Η επίθεση της κατοχικής Τουρκίας κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας συνεχίζεται σε θάλασσα και έδαφος.Την ώρα της «αποκλιμάκωσης», που συμφωνήθηκε μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ενόψει της έναρξης διαλόγου εντός Αυγούστου, η Άγκυρα επιχειρεί εδραίωση της παρουσίας της και νέων τετελεσμένων.
Η συντονισμένη, μεθοδευμένη και συστηματική προσπάθεια της Άγκυρας συνιστά περικύκλωση της Κυπριακής Δημοκρατίας με απώτερο στόχο τον πλήρη έλεγχό της, πολιτικά, ενεργειακά και γεωστρατηγικά. Αυτή η προσπάθεια από τουρκικής πλευράς βρίσκεται σε εξέλιξη.
Στη θάλασσα γίνονται ως γνωστόν παράνομες γεωτρήσεις από την Άγκυρα στην κυπριακή ΑΟΖ, ενώ στο έδαφος η κατοχική δύναμη προελαύνει. Στα πλαίσια αυτού του σχεδιασμού εντάσσονται και οι κινήσεις για την Αμμόχωστο.
Στην κυπριακή ΑΟΖ, όπως είναι γνωστό, διενεργείται μια γεώτρηση, από το γεωτρύπανο «Γιαβούζ», στο θαλασσοτεμάχιο 6 και έρευνες από το σκάφος «Μπαρμπαρός», νοτίως του νησιού από Αμμόχωστο μέχρι τη Λάρνακα. Η παρουσία στην ΑΟΖ είναι μόνιμη πλέον και με ετσιθελικό τρόπο επιχειρούνται τετελεσμένα.
Στο έδαφος, μεθοδικά, συστηματικά, ανοίγουν θέμα Αμμοχώστου. Πέρασε μια περίοδος προέλασης των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων σε διάφορες περιοχές της νεκρής ζώνης, χωρίς τα Ηνωμένα Έθνη να αντιδρούν. Το ζήτημα της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου δεν είναι τωρινό. Ωστόσο, είναι σαφές πως γίνονται μικρά και μεθοδευμένα βήματα. Κάποιοι αποδίδουν τις κινήσεις στις λεγόμενες εκλογές, που θα γίνουν παράνομα τον ερχόμενο Οκτώβριο. Δεν είναι, όμως, μόνο αυτό. Οι σχεδιασμοί υπάρχουν, υλοποιούνται βαθμηδόν και η τουρκική πλευρά αναμένει τη σωστή συγκυρία για εποικισμό της περιοχής.
Ο βρισκόμενος στην Τουρκία, αυτοαποκαλούμενος «πρωθυπουργός» των κατεχομένων, Ερσίν Τατάρ, συζήτησε το θέμα αυτό με Τούρκους αξιωματούχους. Σε επίσημη δήλωση που εξεδόθη από το γραφείο του Τούρκου Αντιπροέδρου, Φουάτ Οκτάι, μετά τη συνάντησή του με τον Τατάρ, έγινε λόγος «για εντατικοποίηση των εργασιών για άνοιγμα του κλειστού Βαρωσιού το συντομότερο» (τουρκοκυπριακή εφημερίδα Yeni Düzen, μετάφραση Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών).
Είναι προφανές πως το θέμα της Αμμοχώστου χρησιμοποιείται διαχρονικά ως εργαλείο πίεσης και εκβιασμού προς την ελληνική πλευρά. Την τελευταία περίοδο, ωστόσο, γίνονται βήματα που δεν πρέπει να υποβαθμιστούν και να μην θεωρηθεί πως η Άγκυρα μπλοφάρει.
Το νήμα της ιστορίας, της τελευταίας φάσης των μεθοδεύσεων, ξεκινά από τις 18 Ιουλίου 2017, όταν τα κατεχόμενα επισκέφθηκε ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και σε σύσκεψη με τον Ακιντζί και τους αρχηγούς των κομμάτων, συζητήθηκε και θέμα Αμμοχώστου. Το ζήτημα αυτό εντάχθηκε στα πλαίσια τακτικών κινήσεων και πολιτικών βημάτων, μετά την κατάρρευση της Πενταμερούς συνάντησης στο Κραν Μοντανά.
Ακολούθησαν οι χωριστές επισκέψεις στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου τον Σεπτέμβριο του 2019 από τους Τούρκους υπουργούς Εξωτερικών, Άμυνας και Δικαιοσύνης. Έγινε, επίσης, ξενάγηση, για πρώτη φορά, Τούρκων και Τουρκοκυπρίων δημοσιογράφων.
Στις 15 Φεβρουαρίου 2020, στην περίκλειστη περιοχή, στην παρουσία του Τούρκου αντιπροέδρου και του υπουργού Δικαιοσύνης, εξετάσθηκαν νομικοί και πολιτικοί τρόποι υλοποίησης του σχεδίου εποικισμού. Περαιτέρω, η τουρκική πλευρά έχει προχωρήσει σε καταγραφή των περιουσιών εντός της περίκλειστης περιοχής καθώς και μελέτη για την κατάσταση των κτηρίων, που είναι εγκαταλελειμμένα από τον Αύγουστο του 1974, όταν τα τουρκικά στρατεύματα κατέλαβαν την Αμμόχωστο.
Η συνέχεια, επίσης, είναι γνωστή. Τούρκοι επενδυτές, της αυλής Ερντογάν, άρχισαν να βολιδοσκοπούν Ελληνοκύπριους ιδιοκτήτες της περίκλειστης περιοχής για να πωλήσουν τις περιουσίες τους. Γίνεται λόγος για να μετατραπεί σε «Λας Βέγκας» της περιοχής.
Όλες οι κινήσεις θα πρέπει να συνδυασθούν και με την ανάπτυξη που επιχειρείται στην ευρύτερη περιοχή της κατεχόμενης Αμμοχώστου.
Η τακτική αυτή της κατοχικής Τουρκίας προδήλως εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό υλοποίησης του μεγαλεπήβολου σχεδίου της «Γαλάζιας Πατρίδας», που θεωρεί πως μπορεί να καταστήσει τη Μεσόγειο τουρκική λίμνη.
Το παράνομο πρόγραμμα των γεωτρήσεων προχωρεί, την ίδια ώρα, κατά την οποία το άνοιγμα της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου προαγγέλλεται, ενώ παράλληλα γίνονται μικρά βήματα υλοποίησής του. Η πολιτική αυτή θα συνεχίζεται και θα κλιμακώνεται αν δεν υπάρξουν σημαντικές παρεμβάσεις αποτροπής.
Η Λευκωσία κινείται δραστήρια στο διπλωματικό πεδίο, τόσο για τις τουρκικές παρανομίες στην κυπριακή ΑΟΖ όσο και για τις μεθοδεύσεις στην Αμμόχωστο.
Το κρίσιμο χρονικό σημείο είναι τώρα, που η Τουρκία αξιοποιεί κενό στις όποιες προσπάθειες στο Κυπριακό, που είναι «προεκλογική» περίοδος στα κατεχόμενα και η προσοχή των τρίτων είναι να μην επανέλθει η ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.