Μία πληροφορία εκλεγμένου αυτοδιοικητικού, του Βορείου Έβρου, έγινε η αιτία να υπάρξει ευρύτερος προβληματισμός, για την εγκατάλειψη του Νομού –πύλη της Ευρώπης.
Παράγοντες του Αθηνοκεντρικού κράτους, συμφώνως με την αναγραφείσα πληροφορία, σχεδιάζουν να μεταφερθεί η ανωτάτη Νοσηλευτική σχολή που εδρεύει στο Διδυμότειχο, στην Αλεξανδρούπολη. Ο λόγος της μεταφοράς της δεν αιτιολογείται.
Είναι γνωστό ,ότι η Νοσηλευτική σχολή με τις όποιες αδυναμίες της, υπήρξε σταθερά συνδράμουσα στη λειτουργία του Νοσοκομείου Διδυμοτείχου. Ενός νοσοκομείου που αν και εξυπηρετεί μία τεραστία περιοχή χιλιάδων κατοίκων, αλλά και πληθώρα λαθρομεταναστών που φιλοξενούνται στο ΚΥΤ Φυλακίου, εξακολουθεί να είναι υποστελεχωμένο.
Η ασθενής βούληση της πολιτείας για την επίλυση των υπαρχόντων προβλημάτων, υποχρεώνει τους ακρίτες ,να μετακινούνται 130Km,για να νοσηλευθούν στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Αλεξανδρουπόλεως.
Με δεδομένη την υπάρχουσα δυσπραγία και τις τεράστιες ανακύπτουσες δυσκολίες, για την εκτέλεση έργων υποδομών στην περιοχή, οι ταχείς ρυθμοί που ακολουθούνται για την αποπεράτωση της επεκτάσεως της λαθροδομής στο Φυλάκιο , παρά τις αντιρρήσεις των τοπικών αρχόντων και όλων των κοινωνικών φορέων, εκπλήσσουν. Αξιοσημείωτο είναι ,ότι πολλά εκ των υλικών έρχονται από την Βουλγαρία ,χωρίς προφανώς να αναζητούνται ευθύνες από τον υπεύθυνο εργολάβο του έργου.
Η καλή πίστη παύει να υπάρχει, υπαρχούσης της εμμονής των ιθυνόντων να ολοκληρωθεί αυτή η τεράστια δομή πάνω στην συνοριογραμμή, που θα φιλοξενεί χιλιάδες λαθρομετανάστες αγνώστου προελεύσεως και σκοπού αφίξεως. Προφανώς εξυπηρετούνται συμφέροντα, μη έχοντα καμίαν σχέση με την ασφάλεια της χώρας. Είναι συμφέροντα, των εισηγητών της επεκτάσεως της υπαρχούσης δομής, δεδομένου ότι αναφερόμενοι στην επέκτασή της, μιλούν για ανάπτυξη;
Διαρκές φλέγον θέμα: «Η ανάπτυξη της Θράκης». Συνεστήθη διακομματική κοινοβουλευτική επιτροπή για να το μελετήσει. Πολύ καλό το πόρισμα της, χωρίς όμως να αναφέρεται ο διατιθέμενος προϋπολογισμός, το χρονοδιάγραμμα τελέσεως των έργων ,και η έναρξη ισχύος των προτεινομένων μέτρων. Είναι λυπηρό, ότι ακόμη και σε αυτό το σημαντικό για όλη την περιοχή, πόρισμα, δεν κατέστη δυνατή η ύπαρξη ομοφωνίας των κομμάτων, ως προς τα προτεινόμενα έργα και τις πιθανές ακολουθούμενες πολιτικές.
Καλόν είναι, οι κοινοβουλευτικοί που μετέχουν επιτροπών του είδους, να γνωρίζουν την γεωγραφία της περιοχής, τις δυνατότητές της για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέως, ιδιαιτέρως ανεπτυγμένου κατά το παρελθόν και κατεστραμμένου τον 21ο αιώνα, αλλά και τις υπάρχουσες δυνατότητες αναπτύξεως της βιομηχανίας και της τυποποιητικής βιοτεχνίας.
Ενδεικτικώς, είναι καλόν να αναφερθεί, ότι η σπορελαιουργία Έβρου, εκάλυπτε τις ανάγκες ολοκλήρου της Ελλάδος, μέχρι το τέλος του 20ου αιώνος, ενώ τώρα αναδεικνύεται ως μείζον θέμα η έλλειψη σπορελαίου λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.
Ο Έβρος έχει την δυνατότητα να είναι ένας πολυπαραγωγικός σιτοβολώνας και ένας τεραστίων διαστάσεων αμπελώνας. Υπάρχουν υπέροχες ντόπιες ποικιλίες κλημάτων, που παράγουν εξαιρετικό επιτραπέζιο σταφύλι ,που εξάγονταν μέχρι και την δεκαετία του 1980, υπέροχο κρασί και τσίπουρο. Κατά την αρχαιότητα υπήρχαν αμπελώνες που παρήγαγαν εξαιρετικό κρασί, υπάρχουν δε αρχαία πατητήρια. Η Ελαιοκαλλιέργεια στον Έβρο, προσφέρει εξαιρετικής ποιότητος λάδι, με την ποικιλία της Μάκρης, να αποτελεί ιδιαιτέρα αξιόλογη πηγή βρωσίμου αλλά και ελαιοδότου ελιάς.
Η παραγωγή σκόρδων, αραβοσίτου, ηλιανθών, γαιοτεύτλων ,αλλά και η εκμετάλλευση του ζεολίθου και του χρυσού με συγχρόνους τρόπους, μη επιβαρύνοντες ιδιαιτέρως το περιβάλλον, δύνανται να συνδράμουν στην ανάπτυξη της περιοχής. Η πρόταση να δοθούν χρήματα ,από τα εισρέοντα στην χώρα από τον μηχανισμό ανακάμψεως, είναι ιδιαιτέρως σημαντική, όπως σημαντική είναι και η πρόθεση εξετάσεως της δυνατότητος επιδοτήσεως του μεταφορικού, ενεργειακού και μισθοδοτικού κόστους των επιχειρήσεων της Θράκης.
Η πολύωρη ενασχόληση της επιτροπής με θεσμικά θέματα, αφορούντα την θρησκευτική μουσουλμανική μειονότητα και μόνον, εις βάρος των αναπτυξιακών που επείγουν, έχοντα άμεση σχέση με την επιβίωση του νομού Έβρου, χρεώνεται στα αρνητικά του έργου της.
Ένα παράδειγμα :Το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Ορεστιάδος, με τις πολλές δυνατότητες στηρίξεως των αγροτών, φθίνει σε αριθμό φοιτητών. Σ έναν όμως τόπο που δύναται να γίνει ο παράδεισος του γεωργικού και κτηνοτροφικού τομέως, με χιλιάδες στρεμμάτων ποτιστικών πεδινών και ημιορεινών καλλιεργησίμων εδαφών, η ύπαρξη ενός ισχυρού Γεωπονικού πανεπιστημίου, θα έδινε σημαντική ώθηση, παραλλήλως με τα μέτρα στηρίξεως που προανεφέρθησαν.
Ο σημαντικός λιμένας της Αλεξανδρουπόλεως ,συνδεδεμένος με τις γραμμές του τραίνου, θα μπορούσε να συνδράμει αναπτυσσόμενος, στην πρόοδο του νομού. Εξυπακούεται ότι οι όποιες προθέσεις συμμάχων να καταστεί μόνον στρατιωτικός λιμένας ,οφείλουμε να ανατραπούν.
Παραλλήλως οι πολλές αρχαιότητες του Νομού, αλλά και τα Βυζαντινά και μεταβυζαντινά ευρήματα, αναδεικνυόμενα, δύνανται να αποτελέσουν ,μαζί με τις εξαιρετικές παραλίες, πόλους έλξεως επισκεπτών.
Η Καστροπολιτεία του Διδυμοτείχου, με πολλαπλές δυνατότητες αναπτύξεως, λόγω των λαμπρών ιστορικών στοιχείων που την συνδέουν με την Βασιλεύουσα αδημονεί για την διεθνή προβολή της. Το Σουφλί, η «μεταξένια πόλη», με ήχους των αργαλειών του παρελθόντος ,να ηχούν στα αυτιά των γηγενών και τις μεταξοκλωστές να τυλίγουν τα όνειρά τους για το μέλλον του τόπου τους, περιμένει να δεχθεί την προτεραιότητα του κυβερνητικού ενδιαφέροντος.
Η εκτροφή του μεταξοσκώληκος και η επεξεργασία της μετάξης, για πάμπολλους χρόνους, συνέδραμε στην αξιοπρεπή διαβίωση των Σουφλιωτών, στην μόρφωσή τους και στην πολιτιστική ανάπτυξη της πόλεώς τους. Ιδιαιτέρως σήμερα που αναγνωρίζεται η χρησιμότητα της ζωϊκής μετάξης και το αναντικατάστατό της από την τεχνιτή, απαιτείται πολιτική βούληση να στηριχθεί η επανεκκίνηση της εκτροφής του μεταξοσκώληκος.
Βούληση χρειάζεται των πολιτικών ηγητόρων, για να ακμάσει μία περιοχή, διαθέτουσα πολλές δυνατότητες, μία περιοχή που ματώνει αν και είναι σημαντική για την ύπαρξη της Ελλάδος. Οι Εβρίτες, γνωρίζουν ότι το καθήκον τους ως Ακρίτες είναι να φροντίζουν τον τόπο τους και την ασφάλεια της Πατρίδος. Το πράττουν αγογγύστως.Το έπραξαν πρίν 2 χρόνια.
Γνωρίζουν την ιστορία τους, και τιμούν τους προγόνους τους που ήλθαν από την Βασιλεύουσα, την Μικρά Ασία, την Ανατολική Θράκη, τον Πόντο και δημιούργησαν ένα ισχυρό κράμα μεγίστης αντοχής με τους γηγενείς.
Επιβάλλεται η συνδρομή της πολιτείας, για να απελευθερωθούν οι δημιουργικές δυνατότητές τους και να παύσει να αιμορραγεί ο τόπος τους.