Κάθε Σεπτέμβριο χιλιάδες φοιτητές ψάχνουν για κατοικία στις μεγάλες αλλά και στις μικρότερες πόλεις της χώρας. Τα τελευταία χρόνια, το φαινόμενο της ακριβής στέγης αλλά και της έλλειψης αυτής μεγαλώνει.
Η εύκολη απάντηση στο γιατί συμβαίνει αυτό το φαινόμενο, μια απάντηση που την αναπαράγουν τα ΜΜΕ των κουμπάρων και των εργολάβων, είναι η βραχυχρόνια μίσθωση, το Airbnb.
Ένα φαινόμενο που με την ανυπαρξία κανόνων που το διακατέχει, σίγουρα, έχει επηρεάσει την αγορά ακινήτων. Δεν είναι όμως μόνο αυτό που έχει κάνει την πρόσβαση στην κατοικία, ένα δυσβάσταχτο βάρος για τον νέο Έλληνα και την ελληνική οικογένεια.
Με την οικονομική κρίση, τα φορολογικά χαράτσια τύπου ΕΝΦΙΑ ,οδήγησαν σε μια τεράστια πώληση της κατοικίας από ελληνικά χέρια σε αλλοδαπούς.
Αυτή η αλλαγή ιδιοκτησίας, αυτό το ξεπούλημα ελληνικής περιουσίας, άλλαξε τον χάρτη στην αγορά στέγης. Αυτό ώθησε το φαινόμενο των βραχυχρόνιων μισθώσεων αλλά και της μη χρήσης των ακινήτων.
Οι αλλοδαποί αγοραστές που προβαίνουν σε μαζικές αγορές ακινήτων, συχνά, δεν τα βγάζουν προς ενοικίαση αλλά τα μεταπωλούν σε άλλους καθώς οι τιμές τους αυξάνονται συνεχώς.
Με αυτό τον τρόπο, από την παραδοσιακή χρήση του ακινήτου για ιδιοκατοίκηση ή μίσθωση, φτάσαμε στη σπέκουλα της αγοράς. Με τα Airbnb αλλά και τα άδεια σπίτια που λειτουργούν ως προϊόντα χρηματιστηρίου. Και όχι μόνο!
Από την αρχή της εμφάνισης του “προσφυγικού” ζητήματος, οι κυβερνήσεις έχουν δώσει χιλιάδες σπίτια σε αυτούς τους μετανάστες που το αίτημα ασύλου τους έγινε δεκτό.
Τα προγράμματα estia 1 και estia 2 , όπως και το πρόγραμμα helios, με την προώθηση τους από το Υπουργείο Μετανάστευσης, επιδοτούν την κατοικία για αυτούς.
Μιλώντας με αριθμούς, μόνο αυτα τα 3 προγράμματα, χωρις να υπολογίσουμε εδω τη στεγαση σε δομες απο τις ΜΚΟ, έδωσαν κατοικία σε 70.000 αλλοδαπούς.
Σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη κυρίως αλλά από τον Σεπτέμβριο πλέον, το πρόγραμμα αυτό επεκτείνεται και στις πόλεις της περιφέρειας. Αυτά τα χιλιάδες σπίτια αφαιρέθηκαν λοιπόν από τη δυνατότητα πρόσβασης στους φοιτητές, τα νέα ζευγάρια, την Ελληνική οικογένεια.
Με αυτό τον τρόπο, την ώρα που χιλιάδες νέοι δεν θα βρίσκουν σπίτι ή θα καλούνται να πληρώσουν υπέρογκα ποσά, χιλιάδες αλλοδαποί θα μένουν τζάμπα ώστε να προωθείται η αντικατάσταση πληθυσμού.
Κάθε εθνικά σκεπτόμενος οφείλει να είναι είναι κάθετα αντίθετος σε αυτή την επιδοτούμενη μετανάστευση, όπως και γενικά στην βίαιη αλλαγή της εθνοτικής σύνθεσης της Πατρίδας και της κοινωνίας μας . Στο θέμα της στέγης ειδικά όμως, πιστεύουμε ότι είναι ένα κοινωνικό αγαθό το οποίο δεν μπορεί να γίνεται αντικείμενο χρήσης από τις αγορές. Το ίδιο και η ενέργεια, η ύδρευση, η υγεία και η Παιδεία φυσικά.
Η Εθνική οικονομία στηρίζει την ιδιοκτησία γης και οικίας από τους κατοίκους της χώρας και όχι την κερδοσκοπία και σε αυτό τον τομέα.
Μία εθνική πρόταση είναι η κατάργηση του χαρατσιού του ΕΝΦΙΑ, όπως και η κατάργηση της πώλησης βίζας σε αλλοδαπούς μέσω της αγοράς ακινήτων.
Επίσης, η απαγόρευση αγοράς ακινήτων σε αλλοδαπούς στις παραμεθόριες περιοχές και ο εξορθολιγισμός της χρήσης του Air rbnb, ώστε τα κέρδη από αυτά να μένουν στη χώρα και όχι να πηγαίνουν σε πολυεθνικές και υπεράκτιες εταιρείες.
Η στέγη είναι δικαίωμα και ένα Εθνικό κράτος οφείλει να την παρέχει στους πολίτες του και όχι να την αφήνει έρμαιο των διεθνών αγορών.
Ένα Εθνικό κράτος όμως, όχι το φιλελεύθερο συνονθύλευμα που με τις δεξιές και αριστερές εκφάνσεις του κυβερνά τη χώρα υπηρετώντας ξένα συμφέροντα.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ρώσος ΥΠ.ΑΜ. Α.Μπελοούσοφ: «Παράγουμε ασταμάτητα ολοένα και πιο πολλά drones» (βίντεο)
- Παναμάς: «Η διώρυγα μας ανήκει και δεν θα την παραδώσουμε»
- Ο Παναθηναϊκός ετοιμάζει μεταγραφή στη θέση του Μ.Λεσόρ – «Σε 1-2 μέρες ελπίζουμε να είναι εδώ» είπε ο Ε.Αταμάν
- Telegram Community: Ένας ακόμη τρόπος για να μαθαίνεις πρώτος τα τελευταία νέα από το Pronews.gr