Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές το Oruc Reis πραγματοποιεί έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, «γκριζάροντας» τη θαλάσσια περιοχή από τον 28ο μεσημβρινό μέχρι τις ακτές της Κύπρου.
Η Αθήνα δείχνει ανήμπορη να αντιδράσει στην υφαρπαγή της ελληνικής κυριαρχίας και «θάβει το κεφάλι στην άμμο» με αστείες δικαιολογίες ότι δήθεν το τουρκικό σεισμογραφικό «αποτρέπεται» από τον θόρυβο των ελληνικών πλοίων.
Ταυτόχρονα προκηρύσσει στρατιωτικές ασκήσεις νότια της Κρήτης για εσωτερική κατανάλωση.
Βέβαια η αλήθεια είναι πως οι επιλογές της κυβέρνησης είναι περιορισμένες καθώς ενδεχόμενο απευθείας στρατιωτικό χτύπημα στο Oruc Reis θα θεωρηθεί κλιμάκωση και στρατικοποίηση της σύγκρουσης τόσο από τους συμμάχους της όσο κι από τους Τούρκους, οι οποίοι θα έχουν το ελεύθερο να πλήξουν ελληνικά νησιά και πλοία που βρίσκονται πλησίον της Τουρκίας, κάτι που θα οδηγήσει σε γενικευμένη σύγκρουση.
Αυτό είναι κάτι που το Μαξίμου αλλά κυρίως οι κοινοί σύμμαχοι Ελλάδας & Τουρκίας θέλουν πάση θυσία να αποφύγουν.
Μία «μέση» λύση η οποία θα καταφέρει ένα στρατηγικό πλήγμα στην Άγκυρα που θα της κοστίσει σημαντικά, αλλά ταυτόχρονα δεν θα μπορεί να θεωρηθεί ούτε από την τουρκική κυβέρνηση αλλά ούτε το βασικότερο από τους συμμάχους της Ελλάδας, ως κλιμάκωση ή «πρώτο πλήγμα», είναι ελληνικά F-16 να βομβαρδίσουν σφοδρά τους μισθοφόρους της Τουρκίας στη Λιβύη έξω από τη Σύρτη μέχρι η Άγκυρα να αποσύρει το Oruc Reis από την ελληνική υφαλοκρηπίδα.
Η απόσταση Σύρτης από τα Χανιά όπου βρίσκεται η 115 ΠΜ είναι 850 χιλιόμετρα, δηλαδή εντός της εμβέλειας των ελληνικών F-16, ίδια περίπου απόσταση με την Κύπρο.
Οι Σύροι μισθοφόροι δεν αποτελούν Τούρκους στρατιώτες, έτσι η Άγκυρα δεν θα μπορεί να δικαιολογήσει ούτε στο εσωτερικό ούτε στο εξωτερικό αντίποινα εναντίον ελληνικών στόχων, παρόλα αυτά προστατεύουν ζωτικά συμφέροντα της Τουρκίας, η οποία είναι ήδη πολύ στριμωγμένη στη Λιβύη, καθώς οι Ρώσοι έχουν εξοπλίσει τον Χαφτάρ με σύγχρονα αεροπλάνα και αντιαεροπορικά ενώ οι Αιγύπτιοι έχουν δηλώσει έτοιμοι να επέμβουν.
Αυτό άλλωστε αποδεικνύεται και από τα συνεχή τηλεφωνήματα του Ταγίπ Ερντογάν στον Ντόναλντ Τραμπ, όπου ζητεί τη συνδρομή των ΗΠΑ.
Μία ενδεχόμενη κατάρρευση του μετώπου της Σύρτης, θα αποτελέσει και το τέλος των τουρκικών φιλοδοξιών στη Λιβύη και την ανατολική Μεσόγειο, καθώς ο δρόμος θα είναι πλέον ορθάνοιχτος για τη Μισράτα και στη συνέχεια για την Τρίπολη, με το τουρκολιβυκό μνημόνιο και τη «Γαλάζια Πατρίδα» να πετιούνται «de facto» στον κάλαθο των αχρήστων.
Ταυτόχρονα είναι ένα χτύπημα σε μία περιοχή που η Ελλάδα έχει σαφή στρατηγική υπεροχή απέναντι στην Τουρκία, σε αντίθεση με το Καστελόριζο και το ανατολικό Αιγαίο, ενώ υπάρχουν τουλάχιστον 3 συμμαχικές χώρες (Αίγυπτος, ΗΑΕ, Γαλλία) οι οποίες είναι ήδη αναμεμιγμένες στη λιβυκή σύγκρουση εναντίον της Τουρκίας και θα είναι πολύ πιο πρόθυμες και πολύ πιο ικανές να παίξουν ενεργό ρόλο στο πλευρό μας.
Με αυτή την κίνηση η Ελλάδα θα καταφέρει ένα στρατηγικό πλήγμα στους Τούρκους, αιφνιδιάζοντάς τους πλήρως και θα τους αναγκάσει να στρέψουν αμέσως την προσοχή τους στη Λιβύη, ενώ ταυτόχρονα θα στείλει μήνυμα προς όλους πως δεν φοβάται την ανάληψη στρατιωτικής δράσης και πως δεν θα κάτσει με σταυρωμένα τα χέρια ενώ υφαρπάζουν την υφαλοκρηπίδα της.
Λύσεις υπάρχουν, αρκεί να υπάρχει θέληση.
Ο Άρης Δημητρακόπουλος είναι αρχισυντάκτης στο pronews.gr
Facebook: Aris Dimitrakopoulos
Twitter: @ArisDimitrako