Οι επιχειρήσεις αυτές σύμφωνα με το Anadolu ajansı ήταν κυρίως επιχειρήσεις σύλληψης Γκιουλενιστών που είχαν καταφύγει στο εξωτερικό μετά το πραξικόπημα του 2016, καταζητούμενων Κούρδων του ΡΚΚ, αλλά και επιχειρήσεις διάσωσης ομήρων από τρομοκρατικές οργανώσεις που έγιναν στις κάτωθι χώρες : Αγγλία, Ολλανδία, Λίβανο, Γαλλία, Ρωσία, Κόσσοβο, Βέλγιο, Ιαπωνία, Ιράκ, Αλγερία, Μαλαισία, Νταγιστάν, (Ρωσική Ομοσπονδία), Νότιο Αφρική, και Ιταλία.
Από το 2009, όπως αναφέρεται, σε «ειδικές επιχειρήσεις της ΜΙΤ σώθηκαν 170 όμηροι απ τους οποίους οι 138 ήταν Τούρκοι και οι 32 ξένοι υπήκοοι Χαρακτηριστική ήταν η περίπτωση της 25χορνης Ιταλίδας Silvia Constanzo Romano η οποία τον Νοέμβριο του 2018 απήχθηκε από τρομοκρατική οργάνωση στην Κένυα και μεταφέρθηκε στην Σομαλία. Τον Μάιο του 2020 με ειδική επιχείρηση της ΜΙΤ απελευθερώθηκε και ξαναγύρισε στην Ιταλία
Σε μια πανηγυρική τελετή στις 7 Ιανουαρίου του 2020 ο Τούρκος πρόεδρος, Ταιγίπ Ερντογάν, εγκαινίασε το νέο μεγαλοπρεπές κτιριακό συγκρότημα της τουρκικής μυστικής υπηρεσίας, της ΜΙΤ, σε προάστιο της Άγκυρας επί τη ευκαιρία των 91 χρόνων από την ίδρυση της με την χαρακτηριστική ονομασία Kale, δηλαδή Κάστρο. Το ενδιαφέρων σε αυτά τα εγκαίνια είναι ότι στην ομιλία του ο Τούρκος πρόεδρος, παρουσία του αρχηγού της ΜΙΤ, Χακάν Φιντάν και πολλών μελών της τουρκικής κυβέρνησης, ανέφερε ξεκάθαρα ότι η ΜΙΤ πλέον θα έχει πολύ περισσότερα πεδία δράσης στο εξωτερικό, όπως στην Λιβύη, όπου η ΜΙΤ, όπως τόνισε, αναλαμβάνει εδική υπηρεσία για την προστασία της κυβέρνησης της Τρίπολης, αλλά και σε πολλές άλλες χώρες στο κυνηγητό των καταζητούμενων Τούρκων που εργάζονται για τον Φετουλάχ Γκιουλέν.
Όσον αφορά αυτές τις επιχειρήσεις της ΜΙΤ οι κυριότερες τα τρία τελευταία χρόνια είναι οι εξής :
Στις 29 Μαρτίου του 2018 γίνονταν γνωστό σε έκτακτη είδηση του Anadolu ajansı, ότι σε επιχείρηση της τουρκικής ΜΙΤ στα Βαλκάνια, (χωρίς να διευκρινίζεται σε ποιες χώρες), συνελήφθηκαν 6 μελη οργανώσεων του Φετουλάχ Γκιουλέν και αφού απήχθηκαν μεταφερθήκαν στην Τουρκία.
Λίγες μέρες μετά, στις 11 Απριλίου του 2018 σύμφωνα με την βοσνιακή εφημερίδα Avaz ( από το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων İHA), η τουρκική ΜΙΤ φέρονταν ότι θα επέμβει στην Βοσνία Ερζεγοβίνη όπου υπάρχει ένα μεγάλο δίκτυο των οργανώσεων του Φετουλάχ Γκιουλέν, κυρίως εκπαιδευτικών και ισλαμικών ιδρυμάτων και να συλλάβει τους υπεύθυνους για να τους μεταφέρει στην Τουρκία να δικαστούν ως προδότες. Μάλιστα εξ αιτίας αυτών των πληροφοριών αναφέρθηκε ότι είχε σημάνει συναγερμός στις δυναμεις ασφαλείας της Βοσνίας –Ερζεγοβίνης.
Στις 12 Ιουλίου του 2018 πάλι σε έκτακτη είδηση γίνονταν γνωστό πως η τουρκική μυστική υπηρεσία, ΜΙΤ, είχε προχωρήσει σε επιχείρηση σύλληψης υψηλόβαθμων μελών του Φετουλάχ Γκιουλέν που βρίσκονταν στο εξωτερικό. Συγκεκριμένα όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, συνελήφθηκαν οι επιχειρηματίες ο İsa Özdemir στο Αζερμπαϊτζάν και ο Salih Zeki Yiğit στην Ουκρανία. Οι δυο συλληφθέντες μεταφερθήκαν αεροπορικώς στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης και αντιμετώπιζαν βαριές κατηγορίες για σύσταση ένοπλης οργάνωσης κατά του τουρκικού καθεστώτος. Η επιχείρηση αυτή της ΜΙΤ έρχεται σε συνέχεια της απαγωγής 18 μελών του Γκιουλέν από το εξωτερικό που είχε γίνει γνωστή πριν από λίγους μήνες.
Στις 12 Σεπτεμβρίου του 2018 έγινε μια μεγάλη επιχείρηση της ΜΙΤ, η επιχείρηση απαγωγής του καταζητούμενου Τούρκου τρομοκράτη, Yusuf Nazik, που οι πράκτορες της ΜΙΤ είχαν εντοπίσει στην συριακή πόλη της Λαττάκειας και αφού τον συνέλαβαν, τον πακετάρισαν και τον μετέφεραν στην Τουρκία. Ο Yusuf Nazik καταζητούνταν για την βομβιστική επίθεση στο Reyhanlı το 2013. Η επιχείρηση αυτή «διαφημίστηκε» από τα τουρκικά ΜΜΕ σαν παράδειγμα και για… άλλες που θα ακολουθήσουν.
Μετά από ένα χρόνο στις 4 Ιανουαρίου του 2020 είχαμε μια μεγάλη αιφνιδιαστική επιχείρηση σύλληψης ενός καταζητούμενου Τούρκου που κατηγορούνταν ότι πρόσκεινται στον Φετουλάχ Γκιουλέν και το είχε σκάσει από την Τουρκία και τελευταία ζούσε στην γειτονική Αλβανία.
Συγκεκριμένα συνελήφθηκε με εντολή του Γενιού Εισαγγελέα της Κωνσταντινούπολης, ο Harun Çelik, ο οποίος αφού πακεταρίστηκε από τους πράκτορες της ΜΙΤ μεταφέρθηκε από την Αλβανία στην Τουρκία για να δικαστεί για εσχάτη προδοσία. Το εντυπωσιακό ήταν πως η αλβανική πλευρά είχε τηρήσει για το θέμα σιγή ιχθύος.
Στις 23 Απριλίου του 2020 όπως έγινε γνωστό, (Anadolu ajansı), η τουρκική μυστική υπηρεσία ΜΙΤ σε συνεργασία με τις σουηδικές αρχές συνέλαβε και προσήγαγε στην Τουρκία τον Κούρδο, Resul Özdemir, ψευδώνυμο, «Zibo» που ήταν υπεύθυνος του ΡΚΚ στην περιοχή Cizre της νοτιοανατολικής Τουρκίας. Ο Resul Özdemir καταζητούνταν από το 2016 σαν υπεύθυνος της επιχείρησης του ΡΚΚ στην περιοχή Cizre του νόμου Şırnak, κατά τοπικού σταθμού της Στρατοχωροφυλακής, όπου σκοτώθηκε ο αξιωματικός Burak Demirci. Η δράση του Κούρδου αντάρτη αρχίζει, όπως αναφέρεται, από το 2014 και ήταν πρωταγωνιστής σε πολλές επιχειρήσεις του ΡΚΚ. Είχε καταδικαστεί από πρωτόδικο τουρκικό δικαστήριο σε 15 χρόνια κάθειρξη και είχε διαφύγει στο εξωτερικό. Είναι εντυπωσιακό ότι οι σουηδικές αρχές επέτρεψαν την ΜΙΤ να τον συλλάβει επί σουηδικού εδάφους, ενώ σε άλλες περιπτώσεις στο παρελθόν, υπήρξε ρητή άρνηση συνεργασίας.
Σαν τελευταία γνωστή μεγάλη επιχείρηση της ΜΙΤ στο εξωτερικό αναφέρεται στις 15 Φεβρουαρίου 2021. Συγκεκριμένα η ΜΙΤ με μια αστραπιαία επιχείρηση στο Ουζμπεκιστάν συνέλαβε τους Γκιουλενιστές, Gürbüz Sevilay και Tamer Avcı και τους μετέφερε πακέτο στην Τουρκία.
Ο Gürbüz Sevilay είχε πάει στο βόρειο Ιράκ το 2019 όπου και οργανώθηκε αργότερα στο PKK / KCK, για να βοηθήσει, όπως αναφέροντα, να καλυφθούν οι ανάγκες σε πυραύλους, αντι-drone, και ραντάρ για τις πολεμικές επιχειρήσεις στο Ιράκ και τη Συρία. Στη συνέχεια από το βόρειο Ιράκ πέρασε παράνομα στη Συρία, και εκεί επισκέφθηκε τα κέντρα των οπλικών συστημάτων και πυρομαχικών καθώς και τις εγκαταστάσεις παραγωγής και ανάπτυξης οχημάτων στη κουρδική βάση του Haseke, (Hasakah) και εκεί είχε σημαντικές διαβουλεύσεις με υψηλόβαθμους αξιωματούχους του PKK / KCK.
*Ο Νίκος Χειλαδάκης είναι Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.