Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται αμείωτος, οι μάχες είναι σκληρές και η μεγάλη ανθρωποθυσία, στον βωμό γεωστρατηγικών επιδιώξεων των κρατικών δρώντων που έχουν συμφέροντα για τον πόλεμο αυτό, επιδιώκουν την συνέχισή του.
Και όπως αποκαλύπτεται σήμερα, αυτός ο ανηλεής πόλεμος με τις εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπινων απωλειών, ιδιαίτερα από ουκρανικής πλευράς, θα μπορούσε να σταματήσει στα αρχικά του στάδια.
Έχουμε αναφερθεί, ότι αυτός ο πόλεμος θα μπορούσε να αποφευχθεί, αλλά ήταν επιδιωκόμενος. Τώρα λοιπόν αποκαλύπτεται, από τον πρώην πρωθυπουργό του Ισραήλ, Ναφτάλι Μπένετ, ότι στις αρχές Μαρτίου 2022, λίγες ημέρες από την έναρξή του , θα μπορούσαν όλα να είχαν τελειώσει, να είχε επιτευχθεί ειρήνη, αλλά όπως αποκαλύπτει, κάποιοι στην Δύση δεν ήθελαν.
Θα σκοτώσεις τον Ζελένσκι;
Το Σάββατο 4/2/23, όπως ανέφερε η Jerusalem Post, ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ Ναφτάλι Μπένετ
Ο Μπένετ είπε ότι η Ρωσία έχει αντιαεροπορικές άμυνες S-300 στη Συρία και ότι αν «πατήσουν το κουμπί, οι Ισραηλινοί πιλότοι θα πέσουν». Έτσι στις 4 Μαρτίου 2022, ο Μπένετ ταξίδεψε στη Ρωσία για να συναντηθεί με τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Στη συνέντευξη, περιέγραψε λεπτομερώς τη μεσολάβησή του τότε μεταξύ του Πούτιν και του Ουκρανού προέδρου Βολοντομίρ Ζελένσκι.
Η μεσολάβησή του, όπως είπε, την συντόνιζε με τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Ο πρωθυπουργός Μπένετ αποκάλυψε, ότι και οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε σημαντικές παραχωρήσεις κατά τη διαμεσολάβησή του. Για τη ρωσική πλευρά, είπε ότι εγκατέλειψαν την απαίτησή των για «αποναζιστικοποίηση» της Ουκρανίας για κατάπαυση του πυρός. Ο Μπένετ όρισε την «αποναζιστικοποίηση» ως την απομάκρυνση του Ζελένσκι.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησής του στη Μόσχα με τον Πούτιν, ο Μπένετ είπε ότι ο Ρώσος ηγέτης εγγυήθηκε ότι δεν θα επιχειρούσε να σκοτώσει τον Ζελένσκι. Ο Μπένετ είπε συγκεκριμένα: «Ρώτησα τον Πούτιν: Θα σκοτώσεις τον Ζελένσκι; Μου απάντησε, «δεν πρόκειται να σκοτώσω τον Ζελένσκι». Ξαναρώτησα τον Πούτιν, « είσαι 100 τοις 100 σίγουρος ότι δεν πρόκειται να σκοτώσεις τον Ζελένσκι»; Μου απάντησε πάλι με σαφήνεια. «Όχι, δεν πρόκειται να σκοτώσουμε τον Ζελένσκι». Επικοινώνησα τότε μέσω Τέλεγκραμ και είπα στον Ζελένσκι: «Ο Πούτιν δεν θα σε σκοτώσει».«Είσαι σίγουρος»; Με ρώτησε.«Απόλυτα σίγουρος» του λέω. Δύο ώρες αργότερα ο Ζελένσκι μπήκε στο γραφείο του και τράβηξε σέλφι – βίντεο στο κινητό τηλέφωνο λέγοντας τις λέξεις: «Δεν φοβάμαι!».
Η άλλη παραχώρηση που έκανε η Ρωσία, σύμφωνα με τον Μπένετ, είναι ότι δεν θα επιδίωκε τον αφοπλισμό της Ουκρανίας. Για την ουκρανική πλευρά, ο Ζελένσκι «απαρνήθηκε» ότι θα επιδιώξει την ένταξη στο ΝΑΤΟ, κάτι που ο Μπένετ είπε ότι ήταν ο «αιτία» της εισβολής της Ρωσίας.
Ο Μπόρις Τζόνσον ήταν επιθετικός με την Ρωσία
Οι αναφορές εκείνη την εποχή αντικατοπτρίζουν τα σχόλια του Μπένετ και ανέφεραν ότι η Ρωσία και η Ουκρανία αμβλύνουν τις θέσεις τους. Σύμφωνα με Ισραηλινούς αξιωματούχους, η «πρόταση του Πούτιν φαινόταν δύσκολο να αποδεχτεί ο Ζελένσκι, αλλά δεν ήταν τόσο ακραία όσο περίμεναν. Είπαν ότι η πρόταση δεν περιλαμβάνει αλλαγή καθεστώτος στο Κίεβο και επιτρέπει στην Ουκρανία να διατηρήσει την κυριαρχία της». Ακόμη ο Μπένετ αποκάλυψε πως αισθάνθηκαν οι δυτικοί ηγέτες για τις μεσολαβητικές του προσπάθειες.
Ο Μπένετ είπε ότι ο τότε Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον υιοθέτησε «επιθετική γραμμή», ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς ήταν πιο «πραγματιστές». Ο δε πρόεδρος Μπάιντεν υιοθέτησε «και τις δύο» θέσεις. Τελικά, όμως οι δυτικοί ηγέτες αντιτάχθηκαν στις προσπάθειες του Μπένετ. «Θα το πω αυτό με την ευρεία έννοια. Νομίζω ότι υπήρξε μια απόφαση της Δύσης να συνεχίσει να χτυπά τον Πούτιν και να μην διαπραγματευτεί», είπε ο Μπένετ. Ερωτώμενος, εάν τα δυτικά κράτη «μπλόκαραν» τις προσπάθειες διαμεσολάβησης, είπε εμφατικά: «Βασικά, ναι. Το μπλόκαραν και νομίζω ότι έκαναν λάθος».
Χώρες του ΝΑΤΟ: Να συνεχιστεί ο πόλεμος
Όπως είναι γνωστό οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας συνεχίστηκαν, όταν τέλος Μαρτίου, Ρώσοι και Ουκρανοί αξιωματούχοι συναντήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη, με όχι ειλικρινείς προθέσεις εκατέρωθεν. Μάλιστα, δηλώσεις πρώην αξιωματούχων των ΗΠΑ που μίλησαν στο Foreign Affairs , οι δύο πλευρές συμφώνησαν στο πλαίσιο μιας δοκιμαστικής συμφωνίας.
Ρώσοι αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του Πούτιν , έχουν δηλώσει δημόσια ότι η συμφωνία ήταν κοντά μετά τις συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη. Τελικά οι διαπραγματεύσεις απέτυχαν κατόπιν ισχυρότερης πίεσης της Δύσης (ιδιαίτερα ΗΠΑ και Ηνωμένου Βασιλείου) στην Ουκρανική ηγεσία . Ο Μπόρις Τζόνσον επισκέφθηκε το Κίεβο τον Απρίλιο του 2022, προτρέποντας τον Ζελένσκι να μην διαπραγματευτεί με τη Ρωσία. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Ukrainska Pravda , αποκαλύφθηκε ότι ακόμη κι αν η Ουκρανία ήταν έτοιμη να υπογράψει συμφωνία με τη Ρωσία, οι δυτικοί υποστηρικτές του Κιέβου δεν ήταν.
Αυτή η αντίληψη επιβεβαιώθηκε και στο τέλος Απριλίου 2022, όταν ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, είπε ότι υπάρχουν ορισμένες χώρες του ΝΑΤΟ που ήθελαν να παρατείνουν τον πόλεμο στην Ουκρανία.
«Μετά τις συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη, δεν πιστεύαμε ότι ο πόλεμος θα διαρκούσε τόσο πολύ… Αλλά, μετά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, η εντύπωση ήταν ότι… υπάρχουν εκείνοι στα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ που θέλουν να συνεχιστεί ο πόλεμος…..Ας συνεχιστεί ο πόλεμος για να αδυνατίσει η Ρωσία. Δεν τους ενδιαφέρει πολύ η κατάσταση στην Ουκρανία», είπε ο Τσαβούσογλου. Τις δηλώσεις Τσαβούσογλου, επιβεβαίωσε λίγες ημέρες αργότερα, ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν, που παραδέχτηκε ότι ένας από τους κυρίους στόχους των ΗΠΑ στην υποστήριξη της Ουκρανίας είναι «να δουν τη Ρωσία «αποδυναμωμένη».
Πόλεμος μέχρι τελευταίου Ουκρανού
Διαπιστώνεται έτσι, όπως τελικά αποκάλυψε ο Ναφτάλι Μπένετ, ότι η Δύση και ιδιαίτερα οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο δεν επιθυμούσαν τις διαπραγματεύσεις και την ειρηνευτική διαδικασία για τον τερματισμό του πολέμου, αλλά την συνέχισή του, για γεωστρατηγικούς λόγους, με σκοπό να εξασθενίσουν την Ρωσία. Και τούτο για να ασχοληθούν μετά με την μεγάλη γεωπολιτική απειλή, σύμφωνα με πολλούς και Αμερικανούς αναλυτές, που είναι η ανερχόμενη οικονομικά και γεωπολιτικά Κίνα, ελλοχεύοντας ο θανάσιμος κίνδυνος να πέσουν στην περίφημη «Παγίδα του Θουκυδίδη», του καθηγητή Γκράχαμ Άλλισον.
Και να τονίσουμε την αδιαφορία της Δύσης για την ανθρωποθυσία που επιτελείται στον πόλεμο στην Ουκρανίας, αυτή την «κρεατομηχανή», όπως τον ονόμασε ο πρώην SACEUR στρατηγός Γουέσλι Κλάρκ, με εκατοντάδες χιλιάδες απώλειες, χωρίς να επικεντρωθούμε, στα αίτια και στις αιτίες στο παρόν.
Έτσι, ενώ στα αρχικά στάδια μπορούσαν να επιτευχθούν διαπραγματεύσεις και ειρήνη μεταξύ των εμπολέμων, αποφασίστηκε ή μάλλον επιβλήθηκε, όπως αποκάλυψε ο Ναφτάλι Μπένετ, η συνέχιση του πολέμου, με το τραγικά κυνικό και απάνθρωπο σύνθημα για την Δύση, «Θα πολεμήσουμε την Ρωσία, μέχρι του τελευταίου Ουκρανού»!
*Ο Ιωάννης Αθ. Μπαλτζώης είναι Αντγος ε.α., Μεταπτυχιακό M.Sc. του ΕΚΠΑ στην Γεωπολιτική, πρόεδρος του ΕΛΙΣΜΕ.
Πηγές:
https://www.foreignaffairs.com/
https://www.moonofalabama.org/
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ρώσος ΥΠ.ΑΜ. Α.Μπελοούσοφ: «Παράγουμε ασταμάτητα ολοένα και πιο πολλά drones» (βίντεο)
- Παναμάς: «Η διώρυγα μας ανήκει και δεν θα την παραδώσουμε»
- Ο Παναθηναϊκός ετοιμάζει μεταγραφή στη θέση του Μ.Λεσόρ – «Σε 1-2 μέρες ελπίζουμε να είναι εδώ» είπε ο Ε.Αταμάν
- Telegram Community: Ένας ακόμη τρόπος για να μαθαίνεις πρώτος τα τελευταία νέα από το Pronews.gr