Οι κινήσεις του Ερντογάν πριν την ανάληψη της κυβέρνησης από τον Μπάιντεν και η επίθεση φιλίας προς ΕΕ Ισραήλ και ΗΑΕ μόνο αφελείς θα μπορούσαν να την εκλάβουν ως αληθινή στροφή της στρατηγικής της πολιτικής του και όχι ως πρόσκαιρο ελιγμό εν όψει των πολλαπλών προβλημάτων που έχουν συσσωρευθεί στο εσωτερικό και το εξωτερικό.
Γι αυτό χρειάζεται τώρα ευρισκόμενος σε θέση άμυνας και με ενισχυμένη της θέση του Χαφτάρ στην Λιβύη μετά την επέκτασή του με κατάληψη τμήματος εδάφους και την σθεναρά αντίσταση στην επιθετικότητα της Τουρκίας, η Ελλάδα να αναπροσαρμόσει την πολιτική της και να αφήσει την ήπια και εν πολλοίς υποτελή στάση της.
Και αυτό επειδή ο Ερντογάν ως έμπειρος πολιτικός έχει την διορατικότητα να αντιληφθεί ότι η επιθετική τακτική του σε πολλά μέτωπα στο εξωτερικό, πρόκειται να αποβεί στο μέλλον αδιέξοδη και πιθανόν να του επιφέρει και πολλαπλά πλήγματα. Βεβαίως κανένας νουνεχής δεν μπορεί να πιστέψει ότι η αλλαγή αυτή είναι πραγματική, επειδή οι οβιδιακές μεταμορφώσεις του κατά καιρούς εκφράσθηκαν πάντοτε υπό την πίεση του γεωτρατηγικού συμφέροντός του.
Αυτό θα πρέπει να κάνει και την Ελλάδα ιδιαίτερα προσεκτική, αφού ο κίνδυνος θερμού επεισοδίου έχει ορατά απομακρυνθεί και συνεπώς η βιασύνη να αρχίσουν οι διερευνητικές συνομιλίες μόνο ως λάθος μπορούν να χαρακτηρισθούν και υποδηλώνουν φόβο και υποτέλεια. Χθες μάλιστα, η Άγκυρα κατηγορώντας την Αθήνα πως προκαλεί με τις δεσμεύσεις περιοχών στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο, την κάλεσε δια του επροσώπου της στο Υπουργείο Εξωτερικών Χαμί Ακσόι να «δράσει υπεύθυνα συμβάλλοντας στην ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή, στο πλαίσιο της κοινής λογικής και της καλής γειτονίας», Από το ύφος της ανακοίνωσης αυτής εξάγονται πολύτιμα συμπεράσματα. Είπε συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος:
«Δεν υπάρχει καμία αλλαγή στη στάση μας απέναντι στο άνοιγμα διαύλων διαλόγου, ειδικά διερευνητικών συνομιλιών με την Ελλάδα, χωρίς προϋποθέσεις. Ωστόσο, βλέπουμε πως συνεχίζονται τα προκλητικά βήματα της Ελλάδας στην περιοχή, τα οποία αυξάνουν την ένταση. Το πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι ότι η Ελλάδα με ΝΟΤΑΜ κήρυξε 15 περιοχές άσκησης, συμπεριλαμβανομένων των νησιών, τα οποία είναι σε καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης, και έκλεισε το Αιγαίο και μια μεγάλη περιοχή στην Ανατολική Μεσόγειο από τις 4 Ιανουαρίου έως τις 26 Φεβρουαρίου 2021», «Καλούμε την Ελλάδα να ενεργήσει υπεύθυνα συμβάλλοντας στην κοινή λογική και στις προσπάθειές μας να ενισχύσουμε την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας»,
Παράλληλα να μη φανεί παράξενο ότι η στροφή που προαναφέραμε μπορεί να συνδυασθεί και με «δημοκρατικά» μέτρα που θα ληφθούν και στο εσωτερικό επειδή η οικτρή οικονομική κατάσταση και οι αντιδράσεις του λαού που στο μέλλον αναμένεται να ενταθούν με την επιδεινούμενη φτωχοποίησή του και να του δημιουργήσουν και άλλα εσωτερικά προβλήματα θα πρέπει να αποτραπούν.
Είναι πολύ πιθανό λοιπόν να σχεδιασθεί και μία «ανθρωπιστική» κίνηση απελευθέρωσης πολιτικών κρατούμενων πιθανόν και του Κούρδου φυλακισμένου ηγέτη για να δοθεί προς τα έξω μία επίφαση δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων στα πλαίσια και των επαπειλούμενων λεκτικά κυρώσεων από την ΕΕ. Αυτές οι κινήσεις του βεβαίως θα έχουν περιορισμένη χρονική διάρκεια μέχρι να επιτύχει τους στόχους του, ένας εκ των οποίων είναι να αρχίσουν άμεσα οι συνομιλίες με την Ελλάδα υπό την αιγίδα και την καθοδήγηση της ΕΕ που θα οδηγήσουν σε διαμοιρασμό του Αιγαίου με περιορισμό στα 6 ναυτικά μίλια σε θάλασσα και αέρα, την μερική αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και για την περιοχή υφαλοκρηπίδας μας στην Ανατολική Μεσόγειο την οριοθέτησή της δυτικά του 28 ου μεσημβρινού.
Γι αυτό δεν πρέπει να πέσει στην παγίδα του η Ελλάδα, θεωρώντας ότι αυτές οι κινήσεις του συνιστούν πραγματική αλλαγή της επιθετικής πολιτικής του όταν από την χθεσινή ανακοίνωση που προαναφέραμε προκύπτει ότι οι αμυντικές ενέργειες της χώρας μας ενοχλούν την Τουρκία επειδή προφανώς εμποδίζουν τα μακροπρόθεσμα επεκτατικά σχέδιά της.
Επειδή ο λύκος δεν μπορεί να γίνει πρόβατο αλλάζοντας απλώς την προβιά του.