Λέγεται πως σε κάθε κρίση υπάρχει και μια ευκαιρία. Αχρείαστη βέβαια να είναι. Ουδείς αμφιβάλει, πως η ανθρωπότητα και ο κόσμος μας, θα μπορούσε να πορευτεί και χωρίς τα ηθικά διδάγματα και επιμύθια, που η συνεχιζόμενη περιπέτεια του κορωνοιού, έχει αναδείξει.
Εδώ βρίσκεται μια κρίσιμη παραδοχή. Ότι τίποτα δεν έχει τελειώσει. Τουναντίον τα κάθε λογής ”καψώνια”, φαίνεται να παίρνουν διάφορες μορφές. Όχι ότι υπάρχει κάποιο προηγούμενο ή στόχευση σε βάρος της χώρας μας. Απλά παλιές φιλίες και διμερείς ακόμα προτεραιότητες, δείχνουν να καθιστούν, κάποιες χώρες περισσότερο ίσες σε σχέση με τους Ευρωπαίους εταίρους τους και να επωφελούνται των ευκαιριών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Πορτογαλία.
Για την οποία δόθηκε το πράσινο φως από τις Βρετανικές αρχές και οι πρώτοι Βρετανοί τουρίστες, ανακαλύπτουν εκ νέου τα θέρετρά της. Αναντίρρητα θα μιλήσει κάποιος για τους χαμηλούς δείκτες, από πλευράς μολύνσεων και αναλογιών, που καταγράφονται στη χώρα, το τελευταίο χρονικό διάστημα. Χωρίς όμως και να μπορεί κανείς να λησμονήσει, ότι οι ίδιοι πάλι δείκτες, είχαν φτάσει, σε επίπεδα τραγωδίας τον Ιανουάριο του 2021, σε σχέση με όλη την υπόλοιπη Ευρώπη.
Υπάρχουν όμως και οι παράμετροι διαρκείας. Που καθορίζουν αντίστοιχα τις προοπτικές και τη στρατηγική. Τα εμβόλια έχουν τον ορίζοντα και τον κύκλο επιρροής τους. Αναμφισβήτητα αποτελούν επίτευγμα της επιστήμης. Τόσο για τον χρόνο μέσα στον οποίο αναπτύχθηκαν, όσο και σε σχέση με τα θετικά κατά κανόνα αποτελέσματα, που δείχνουν να έχουν. Υπόκεινται όμως ακόμα και στη βέλτιστη εκδοχή απόδοσής τους, στον κανόνα της περιοδικότητας. Όχι ότι αυτό απομειώνει τη σημασία και τη λειτουργικότητά τους. Ενισχύει απλά την ανάγκη να προχωρήσει η ιατρική έρευνα και στην άλλη σημαντική θεματική, αυτή της θεραπείας.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, έχουν ήδη προχωρήσει σε αδειοδότηση των λεγομένων μονοκλωνικών αντισωμάτων. Κίνηση που έγινε από τον FDA, την αρμόδια δηλαδή Ομοσπονδιακή Αρχή, που κάθε άλλο παρά φημίζεται για την ελαστικότητά της. Δεν είναι όμως η μόνη χώρα.
Ήδη σε Ευρωπαϊκό επίπεδο και ενώ η σχετική διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη ενώπιον του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, επτά (7) τον αριθμό Ευρωπαϊκές Χώρες, μεταξύ των οποίων η Γερμανία και η Ιταλία, κάνοντας χρήση των ειδικών προβλέψεων, για εξαιρετικές εφαρμογές έχουν αναλάβει τις σχετικές πρωτοβουλίες για τη χρήση τους. Είναι μια εξέλιξη, που πρέπει να αντιμετωπιστεί με την ανάλογη σοβαρότητα και υπευθυνότητα και στη χώρα μας. Στο τέλος της ημέρας οι ειδικοί εισηγούνται, αλλά είναι η υπεύθυνη πολιτική ηγεσία που αποφασίζει. Αρμοδιότητα και ευθύνη. Οι δουλειές υψηλού προφίλ, απαιτούν και το ανάλογο σθένος.
Αλλά και σε επίπεδο προεργασίας η πανδημία, υπενθύμισε σε Ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο πολλά. Πρώτα από όλα την ανάγκη να υπάρχουν τα απαραίτητα αποθέματα σε κρίσιμα αναλώσιμα και προστατευτικό εξοπλισμό πρώτης χρήσης. Ανεξάρτητα από τη γενεσιουργό αιτία και την έκταση, κάθε ενδεχόμενης μελλοντικής κρίσης, οι ανάγκες σε υλικά και μέσα θεμελιώδους προφύλαξης, είναι σταθερή και πρωταρχική. Αντίστοιχα είναι απαραίτητο να υπάρχει τριβή σε σχετικά σενάρια κρίσεων. Και πάλι ανεξάρτητα από την αιτία της κρίσης και τα χαρακτηριστικά της απειλής, θεματικές που έχουν να κάνουν με την εκπαίδευση των ατόμων και των ομάδων ”πρώτης απάντησης”, των διαδικασιών και μέσων κινητοποίησης, των πρακτικών συντονισμού και εποπτείας, της διασφάλισης μέσων μετακίνησης, των εναλλακτικών σεναρίων αντίδρασης και απρόσκοπτης πρόσβασης στις κρίσιμες υποδομές, είναι πάντα επίκαιρες. Μεγάλη είναι η ευθύνη εδώ της Πολιτικής Προστασίας, για την υλοποίηση αυτού του ενδεχόμενα άχαρου και σε κάθε περίπτωση, αθόρυβου έργου.
Σε επίπεδο επίσης υποδομών, δεν πρέπει να υπάρχει κανένας εφησυχασμός και βολική λήθη. Η χώρα μας, όπως και η Ευρώπη συνολικά, πρέπει να αποκτήσει γραμμές παραγωγής σε όλα τα κρίσιμα και πρωταρχικής ανάγκης υλικά. Είτε με τη δημιουργία νέων δομών, είτε με τον επαναπατρισμό, όσων έχουν κατά κανόνα βρεθεί στην Κίνα, ή σε άλλες αγορές φερόμενης ευκαιρίας.
Είναι όπως στον πόλεμο, που φροντίζεις να έχεις εφοδιαστική επάρκεια, σε ότι σου χρειάζεται για να ανταπεξέλθεις στην κρίσιμη στιγμή. Γιατί η κρίση κατά το σύνηθες, πέρα από ενδεχόμενες επιτυχίες, γεννά βέβαιες καταστροφές.