Σε ένα πολύ χαρακτηριστικό άρθρο του στην τουρκική εφημερίδα Hürriyet, ο αρθρογράφοςNedim Şener, επικεντρώνει σε τρία σημεία την εκδηλωμένη σύγκρουση Τουρκίας – ΗΠΑ που επιδεινώθηκε με τις κυρώσεις κατά της τουρκικής πολεμικής βιομηχανίας.
Τα τρία σημεία αυτά είναι α) το κουρδικό, καθώς οι ΗΠΑ κατηγορούνται με «αποδείξεις» άμεσα ότι βοηθούν με οπλικά συστήματα τους Κούρδους της Συρίας και παράλληλα εκπαιδεύουν Κούρδους αξιωματικούς για ανορθόδοξες πολεμικές επιχειρήσεις, β) το δεύτερο είναι ότι προστατεύει τον Φετουλάχ Γκιιουλέν και τα κυριότερα στελέχη του και κάνει την «πάπια» σε όλες τις αιτήσεις του Ερντογάν να εκδοθεί στην Τουρκία σαν επικίνδυνος τρομοκράτης, και γ) τρίτο ο αποκλεισμός εν ειδή εμπάργκο της Τουρκίας από τα αντιαεροπορικά αμερικανικά συστήματα με την δικαιολογία ότι θα τα χρησιμοποιήσει κατά παράνομο τρόπο γεγονός που ανάγκασε την Τουρκία να στραφεί στην Ρωσία για τους S-400, εξέλιξη που όμως προκάλεσε σήμερα τις αμερικανικές κυρώσεις που πλήττουν καίρια την τουρκική πολεμική βιομηχανία στο κεφαλαιώδες ζήτημα των ανταλλακτικών, ακυρώνοντας ουσιαστικά πολλά προγράμματα βελτίωσης και παραγωγής των οπλικών συστημάτων.
Όσον αφορά τις κυρώσεις σύμφωνα με την ταυρική εφημερίδα Vatan : Εκείνο που προκαλεί ανησυχία είναι το ζήτημα των ανταλλακτικών, ειδικά στα F-16, που εισάγονται από τις ΗΠΑ, καθώς και τα συστήματα βελτίωσης της λειτουργίας τους, που επίσης εξαρτώνται από τις αμερικανικές εισαγωγές.
Για τα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα είναι επίσης στην ημερήσια διάταξη αν θίγονται από τις κυρώσεις . Για τις κυρώσεις εναντίον UAV, πηγές του υπουργείου Άμυνας, (εφημερίδα VATAN ), δήλωσαν πως «Υπήρξε απειλή κυρώσεων εδώ και αρκετά χρόνια. Μετά τις διασυνοριακές επιχειρήσεις στη Συρία, επιβλήθηκαν κυρώσεις στους κινητήρες και στα συστήματα απεικόνισης των UAV. Για αυτό το σκοπό η Τουρκία έχει κινητοποιήσει την Aselsan να προχωρήσει στην διαδικασία παράγωγης των απαραίτητων ανταλλακτικών έτσι ώστε να μυν υπάρχει μεγάλη εξάρτηση από τις ΗΠΑ»
Το ελικόπτερο ATAK επίσης, όπως αναφέρεται, πιθανότατα θα επηρεαστούν δυσμενώς από τις κυρώσεις. Υπενθυμίζετε ότι είχαν υπογραφεί συμφωνίες για την πώληση 30 από τα ελικόπτερα ATAK, τα οποία παρήχθησαν από την TAI σε τοπικό και εθνικό επίπεδο, στο Πακιστάν. Ωστόσο αυτή η πώληση δεν πραγματοποιήθηκε επειδή οι ΗΠΑ δεν έχουν δώσει άδεια εξαγωγής των κινητήρων για αρκετά χρόνια. Τώρα με τις κυρώσεις η προοπτική της πώλησης απομακρύνεται οριστικά, με μεγάλη ζημία στην τουρκική πολεμική βιομηχανία.
Ερώτημα τίθεται για την αποστολή Τούρκων πιλότων και άλλων στρατιωτικών σε ειδική εκπαίδευση στις ΗΠΑ μετά τις κυρώσεις, ένα θέμα που τίθεται σε συζήτηση.
Ο πρόεδρος της τουρκικής πολεμικής βιομηχανίας, İsmail Demir, που ειnαι και ο βασικός στόχος των κυρώσεων, δήλωσε πως η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ και αναρωτήθηκε αν οι κυρώσεις αυτές επηρεάζουν την συμμέτοχη της στην συμμαχία, (εν είδη απειλής).
Ένα άλλο ζήτημα που απασχολούν τα τουρκικά ΜΜΕ είναι πως η Τουρκία θα αντιδράσει σε αυτή την κατάσταση. Ένα πρώτο στοιχείο, όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Άμυνας, είναι η ακύρωση διαφόρων συμβάσεων με αμερικανικές εταιρίες και η επιλογή άλλων στην θέση τους για σημαντικά προγράμματα της αμυντικής βιομηχανίας.
Βέβαια σε όλα αυτά δεν αναφέρουν τίποτα για το γεγονός ότι επί χρόνια η Αμερική έκανε τα στραβά μάτια στην τουρκική προκλητικότητα έναντι της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας και στις παράνομες στρατιωτικές επεμβάσεις της στην ευρύτερη περιοχή, αν δεν τις στήριζε και ανοιχτά, ενώ διέσωζε πάντα με διάφορα μέσα την κατέρρευσα τουρκική οικονομία και δεν έλεγε τίποτα για τις παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων, καθώς η Τουρκία έχει γίνει μια απέραντη φυλακή, την δικτατορική λογοκρισία των ΜΜΕ, αλλά και για τις παράνομες μετακινήσεις πληθυσμών από την Αφρική και Ασία προς Ελλάδα και Ευρώπη.
*Ο Νίκος Χειλαδάκης είναι Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.