Το εκλογικό αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου προκάλεσε σοκ στο πολιτικό σύστημα, αλλά και σ’ ολόκληρη την ελληνική κοινωνία.
Οι δημοσκοπήσεις, που προηγήθηκαν, απέτυχαν να καταγράψουν τις τάσεις του εκλογικού σώματος. Προέβλεψαν μεν την πρωτιά της ΝΔ, αλλά δεν ανίχνευσαν ούτε το πολύ υψηλό ποσοστό της, ούτε τη μεγάλη πτώση του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε το μεγάλο ποσοστό (16%) των κομμάτων που έμειναν εκτός της Βουλής.
Κάτι ανάλογο έγινε στις πρόσφατες εκλογές στην Τουρκία καθώς και σε πολλές περιπτώσεις σ’ άλλες χώρες. Οι δημοσκοπήσεις μάλλον ως εργαλείο χειραγώγησης της κοινής γνώμης λειτουργούν παρά για την αντικειμενική, κατά το δυνατόν, καταγραφή της.
Στην εκλογική διαδικασία της 21ης Μαΐου 2023, σε σχέση με αυτήν του 2019, υπήρξε αύξηση της συμμετοχής των ψηφοφόρων κατά 280.600, από 57,91% των εγγεγραμμένων σε 60,92%. Παράλληλα, τα άκυρα ψηφοδέλτια αυξήθηκαν κατά 45.900 από 1,34% σε 2,04% ενώ τα λευκά μειώθηκαν κατά 7.970.
Η Ν.Δ. κατέγραψε ποσοστό 40,8% αυξημένο κατά 0,94 σε σχέση με το 2019. Πρόκειται για τεράστια επιτυχία αν αναλογιστεί κανείς ότι κυβερνάει επί τέσσερα χρόνια, αποδέχτηκε τη Συμφωνία των Πρεσπών, διαχειρίστηκε τους περιορισμούς της covid 19 και επέβαλλε πρόστιμα στους ανεμβολίαστους, προκάλεσε τη μεγάλη οικονομική ύφεση 2020-21, μεγέθυνε την ενεργειακή κρίση με το προηγούμενο κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων, άφησε ανεξέλεγκτο τον πληθωρισμό με τη μη μείωση του ΦΠΑ και του Ειδικού Φόρου Καυσίμων, παρέδωσε τα κόκκινα δάνεια στα funds, ευθύνεται για το σκάνδαλο των υποκλοπών, την τραγωδία των Τεμπών και πολλά άλλα.
Όλα αυτά, φαίνεται, εκ του αποτελέσματος, δεν της προκάλεσαν καμιά φθορά και αντισταθμίστηκαν από τις επιχορηγήσεις και τα χαρτζιλίκια που δόθηκαν με δανεικά χρήματα (το δημόσιο χρέος αυξήθηκε πάνω από 40 δις κατά τη διακυβέρνηση Μητσοτάκη).
Η διατήρηση του ποσοστού της Ν.Δ. και η μικρή αύξησή του οφείλεται κατά κύριο λόγο στη μεγαλύτερη συμμετοχή ψηφοφόρων, αλλά και στην επικοινωνιακή κυριαρχία της, μέσω σχεδόν όλων των μεγάλων μέσων ενημέρωσης, καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας της.
Ο ΣΥΡΙΖΑ υπέστη μια πανωλεθρία. Το ποσοστό του περιορίστηκε στο 20,06% μειωμένο κατά 11,46 μονάδες. Ουδέποτε αξιωματική αντιπολίτευση κατέγραψε τόσο μεγάλη μείωση χωρίς να έχει προηγηθεί κάποιο καθοριστικό γεγονός για την ίδια (π.χ. διάσπαση). Οι ψήφοι του ΣΥΡΙΖΑ διέρρευσαν κυρίως προς το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ και την Πλεύση Ελευθερίας και άλλα μικρότερα κόμματα. Ούτε μπόρεσε να επωφεληθεί από την αύξηση της συμμετοχής.
Είναι φανερό ότι το αφήγημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν πείθει πλέον. Εξ’ άλλου, σ’ όλες τις βασικές επιλογές ταυτίζεται με τη Ν.Δ. Δεν παράγει πολιτική, αλλά υιοθετεί τις πολιτικές που έρχονται από τις Βρυξέλλες, το Βερολίνο και τη Φρανκφούρτη, όπως κάνει εξ’ άλλου και η Ν.Δ. Προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ μοίραζε και αυτός λεφτά, όπως η Κυβέρνηση, αλλά δεν έπεισε.
Το ΠΑΣΟΚ κατέγραψε ποσοστό 11,46%, αυξημένο κατά 3,36 μονάδες σε σχέση με το 2019. Η αύξηση αυτή προέρχεται βασικά από επαναπατρισμό ψηφοφόρων από τον ΣΥΡΙΖΑ που είχαν εγκαταλείψει το Κίνημα το 2012 λόγω των μνημονίων, στην επιβολή των οποίων είχε πρωτοστατήσει.
Το ΚΚΕ κατέγραψε ποσοστό 7,23%, αυξημένο κατά 1,93 μονάδες. Η αύξηση αυτή προέρχεται κυρίως από ψηφοφόρους της αριστεράς του ΣΥΡΙΖΑ που θέλησαν να εκφραστούν αντισυστημικά. Θυμίζουμε ότι το 2012 το ΚΚΕ έχασε τη μισή εκλογική δύναμή του προς όφελος του ΣΥΡΙΖΑ, που εμφανιζόταν τότε ως η ικανή δύναμη ανατροπής των μνημονίων.
Η Ελληνική Λύση κατέγραψε ποσοστό 4,45%, αυξημένο κατά 0,75 μονάδες. Μια πολύ μικρή αύξηση, παρ’ όλη την προσπάθεια διάλυσής της που έγινε από τη Ν.Δ., για ένα κόμμα που θεωρεί ότι εκφράζει τις πατριωτικές θέσεις εντός της Βουλής.
Τρία κόμματα, η ΝΙΚΗ του Δ. Νατσιού, η Πλεύση Ελευθερίας της Ζ. Κωνσταντοπούλου και το ΜέΡΑ 25 του Γ. Βαρουφάκη πλησίασαν κοντά στο 3%, αλλά, δεν κατάφεραν να το φτάσουν και να εκλέξουν βουλευτές. Έλαβαν 2,92%, 2,89% και 2,62% αντίστοιχα. Συνολικά τα κόμματα που έμειναν εκτός Βουλής έλαβαν το 16% των εγκύρων ψηφοδελτίων. Το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί σε 48 έδρες τις οποίες μοιράστηκαν, ανάλογα με τα ποσοστά τους, τα κόμματα που μπήκαν στη Βουλή. Η Ν.Δ. πήρε περίπου τις 20 από αυτές τις 48 έδρες.
Αναμένεται ότι και τα τρία αυτά κόμματα, πιθανόν συνεργαζόμενα με κάποια μικρότερα, θα κατέλθουν στις επόμενες εκλογές διεκδικώντας την είσοδό τους στη Βουλή. Αν εισέλθουν και τα τρία θα καταστήσουν δύσκολη ή οριακή την κατάκτηση της αυτοδυναμίας από τη Ν.Δ. Είναι σημαντικό να το επιτύχουν για να περιοριστεί η μονοκρατορία της γκλομπαλιστικής – νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης Μητσοτάκη που θα προκύψει από τις επόμενες εκλογές, οι οποίες θα γίνουν με το νόμο της ενισχυμένης αναλογικής.
Αν στις επόμενες εκλογές προκύψει μια πανίσχυρη κυβέρνηση Μητσοτάκη, με περίπου180 βουλευτές, είναι πολύ αμφίβολο αν η Ελλάδα που θα παραδώσει, μετά τέσσερα χρόνια, θα είναι η πατρίδα που αγαπάμε.
www.ellinikiantistasi.gr
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Λίβανος: Ο ισραηλινός Στρατός «σφυροκοπά» τα νότια προάστια της Βηρυτού
- Ο Oreshnik φέρνει ανακατατάξεις στο ΝΑΤΟ: 12 χώρες σχηματίζουν νέα συμμαχία για την στήριξη της Ουκρανίας μέχρι τέλους…
- Δύο ένοπλες ληστείες σε φαρμακεία μέσα σε μία ώρα σε Μελίσσια και Γέρακα
- Telegram Community: Ένας ακόμη τρόπος για να μαθαίνεις πρώτος τα τελευταία νέα από το Pronews.gr