Είναι ξεκάθαρο πως η Τουρκία έχει… Άγγελα προστάτη στην Ε.Ε. Το προσχέδιο συμπερασμάτων, το οποίο κυκλοφόρησε χθες ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που συνέρχεται σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες, επιβεβαιώνει πως το Βερολίνο λειτουργεί τροχοπέδη στις όποιες κυρώσεις σε βάρος της κατοχικής Τουρκίας.
Η γερμανική προεδρία επιχειρεί να «περάσει» διατύπωση, την οποία ούτε στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών δεν θα την έγραφαν. Θεωρούν πως θα κάνουν ντρίπλα τις όποιες ενστάσεις της Λευκωσίας και της Αθήνας ή υπάρχει συναίνεση επί τούτων από τους Μητσοτάκη και Αναστασιάδη;
Στο προσχέδιο συμπερασμάτων υπάρχει μια άλλη ρητορική σε σχέση με την Τουρκία και την εν γένει συμπεριφορά της. Είναι πιο συγκεκριμένη και ενδεχομένως να θεωρηθεί και πιο «σκληρή». Αναφέρει πως «η Τουρκία έχει εμπλακεί σε μονομερείς ενέργειες και προκλήσεις και κλιμάκωσε τη ρητορική της εναντίον της ΕΕ, των κρατών μελών της ΕΕ και των Ευρωπαίων ηγετών.
Οι τουρκικές μονομερείς και προκλητικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο συνεχίζονται, συμπεριλαμβανομένης της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Κύπρου». Την ίδια ώρα σημειώνει «την απόσυρση του πλοίου Oruc Reis από την Τουρκία και πιστεύει ότι αυτό πρέπει διατηρηθεί, έτσι ώστε να επιτρέψει την γρήγορη επανάληψη των άμεσων διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας».
Σε σχέση με πιθανά μέτρα, οι αναφορές παραπέμπουν στη λογική που επικράτησε τον περασμένο Οκτώβριο.
Καλεί το Συμβούλιο να προετοιμάσει πρόσθετες καταχωρήσεις, βάσει της απόφασής του (ΚΕΠΠΑ) 2019/1894 και, εάν χρειαστεί, να εργαστεί για την επέκταση του πεδίου εφαρμογής της απόφασης( σ.σ. εννοεί πως θα αφορούν και την Ελλάδα σε περίπτωση που επανέλθει η Τουρκία στην θαλάσσια περιοχή της Ελλάδος) ·
Καλεί τον Ύπατο Εκπρόσωπο και την Επιτροπή, να υποβάλουν εκθέσεις σχετικά με την πορεία των πολιτικών και οικονομικών σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας, καθώς και για τις επιλογές για το πώς θα εξεταστούν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου 2021( εννοεί οικονομικές κυρώσεις, εάν και εφόσον θα εξεταστούν το Μάρτιο!)
Η ΕΕ θα επιδιώξει να συντονίσει αυτά τα θέματα με τις ΗΠΑ.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδικάζει τα τουρκικά μονομερή βήματα στο Βαρώσι, ζήτησε τον πλήρη σεβασμό των σχετικών ψηφισμάτων.
Το κερασάκι στην τούρτα είναι, βεβαίως, η αναφορά πως θα υπάρξει νέα αξιολόγηση της κατάστασης σε σύνοδο που θα συγκληθεί το Μάρτιο! Μέχρι τότε, η Τουρκία ενδέχεται να έχει… προωθήσει στην αγορά το κλεμμένο φυσικό αέριο από την κυπριακή ΑΟΖ και να αρχίσει γεωτρήσεις και στην ελληνική θαλάσσια περιοχή.
Όλα, βέβαια, θα κριθούν στη σύνοδο των ηγετών, σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες. Όλα θα κριθούν από την επιμονή των Αναστασιάδη και Μητσοτάκη, οι οποίοι εάν κάνουν πίσω και αυτή τη φορά και προσαρμοστούν στις υποδείξεις της κ. Μέρκελ, θα έχουν ουσιαστικά παραδοθεί στις τουρκικές ορέξεις . Κι αυτό γιατί στην περίπτωση που κάνουν πίσω, ο Ερντογάν θα παρουσιαστεί πιο επιθετικός και θα προχωρήσει ακάθεκτος στην υλοποίηση των επεκτατικών του σχεδιασμούς σε βάρος Ελλάδος και Κύπρου. Αμφότεροι, Αναστασιάδης και Μητσοτάκης, θα κριθούν εκ του αποτελέσματος. Και η ελπίδα είναι όπως δεν έχουν ήδη συναινέσει στα γερμανικά κελεύσματα.
Το μήνυμα από τον Ερντογάν
Ο ηγέτης της κατοχικής δύναμης σε δηλώσεις του στο αεροδρόμιο Εσένπογα της Τουρκίας προτού αναχωρήσει για το Αζερμπαϊτζάν, αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο υποβολής κυρώσεων εναντίον της χώρας του από την ΕΕ: «Δεν της καίγεται καρφί της Τουρκίας αν η ΕΕ προχωρήσει σε απόφαση για κυρώσεις. Εξάλλου, και επίσημα από το 1963 μέχρι σήμερα η ΕΕ εφαρμόζει κυρώσεις εναντίον μας.
Η ΕΕ ποτέ της δεν συμπεριφέρθηκε ειλικρινά εναντίον μας. Και ποτέ της η ΕΕ δεν κράτησε τις υποσχέσεις που έδωσε. Όμως εμείς πάντοτε κάναμε υπομονή και συνεχίζουμε να κάνουμε. Θα δούμε ποια θα είναι τα βήματα που θα ληφθούν αυτή τη στιγμή, είδαμε εξάλλου και ποιοι είναι η ειλικρινείς ηγέτες εντός της ΕΕ με την στάση που επέδειξαν. Τέτοιες προσεγγίσεις εναντίον της Τουρκίας δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν θετικά».
ΣΗΜ: Πρέπει να διαβαστεί το τελευταίο άρθρο του Νίκου Κοτζιά με τίτλος: Ανησυχίες για το Κυπριακό: Σημειώσεις για την εξωτερική πολιτική (IΙ)