Μέχρι σήμερα η πάγια πολιτική της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας ήταν η άρνηση της ύπαρξης του ψευδοκράτους σαν ανεξάρτητη κρατική οντότητα, πολιτική που είχε επιτυχία καθώς καμία χώρα δεν το είχε αναγνωρίσει παρά τις προσπάθειες τη Άγκυρας.
Για τον λόγο αυτό υπήρχε άρνηση αποδοχής μιας πενταμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό, δηλαδή μιας διεθνούς διάσκεψης μεταξύ Ελλάδας, Τουρκίας, Μεγάλης Βρετανίας, Κύπρου και ψευδοκράτους, γιατί έτσι το ψευδοκράτος γίνονταν ισότιμος συνομιλητής σε διεθνές επίπεδο με την αναγνωρισμένη Κυπριακή Δημοκρατία.
Τώρα και σε αυτό το σημείο υπήρξε ιστορική υποχώρηση και αποδοχή αυτή της πενταμερούς που αναγνωρίζει το ψευδοκράτος.
Συγκεκριμένα όπως έγινε γνωστό έχουμε συνεχείς διπλωματικές επαφές και έντονη κινητικότητα ενόψει της Πενταμερούς για το Κυπριακό αλλά και του επόμενου γύρου των διερευνητικών συζητήσεων Ελλάδας – Τουρκίας
Όπως αναφέρεται υπάρχει έντονη κινητικότητα σε σχέση με τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο που στρέφεται σε Δένδια, Ράαμπ, Τσαβούσογλου και Ακάρ. Επισκέψεις που έχουν άρωμα Πενταμερούς, για το Κυπριακό, η οποία αναμένεται να οριστεί για τις αρχές Μαρτίου στη Νέα Υόρκη, αλλά και διερευνητικών Ελλάδας – Τουρκίας που επανεκκίνησαν στις 25 Ιανουαρίου, με την Άγκυρα να έχει στραμμένη την προσοχή της και στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ του Μαρτίου.
Ο τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου πήγε στην κατεχόμενη Κύπρο για επαφές με τον τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ και άλλους αξιωματούχους του ψευδοκράτους, προκειμένου να καθοριστεί η «γραμμή» που θα ακολουθήσουν Άγκυρα και Κατεχόμενα στο Κυπριακό.
Ο ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας πήγε στο Λονδίνο, όπου σε συνάντηση με το βρετανό ομόλογό του Ντομινίκ Ράαμπ, με την ατζέντα να περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τόσο το Κυπριακό όσο και τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Τη συνάντηση Ράαμπ και Δένδια στις 2 Φεβρουαρίου θα ακολουθήσει επίσκεψη του βρετανού ΥΠΕΞ στην Κυπριακή Δημοκρατία με θέμα τη σχεδιαζόμενη πενταμερή, δεδομένου ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μία εκ των τριών εγγυητριών δυνάμεων και θα έχει και συνάντηση με τον Ερσίν Τατάρ, ενώ στο πρόγραμμά του είναι και συνάντηση με την ειδική αντιπρόσωπο του γγ του ΟΗΕ, στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ.
Η ιστορία γράφει για άλλη μια φορά μια ανάλογη συμφωνία των Πρεσπών, αυτή την φορά με επίκεντρο το Κυπριακό, καθώς πάνε περίπατο οι αποφάσεις του ΟΗΕ ότι το Κυπριακό είναι θέμα εισβολής και κατοχής ανεξάρτητου κράτους μέλους του ΟΗΕ και όλες οι διπλωματικές προσπάθειες των τελευταίων ετών.
Σίγουρα θα τρίζουν τα κόκαλα του Τάσου Παπαδόπουλου!
*Ο Νίκος Χειλαδάκης είναι Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος, www.nikosxeiladakis.gr