρόσφατες συμφωνίες για εγκατάσταση ραντάρ στην Ανατολική Κρήτη, και την προμήθεια 2 UAV ,τα οποία θα επιτηρούν μεγάλης έκταση θαλάσσιες περιοχές σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο. Ο Πρωθυπουργός πραγματοποίησε με πολλαπλά οφέλη (οικονομικά, πολιτικά , διπλωματικά, στρατιωτικά) πολύ πρόσφατα επίσημη επίσκεψη στο Ισραήλ και έτυχε ένθερμης αποδοχής. Το Ισραήλ στην παρούσα φάση μαστίζεται από τον COVID 19 ενώ στρατιωτικά ενισχύει τις δυνάμεις του στα σύνορά του με τον Λίβανο λόγω πιθανής περιορισμένης δράσης της ΗΕSBOLLAH εναντίον του.
Ζ. ΗΠΑ
Η παντελής απραξία της Αμερικανικής ηγεσίας (ΠΡΟΕΔΡΟΣ-ΥΠΕΞ) είναι αυτή που χαρακτηρίζει τη στάση των ΗΠΑ στα παραπάνω καυτά προβλήματα και προκλήσεις. Τόσο ο COVID-19 με τους πάνω από 130.000 νεκρούς ,όσο και η υπόθεση FLOYD με τις εσωτερικές αναταραχές και τις ογκώδεις διαμαρτυρίες κατά του ρατσισμού έχουν προκαλέσει μία τεράστια εσωστρέφεια στις ΗΠΑ. Το πολωτικό και εσωστρεφές κλίμα που επικρατεί, η προεκλογική περίοδος στην οποία έχει περιέλθει η χώρα και τέλος η τουλάχιστον απρόβλεπτη στάση του Προέδρου Trump σε Διεθνή ζητήματα, μας οδηγεί στην εκτίμηση ότι οι ΗΠΑ δεν σκοπεύουν να επέμβουν πουθενά και επ’ ωφελεία κανενός το επόμενο χρονικό διάστημα και μέχρι τις αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου 2020 και την ανάληψης των καθηκόντων του νέου Προέδρου τον Ιανουάριο του 2021.
Επιπλέον ο νύν Πρόεδρος των ΗΠΑ εκτιμάται ότι θα παραμείνει πιστός στις δεσμεύσεις του έναντι του αμερικανικού λαού και θα συνεχίσει την στρατιωτική απαγκίστρωση και μη στρατιωτική εμπλοκή των ΗΠΑ από διάφορα μέτωπα παγκοσμίως. Αφγανιστάν, Ιράκ, Συρία και εσχάτως Λιβύη αποτελούν εμφανή παραδείγματα της απραξίας των ΗΠΑ, αλλά και της απόσυρσης στρατιωτικών δυνάμεων από εκεί και την επιστροφή τους στις ΗΠΑ.
Ο Trump ως επιχειρηματίας που είναι βλέπει τις Διεθνείς Σχέσεις και παρεμβάσεις κυρίως και πρωτίστως οικονομικά. Έτσι προτιμάει αντί να εμπλέξει άμεσα τις Ενοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ προκειμένου να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα της χώρας του σε διάφορες ανά τον κόσμο περιοχές, να πουλάει αμερικανικά όπλα κυρίως σε συμμαχικές χώρες οι οποίες έχουν τη δυναμική και φιλοδοξία να καταστούν περιφερειακές δυνάμεις ,προκειμένου αυτές να «κάνουν την βρώμικη δουλειά» για λογαριασμό των ΗΠΑ και επιτρέποντάς τους να εξυπηρετήσουν και τις βλέψεις τους. Σε αυτή την κατηγορία συγκαταλέγεται η Τουρκία, η οποία χαίρει της υψηλής ασυλίας και σιωπηρής συγκατάβασης του Προέδρου των ΗΠΑ. Βεβαίως το πολιτικοστρατιωτικό κατεστημένο των ΗΠΑ αντιτίθεται στους παραπάνω προεδρικούς σχεδιασμούς, αφού αντιλαμβάνεται ότι η κατάσταση μπορεί να εξελιχθεί πολύ επικίνδυνη και δύσκολα να «μαζευτεί» αργότερα σε διάφορα σημεία του πλανήτη.
Τα παραπάνω συνηγορούν στο ότι η Τουρκία η οποία μας ενδιαφέρει πρωτίστως, έχοντας την σιωπηρή συγκατάβαση του Προέδρου Trump , θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί στο έπακρο το χρονικό διάστημα από τώρα έως και τον Ιανουάριο του 2021, προκειμένου να δημιουργήσει και να επιβάλλει τετελεσμένα.
Ο Ελληνισμός έχει στα χέρια του όμως ένα ισχυρότατο όπλο το οποίο λέγεται ομογένεια και το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ανάλογα ασκώντας προεκλογικές πιέσεις προς τον νύν Πρόεδρο των ΗΠΑ, ο οποίος φαίνεται να υπολείπεται αρκετά του αντιπάλου του για τις προσεχείς αμερικανικές εκλογές ,προκειμένου να παρέμβει υπέρ της Ελλάδας όταν απαιτηθεί. Σημαντικότατο ρόλο θα παίξει και η στάση του πανίσχυρου Ισραηλινού λόμπυ στις ΗΠΑ, το οποίο έχει πολύ καλές σχέσεις με το ελληνοαμερικανικό λόμπυ.
H. Ρωσία
Η Ρωσία του Πούτιν κατάφερε αυτό που δεν κατάφερε ποτέ στο παρελθόν. Να εδραιωθεί στη Συρία και μέσω αυτής να αμφισβητήσει την αμερικανική μονοκρατορία στη Μεσόγειο. Το επιχειρεί και στη Λιβύη υποστηρίζοντας τον Χαφτάρ, όπου και εκεί θέλει να διεισδύσει αλλά και να παραμείνει. Η Ρωσία έχει οικονομικό και γεωπολιτικό όφελος από μία ελληνοτουρκική εμπόλεμη σύρραξη, γιατί αφενός το ΝΑΤΟ θα αδυνατίσει δραματικά από πλευράς στρατιωτικής ισχύος στη ΝΑ του πτέρυγα, αφετέρου η κατασκευή του αγωγού East Med αν δεν αναβληθεί δια παντός τουλάχιστον θα καθυστερήσει δραματικά, συνεχίζοντας έτσι η ΕΕ να τελεί υπό Ρωσική ενεργειακή ομηρία.
Θ. Γαλλία
Η Γαλλία έχει εξασφαλίσει συμμαχία με Κύπρο και Ελλάδα. Η μεν πρώτη θα τις επιτρέπει τον ελλημενισμό πλοίων της στο Μαρί και έτσι η Γαλλία θα βρίσκεται πολύ κοντά στις χώρες συμφερόντων της στη Μ. Ανατολή για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της, η δε δεύτερη θα εδραιώσει ακόμη περισσότερο τις φιλικότατες σχέσεις της με την Ελλάδα, η οποία από το 2005 είναι μέλος των χωρών της Γαλλοφωνίας και συνεπώς προβλέπεται αλληλεγγύη των 2 χωρών σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας, εξασφαλίζοντας παράλληλα συνέχιση αγοράς οπλικών συστημάτων από τη Γαλλία.
3. Συμμαχίες στην πειροχή.
Μέχρι στιγμής στην περιοχή διαμορφώνονται οι εξής συμμαχίες
Α. Ρωσία-Τουρκία
Οπουρτουνιστική συμμαχία , μάλλον λυκοσυμμαχία, όπως αποδείχθηκε στη Συρία και τείνει να αποδειχθεί και στη Λιβύη. Ωστόσο και παρά τις πάμπολες διαφωνίες τους τελικά οι 2 χώρες έχουν βρεί ένα τρόπο να «συνενοούνται» εκεί που τα συμφέροντά τους εξυπηρετούνται. Για παράδειγμα η προμήθεια των S-400 πραγματοποιήθηκε και σειρά έχει η παραλαβή της δεύτερης «παρτίδας τους « από την Τουρκία , παρά τις απώλειες μισθοφόρων κυρίως τους ένθεν και κείθεν στη Συρία, αλλά και την καταστροφή μέσων τους όπως των τουρκικών Kipri από την ρωσική αεροπορία αλλά και των ρωσικών Pantsir από τουρκικά UAV στη Συρία. Διαφωνίες υπάρχουν μεταξύ τους και στη Λιβύη, αλλά είπαμε έχουν οι δύο χώρες παρεμφερή συμφέροντα και τρόπο λειτουργίας, οπότε θεωρώ ότι τελικά θα βρούν τον τρόπο λειτουργίας τους και στη Λιβύη.
Β. Τουρκία-Κατάρ
Οικονομικός χορηγός της Τουρκίας είναι το Κατάρ. Στρατιωτικός προστάτης του καθεστώτος του Κατάρ είναι η Τουρκία. Και οι δύο χώρες ιδεολογικά πρόσκεινται στους «αδελφούς μουσουλμάνους», γεγονός που τους φέρνει σε ιδεολογική αντιπαράθεση με Αίγυπτο, Σαουδική Αραβία, ΗΑΕ, Ιορδανία. Εσχάτως η Τουρκία υποστηρίζει και την Υεμένη κατά της Σαουδικής Αραβίας
Γ.Τουρκία-Πακιστάν-Μαλαισία
Η Τουρκία διαχρονικά έχει καλές σχέσεις με τις παραπάνω χώρες. Ιδιαίτερα με το Πακιστάν το οποίο έχει F-16 (ανταλλακτικά για την Τουρκία σε περίπτωση εμπάρκο), και είναι πυρηνική δύναμη, κατι που ενδιαφέρει πάρα πολύ την Τουρκία. Και οι δύο χώρες είναι αποδέκτες στρατιωτικού υλικού τουρκικής παραγωγής και συνεπώς αιμοδότες της τουρκικής πολεμικής βιομηχανίας.
Δ. Τουρκία-Σομαλία-Αζερμπαϊτζάν
Η Τουρκία έχει στρατιωτική βάση στη Σομαλία και εκπαιδεύει τον σομαλικό στρατό, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ανεύρεση μισθοφόρων και τακτικού στρατού για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της στο μέλλον. Το Αζερμπαιτζάν για την Τουρκία είναι ότι η Κύπρος για την Ελλάδα. Η αρχική εκπαίδευση-γνωριμία τούρκων αξιωματικών στους S-300 έγινε στο Αζερμπαιτζάν το οποίο έχει το εν λόγω αντιαεροπορικό σύστημα. Η Τουρκία βοηθάει στρατιωτικά το Αζερμπαιτζάν στην πρόσφατη και συνεχιζόμενη μεθοριακή διένεξή του με την Αρμενία.
Ε. Τουρκία-Παλαιστίνη
Η Τουρκία στηρίζει την Παλαιστίνη ενάντια στο Ισραήλ. Αυτό την έχει καταστήσει αντίπαλο του Ισραήλ. Οι πομπώδεις και προσβλητικές ύβρεις του ίδιου του Ερντογάν και των πρωτοκλασάτων στελεχών του κατά του ίδιου του Πρωθυπουργού αλλά και του κράτους του Ισραήλ είναι πολλές και βαριές.
Ζ.Τουρκία-Αλβανία
Η Τουρκία έχει στρατιωτική συνεργασία με την Αλβανία και θέλει να έχει μέσω ναύσταθμου στην Αυλώνα τη δυνατότητα ελλιμενισμού και διοικητικής υποστήριξης πολεμικών της πλοίων. Έτσι θα μπορεί να κυκλώσει την Ελλάδα και από δυτικά
Η Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ-Αίγυπτος
Η συμμαχία των χωρών του EAST MED , η οποία έχει κάθε όφελος για την εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων τους και την διεκπεραίωσή τους στην ΕΕ. Η χάραξη ΑΟΖ μεταξύ τους δεν έχει ολοκληρωθεί
Θ. Ελλάδα-Γαλλία-ΗΑΕ-Αίγυπτος-Κύπρος
Με κοινή δήλωσή τους εκφράζουν την επιθυμία τους να μην γίνονται παραβιάσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων χωρών στην Ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο, φωτογραφίζοντας έτσι την Τουρκία
Ι. Ελλάδα-Κύπρος-ΗΠΑ
Ουδέποτε οι σχέσεις μας ήταν τόσο καλές, όσο σήμερα.. Οι ΗΠΑ παραχώρησαν στην Ελλάδα δωρεάν στρατιωτικό υλικό, αναβαθμίζοντας κατακόρυφα τις επιχειρησιακές δυνατότητες των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ στο Νεώριο της Σύρου τα ναυπηγεία είναι ενεργότατα χάρη σε εταιρεία ελληνοαμερικανού επιχειρηματία. Υπάρχει παράλληλα μεγάλο ενδιαφέρον από τις ΗΠΑ για την αξιοποίηση του λιμένα της Αλεξανδρούπολης αλλά και άλλων ελληνικών εγκαταστάσεων. Επιπλέον η βάση της Σούδας αναβαθμίζεται συνεχώς. Όλα αυτά πάρα πολύ καλά για την Ελλάδα, η οποία είναι αξιόπιστος σύμμαχος για τις ΗΠΑ, σε αντίθεση με την Τουρκία, η οποία ιδίως μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα τηρεί μία σαφώς αντιαμερικανική στάση.
Μόνο σωσίβιο για την Τουρκία είναι δυστυχώς ο Πρόεδρος Trump, o oποίος σώζει κάθε φορά τον Ερνογάν. Οι ΗΠΑ θα πρέπει να αντιληφθούν ότι οι εκκαθαρίσεις που έχει πραγματοποιήσει στις τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις ο Ερντογάν είναι 100% αντιδυτικές. Οι ανώτατατοι τούρκοι αξιωματικοί δεν είναι όπως παλιά ΝΑΤΟΙΚΟΙ και γενικά δυτικής νοοτροπίας και κουλτούρας. Αυτοί πλέον ή είναι φυλακισμένοι ή στην καλύτεροι περίπτωση απόστρατοι. Η άρχουσα πλέον στρατιωτική τάξη στην Τουρκία είναι ισλαμιστές και αρκετοί από αυτούς είναι φίλα προσκείμενοι στη Ρωσία.
Ο Ερντογάν επίτηδες κρατάει τον φιλοδυτικό και ΝΑΤΟΙΚΟ Ακάρ στη θέση του ως ΥΠΑΜ, προκειμένου να δείχνει στη Συμμαχία ένα οικείο προς αυτήν πρόσωπο. Άλλωστε οι πρόσφατες εκκαθαρίσεις σε ανώτατους τούρκους αξιωματικούς που έγιναν, έφεραν σε αντιπαράθεση τον Ακάρ με την νυν Στρατιωτική ηγεσία, αφού με υπαιτιότητά του αποστρατεύτηκαν ισλαμιστές αξιωματικοί.
Επίσης ο Ερντογάν χρειάζεται και τους γκρίζους λύκους του Μπαχτσελί στην τουρκική βουλή για να περνάει τα νομοσχέδια του, γεγονός το οποίο σε εξάρτηση από τους ακραίους τούρκους εθνικιστές.
4. Η παγίδα της Λιβύης για την Τουρκία
Η Τουρκία κατάφερε από μόνη της να παγιδευτεί στη Λιβύη και εξηγώ.
Αν προχωρήσει στην κατάληψη της Σύρτης θα ρθεί σε στρατιωτική αντιπαράθεση με την Αίγυπτο. Η Ελλάδα σε τέτοια περίπτωση θα πρέπει να οριοθετήσει άμεσα την ΑΟΖ της με την Αίγυπτο , επιβάλλοντας τα όρια που η ίδια επιθυμεί, διακόπτοντας τις ελληνοτουρκικές συνομιλίες άμεσα και προτάσσοντας ως αντάλλαγμα να γεμίσει με την Αίγυπτο τη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κρήτης –Αιγύπτου και απαγορεύοντας την ενίσχυση των τουρκικών δυνάμεων της Λιβύης. Η Τουρκία θα αναγκαστεί να υπαναχωρήσει στην Λιβύη αφού οι δυνάμεις της εκεί θα είναι αποκομμένες και θα ηττηθούν σίγουρα από τις Αιγυπτιακές Ένοπλες Δυνάμεις. Εμείς όμως θα έχουμε πετύχει ήδη την οριοθέτηση της ΑΟΖ μας με την Αίγυπτο όπως ακριβώς μας εξυπηρετεί και σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Γι αυτό και θα πρέπει να περιμένουμε τις εξελίξεις στη Λιβύη πρίν οριοθετήσουμε την ΑΟΖ μας με την Αίγυπτο. Ο χρόνος μετράει υπέρ μας.
Αν πάλι η Τουρκία υπαναχωρήσει τώρα και δεν επιχειρήσει να εισβάλλει στη Σύρτη, τότε εμείς θα πρέπει να οριοθετήσουμε την ΑΟΖ μας με τον Χαφτάρ, πρίν δοθεί πολιτική λύση στη Λιβύη. Ετσι ότι και αν προκύψει ως λύση για την Λιβύη στη χειρότερη περίπτωση θα υπάρχει εκτός από το τουρκολιβυκό και το ελληνολιβυκό μνημόνιο συνεργασίας και χάραξη της ΑΟΖ και μάλιστα σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, δημιουργώντας εμείς τετελεσμένα αυτή τη φορά.
5. Επίλογος
Κλείνω λέγοντας ότι δεν θα πρέπει να υποκύψουμε σε πιέσεις που θα μας ασκηθούν από τον Διεθνή Παράγοντα σε όποιο από τα δύο σενάρια, προκειμένου να συνομιλήσουμε για όλα τα θέματα και υπό καθεστώς πίεσης από την Τουρκία. Πρώτα θα πρέπει η Τουρκία να σταματήσει τις προκλήσεις και μετά να συνομιλήσουμε ΜΟΝΟ για ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα με γνώμονα πάντα το Διεθνές Δίκαιο.
Η Τουρκία θα πρέπει να καταλάβει ότι πέρασε ανεπιστρεπτί ο καιρός που με απειλές και πιέσεις ικανοποιούσε μέρος των παράνομων διεκδικήσεων σε βάρος μας. Το μάθημά της το πήρε πρόσφατα στον Έβρο, αν το επιθυμεί θα το πάρει και οπουδήποτε αλλού απαιτηθεί, Αιγαίο, Θράκη, ΝΑ Μεσόγειο. Οι Ένοπλες Δυνάμεις και ο Ελληνικός λαός είναι ενωμένοι και θα νικήσουν αν ο τούρκος κάνει το λάθος.
Παναγιώτης Νάστος
ΣΧΗΣ(ε.α)-ΑΝΑΛΥΤΗΣ-ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ-ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ-ΜΕΛΟΣ ΕΛΙΣΜΕ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ρωσική επίθεση με 60 drones εναντίον της Ουκρανίας κατά τη διάρκεια της νύχτας
- Χριστόψωμο: Ο συμβολισμός και ο ιδιαίτερος στολισμός του – Η διαδικασία παρασκευής του είναι ολόκληρη ιεροτελεστία
- Λυκοσούρα: Η πρώτη πόλη που χτίστηκε στον κόσμο είναι ελληνική και βρίσκεται στην Πελοπόννησο (φωτό-βίντεο)
- Telegram Community: Ένας ακόμη τρόπος για να μαθαίνεις πρώτος τα τελευταία νέα από το Pronews.gr
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.