Η SADAT, οργάνωση η οποία φέρεται ότι μετέφερε όπλα και εξόπλιζε την ισλαμιστική οργάνωση Al Nusra στη Συρία, ορίζεται επίσημα από τα μέλη της ως εξής: «Μια εταιρεία που παρέχει συμβουλευτική και στρατιωτική εκπαίδευση στον τομέα της άμυνας». Ωστόσο έχουν διατυπωθεί πολλοί διαφορετικοί ισχυρισμοί για την SADAT και τον ρόλο της σε πολλές «περίεργες» υποθέσεις και γεγονότα από την ημέρα της ίδρυσής της.
Η SADAT ιδρύθηκε στις 28 Φεβρουαρίου 2012 από τον συνταξιούχο Ταξίαρχο, Adnan Tanriverdi και άλλους 23 συνταξιούχους αξιωματικούς. Το ιδρυτικό κείμενο της περιλαμβάνει ορισμούς για την λειτουργία της όπως : στρατιωτική και εσωτερική εκπαίδευση, συμβουλευτική άμυνας και προμήθειες πυρομαχικών.
Τα ιδρυτικά μέλη της δηλώνουν ότι επέλεξαν αυτό το όνομα επειδή το «SADAT», χρησιμοποιείται ως συντομογραφία στην αγγλική ορολογία: «Defense Consulting», που στα αραβικά είναι, «sayyids».
Στη επίσημη ιστοσελίδα της SADAT, ως ο λόγος για την ίδρυση της αναφέρεται με τις εξής επεξηγήσεις «Για τους σκοπούς της οργάνωσης των Ενόπλων Δυνάμεων και των Δυνάμεων Εσωτερικής Ασφάλειας στη διεθνή σκηνή, παρέχοντας υπηρεσίες στους τομείς της στρατηγικής παροχής συμβουλών, ειδικής εκπαίδευσης και εξοπλισμού στον τομέα της άμυνας και ασφάλειας, για τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος αμυντικής συνεργασίας και παράλληλα αμυντικής βιομηχανίας μεταξύ Ισλαμικών χώρων, και ως αυτόνομη στρατιωτική δύναμη του Ισλαμικού Κόσμου έναντι των Παγκοσμίων Υπερδυνάμεων για να τον βοηθήσει να πάρει τη θέση που του αξίζει».
Ο συνταξιούχος Ταξίαρχος Adnan Tanrıverdi υπηρέτησε για σχεδόν 30 χρόνια στο Τμήμα Ειδικού Πολέμου του Γενικού Επιτελείου και στην Προεδρία του Οργανισμού Πολιτικής Άμυνας των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων. Ένας από τους μαθητές του Tanriverdi, ο οποίος πήρε μαθήματα ως εκπαιδευτής στο Army War College, είναι ο νυν υπουργός Άμυνας Hulusi Akar.
Ο Tanriverdi, ο οποίος προήχθη σε ταξίαρχο αποσύρθηκε επίσημα από το στράτευμα στις 28 Φεβρουαρίου 1997 στο λεγόμενο «Βελούδινο Πραξικόπημα» επίσημα λόγω «επετηρίδας». Στην πραγματικότητα η στρατιωτική του καριέρα τερματίστηκε επειδή χαρακτηρίστηκε ως «ισλαμιστής» όπως πολλοί τότε στρατιωτικοί.
Μετά τη στρατιωτική του σταδιοδρομία, ο Tanrıverdi προσχώρησε στην λεγόμενη «Ένωση Υπερασπιστών της Δικαιοσύνης», (ASDER), η οποία ιδρύθηκε με συνταξιούχους στρατιωτικούς. Ο ίδιος κατέλαβε τη θέση του γενικού προέδρου του θεσμού για 5 χρόνια.
Αργότερα, οι ιδέες του για την αναδιάρθρωση του τουρκικού στρατού άρχισαν να παρουσιάζονται μέσω του γνωστού Στρατηγικού Κέντρου Ερευνών, (ASSAM).
Πριν από την ίδρυση της SADAT, ο Tanrıverdi διεξήγαγε μελέτες σχετικά με τη λειτουργία αμερικανικών ιδιωτικών εταιρειών που παρείχαν συμβουλευτικές υπηρεσίες στον τομέα της στρατιωτικής στρατηγικής στις ΗΠΑ.
Όταν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξελέγη δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης το 1994, ο Τανριβερντί ήταν ένας από τους σπάνιους στρατιωτικούς υποστηρικτές του. Όπως αναφέρεται την περίοδο της υποψηφιότητας του Ερντογάν για την δημαρχία Κωνσταντινούπολης, ο Τανριβερντί υπηρετούσε ως Ταξίαρχος Διοικητής στο Μάλτεπε της Κωνσταντινούπολης. Η σχέση Ερντογάν και Τανριβερντί, άρχισε μετά από μια συνάντηση τους μέσω ενός κοινού γνωστού και γρήγορα να μετατράπηκε σε στενή φιλία
Ο Τανριβερντί, έγινε ένα πρόσωπο που εμπιστεύτηκε ο Ερντογάν, και διορίστηκε ως επικεφαλής σύμβουλος του Προέδρου τον Αύγουστο του 2016. Γρήγορα έγινε ένας από τους σημαντικότερους συμβούλους του Ερντογάν, ειδικά στον τομέα της άμυνας.
Μια όμως ομιλία του Tanriverdi σε συνέδριο του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη τον Δεκέμβριο του 2019 προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις. Αυτές οι έντονες αντιδράσεις προήλθαν από την δήλωση του Tanriverdi, «Πρέπει να προετοιμαστούμε για τον ερχομό του Mahdi», (του Μεσία των μουσουλμάνων). Η δήλωση αυτή τον οδήγησε τον Ιανουάριο του 2020 στην απόλυση του από τις θέσεις του ως επικεφαλής σύμβουλος και ως μέλος της Επιτροπής Ασφάλειας και Εξωτερικής Πολιτικής.
Πριν από το γεγονός αυτό αναφέρεται ότι ο Tanriverdi διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην αποτυχία του πραξικοπήματος 15ης Ιουλίου με την οργάνωση της SADAT προτού ακόμα διοριστεί ως σύμβουλος του προέδρου Ερντογάν .
Ένας από τους πιο σημαντικούς ισχυρισμούς σχετικά με τον ρόλο του εκείνη τη νύχτα είναι ότι ένας μεγάλος αριθμός βαρέων όπλων διανεμήθηκε σε πολίτες από την ηγεσία της SADAT. Υποστηρίζεται επίσης ότι δεν είναι γνωστό σήμερα σε ποιων τα χέρια βρίσκονται αυτά τα όπλα.
Ο ίδιος αρνήθηκε κατηγορηματικά τους εν λόγω ισχυρισμούς και είπε σχετικά με την διασπορά των όπλων την βραδιά του πραξικοπήματος : «Πιστεύετε ότι μια εταιρεία με λιγότερους από 10 συμβούλους μπορεί να έχει διαδραματίσει ρόλο στην καταστολή της απόπειρας πραξικοπήματος;» και πρόσθεσε ότι η SADAT δεν είχε τέτοια αποστολή.
Μια άλλη ενδιαφέρουσα πτυχή της SADAT είναι οι αναφορές ότι δραστηριοποιείται και εκτός Τουρκίας Στις επίσημες αναφορές της SADAT για αυτό το ζήτημα έχουν διατυπωθεί διαφορετικές απόψεις
Όπως αναφέρεται στον ιστότοπο της, το πεδίο δραστηριότητας της SADAT εμφανίζεται κυρίως εντός Τουρκίας αλλά και σε χώρες με υψηλό μουσουλμανικό πληθυσμό.
Ωστόσο, σε συνέντευξή του στην γνωστή δημοσιογράφο Kübra Par του Habertürk τον Ιανουάριο του 2018, ο ιδρυτής της SADAT, Tanrıverdi, ισχυρίστηκε ότι η SADAT δεν έχει καμία δραστηριότητα ως παραστρατιωτική οργάνωση στην Τουρκία και είπε : «Επαναλαμβάνω. η SADAT δεν υποστηρίζει την αστυνομία, τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις ή οποιοδήποτε άλλο όργανο στη χώρα. Δεν παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες και υπηρεσίες κατάρτισης σε οργανισμούς ή σε πολιτικά πρόσωπα».
Στην ίδια συνέντευξη, ο Τανριρίντι στη συνέχεια αποκάλυψε ότι η SADAT συνεργάζεται με χώρες που συμβαδίζουν με την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας. «Επί του παρόντος, έχουμε επιχειρήσεις σε μία μόνο χώρα. Ας μην πούμε ποια, επειδή έχουν επίσης τη δική τους ανεξάρτητη πολιτική».
Σύμφωνα όμως με ένα think tank που ονομάζεται Γαλλικό Κέντρο Έρευνας Πληροφοριών, η SADAT έχει διεξάγει ή διεξάγει στρατιωτικές συμβουλευτικές δραστηριότητες σε τουλάχιστον 22 μουσουλμανικές χώρες,
Υπάρχουν ισχυρισμοί ότι η SADAT υποστηρίζει τις δυνάμεις που πολεμούν εναντίον του Haftar στη Λιβύη. Ο στρατός, πιστός στην κυβέρνηση της εθνικής συμφιλίωσης της Λιβύης, με την βοήθεια της SADAT αναφέρεται ότι έχει σημειώσει σοβαρά κέρδη στον πόλεμο ενάντια στις δυνάμεις του Khalifa Haftar.
Σχετικά ο Ερντογάν είχε δηλώσει ότι αφού το κοινοβούλιο ενέκρινε το νομοσχέδιο που θα επιτρέψει στις δυνάμεις του τουρκικού στρατού να πάνε στη Λιβύη, «θα έχουμε διαφορετικές ομάδες εκεί».
Παράλληλα το γνωστό για την εγγύτητά του με την κυβέρνηση του Πούτιν «Ομοσπονδιακό Πρακτορείο Ειδήσεων της Ρωσίας» ισχυρίστηκε ότι οι μαχητές του Ελεύθερου Συριακού Στρατού μεταφέρθηκαν στη Λιβύη από ομάδες της SADAT.
Ο Tanriverdi αρνείται πάντα τους ισχυρισμούς σχετικά με τις δραστηριότητες της SADAT στη Συρία. Αρνείται τους ισχυρισμούς ότι συμμετέχει σε οποιαδήποτε εκπαιδευτική ή οργανωτική δραστηριότητα στη Συρία.
Η SADAT αναφέρθηκε και στο σκάνδαλο των φορτηγών MIT που εμφανίστηκε το 2014. Ενώ αναφέρθηκε ο ισχυρισμός ότι τα όπλα εστάλησαν από την Τουρκία στις ένοπλες ριζοσπαστικές οργανώσεις που λειτουργούν στη Συρία από την MIT ο γνωστός μαφιόζος Sedat Peker αποκάλυψε ότι έχει στοιχεία που αποκαλύπτουν ότι η SADAT ήταν αυτή που μετέφερε τα όπλα στην Συρία.
Σε βίντεο που προβλήθηκε στις 30 Μαΐου, ο Sedat Peker είπε σχετικά: «Όταν συνελήφθησαν τα φορτηγά σκέφτηκα ότι το περιεχόμενο (όπλα) προορίζονταν για τους Τουρκομάνους που πολεμούσαν το καθεστώς της Δαμασκού». Σύμφωνα με τον Peker η SADAT, και όχι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και η MIT έστελνε τα όπλα αυτά και όχι για τους Τουρκομάνους αλλά για την Αλ Νούσρα.
*Ο Νίκος Χειλαδάκης είναι Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Πώς λειτουργεί ο εγκέφαλος; – Η αλήθεια για τις διαφορές αριστερού και δεξιού ημισφαιρίου
- Λίβανος: Οβίδα έπληξε αρχηγείο της UNIFIL στον Δυτικό Τομέα
- Ποια αυτοκίνητα μπορείτε να διώξετε από τη γειτονιά σας – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε
- Telegram Community: Ένας ακόμη τρόπος για να μαθαίνεις πρώτος τα τελευταία νέα από το Pronews.gr
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.