Έπειτα από ενάμιση χρόνο συνεχών αυξήσεων και εξαιτίας της υπονόμευσης των μισθών από τις τιμές, σήμερα «οι πραγματικοί μισθοί είναι πολύ πιο χαμηλοί» απ’ ότι το 2019, «πριν από την πανδημία» της Covid-19.
Στην Ελλάδα, το ποσοστό ανεργίας των νέων αυξήθηκε στο 31,3% το Νοέμβριο σε σχέση με το 27,9% του Οκτωβρίου. Η Ελλάδα καταγράφει σήμερα, το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό ανεργίας των νέων στην Ε.Ε., μετά την Ισπανία (32,3%).
Οι διαρκείς ανατιμήσεις και ο πληθωρισμός, όπως είναι φυσικό μειώνουν τον όγκο των πωλήσεων.
Πολλές, μεγάλες και παρατεταμένες ανησυχίες προκαλούν επίσης, οι συνεχείς ανατιμήσεις και ο πληθωρισμός που τρώνε τα εισοδήματα τους.
Η ίδια βασανιστική αβεβαιότητα επικρατεί στους βιοπαλαιστές μικρομεσαίους επιχειρηματίες, όσον αφορά την εξέλιξη της καταναλωτικής ζήτησης.
Μπορεί να έδωσε μια “ανάσα” στις επιχειρήσεις, ο αυξημένος τζίρος της εορταστικής περιόδου Χριστουγέννων-Πρωτοχρονιάς, επειδή τροφοδοτήθηκε σε μεγάλο βαθμό τους τελευταίους μήνες από ποικίλα επιδόματα και ενισχύσεις, που δόθηκαν, όμως σε καμία περίπτωση δεν προκαλούν κλίμα αισιοδοξίας.
Ο όγκος πωλήσεων παραμένει στάσιμος και σε πολλές επιχειρήσεις, μειώθηκε σε όγκο πάνω από 12%.
Με τις ανατιμήσεις, τις συνεχείς αυξήσεις τιμών και την ακρίβεια, ευημερούν μεν οι αριθμοί αλλά όχι όμως και οι επιχειρήσεις.
Αυξάνεται ο τζίρος και αντίστοιχα οι φόροι των επιχειρήσεων, μειώνεται όμως η αγοραστική δύναμη καθώς και η καταναλωτική διάθεση των πολιτών.
Τα περιθώρια κέρδους έχουν στενέψει και οι εμπορικές επιχειρήσεις, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα επειδή δεν προλαβαίνουν και δεν μπορούν να καλύψουν τις «μαύρες τρύπες».
Η Παγκόσμια Τράπεζα στην εξαμηνιαία έκθεσή της προειδοποιεί, για την κατρακύλα της ύφεσης που θα ζήσουμε κατά τη νέα χρονιά.
Επειδή αναμένονται περαιτέρω «δυσμενή σοκ», ως εκ τούτου οι παρεμβάσεις με συγκεκριμένα διαρθρωτικά μέτρα είναι αναγκαίες και πρέπει να είναι άμεσες.
Τα χειρότερα είναι μπροστά μας και έρχονται ολοταχώς, όπως προκύπτει από την δημοσιευθείσα έκθεση που απορρίπτει, τη λήψη οριζόντιων μέτρων στήριξης και τάσσεται, υπέρ της ενίσχυσης μόνο των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.
Μετά την πανδημία έκανε απειλητική την εμφάνιση της και πάλι, η «δαμόκλειος σπάθη» της διατήρησης των δημοσιονομικών ισορροπιών.
Ταυτόχρονα δε και η μεγάλη έρευνα του Βloomberg, στην οποία συμμετέχουν αναλυτές από 22 κορυφαίους επενδυτικούς οίκους κατέληξε, στο συμπέρασμα ότι η παγκόσμια οικονομία θα περάσει δύσκολα το 2023.
Προβλέπουν πτωτική πορεία των μετοχών και των αγορών, εξαιτίας της επιμονής των Κεντρικών Τραπεζών να αυξάνουν τα επιτόκιά τους.
Η «ομίχλη» που σκεπάζει τον ουρανό της Ευρώπης και της Ελλάδας, γίνεται ακόμα πιο σκοτεινός, μετά τη δραματική αλλαγή προτεραιοτήτων για την Ευρωπαϊκή Ένωση, που βρίσκεται αντιμέτωπη όχι μόνο με μια γεωπολιτική πραγματικότητα ρωσικής απειλής, για κάποια από τα μέλη της, αλλά και με μια οξεία ενεργειακή και οικονομική κρίση με άρωμα στασιμοπληθωρισμού του ’70.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, διατυμπανίζει το ότι μετά από πολλά χρόνια, επί τέλους, χορηγείται αύξηση σε μισθούς και συντάξεις της τάξης του κοντά στο 8%, με την ίδια στιγμή, καπάκι να μεταδίδεται και αύξηση φορολογίας της τάξης του 35% περίπου, μέσω ΦΠΑ, από την αύξηση των πάντων.
Η αντιμετώπιση των ακραίων οικονομικών ανισορροπιών και η διαχείριση των κοινωνικών επιπτώσεων της οικονομικής επιδείνωσης, δεν μπορεί να αναβάλλεται επ’ άπειρον, όταν είναι επί θύρας ο κοινωνικός αναβρασμός που επιτείνει η άνοδος του κόστους ενέργειας και τροφίμων, καθώς και η αύξηση της ανεργίας.
Παρά την μεγάλη αυτή υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολλών, τα σαΐνια που θα έφερναν την ανάπτυξη, επειδή είναι του ΧΑΡΒΑΝΤ, δεν διανοούνται να επαναφέρουν την Αυτόματη τιμαριθμική αναπροσαρμογή (ΑΤΑ ).
Η αισιοδοξία του κυβερνητικού στρατοπέδου ή καλύτερα η ευχή είναι, η άνοδος του πληθωρισμού τελικά να αποδειχθεί όντως σχετικά παροδική, υπογραμμίζοντας δε, την ευκαιρία αναβάθμισης παραγωγικού μοντέλου που συνιστούν οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, για την Ελλάδα και την Ε.Ε.
Δυστυχώς όμως, η εκρηκτική αύξηση που παρουσιάζει το εμπορικό έλλειμμα της χώρας, καθώς στο ενδεκάμηνο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου εκτοξεύτηκε σε επίπεδα πάνω από 35 δισ. Ευρώ, φανερώνει πως είμαστε μπροστά σε μια εφιαλτική εξέλιξη, που καταδεικνύει εκτός όλων των άλλων και το τεράστιο πρόβλημα ανταγωνιστικότητας που έχει η ελληνική οικονομία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου εκτινάχθηκε στο δυσθεώρητο ύψος των 35,15 δις το 11μηνο – από 22,16 δις πέρυσι».
Είναι μια καταστροφική εξέλιξη για την ελληνική οικονομία, που τεκμηριώνει την κατακόρυφη πτώση της ανταγωνιστικότητας μας και καταδεικνύει την πλήρη αποτυχία της κυβερνητικής πολιτικής.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Χακάν Φιντάν: «Δεν ασχολούμαστε με μικρές χώρες όπως η Γαλλία – Συνομιλητές μας είναι μόνον οι ΗΠΑ»
- Σε ποιες αγορές πωλείται καινούργιο το Nissan Patrol του 1997;
- Με πλούσιο βιογραφικό η αξιωματικός της ΕΛΑΣ που εμπλέκεται στο κύκλωμα που πουλούσε προστασία σε οίκους ανοχής και λέσχες
- Telegram Community: Ένας ακόμη τρόπος για να μαθαίνεις πρώτος τα τελευταία νέα από το Pronews.gr