Οι Βρετανοί δείχνουν να ακολουθούν τα βήματα της Ελβετίας, καθώς θέλουν να προχωρήσουν στην απαγόρευση του βρασίματος των ζωντανών αστακών.
Το 2018 η Ελβετία απαγόρευσε δια νόμου τον βράσιμο των αστακών ενώ είναι ακόμη ζωντανοί.
«Ζωντανά οστρακόδεμα, του αστακού περιλαμβανομένου, δεν μπορεί πλέον να μεταφέρονται σε πάγο ή μέσα σε παγωμένο νερό. Τα υδρόβια είδη πρέπει πάντα να διατηρούνται στο φυσικό περιβάλλον τους. Τα οστρακόδερμα πρέπει πλέον να αναισθητοποιούνται πριν θανατωθούν», αναφέρουν οι κανονισμοί που υιοθετήθηκαν από την κυβέρνηση και τέθηκαν σε ισχύ από τον Μάρτιο του 2018.
Στα ασπόνδυλα περιλαμβάνονται αστακοί, καβούρια, γαρίδες και χταπόδια
Αλλά και η Βρετανία αποφάσισε να καταθέσει προς ψήφιση νόμο για την καλή διαβίωση των ζώων (Sentience), ο οποίος επί του παρόντος θα κατατεθεί στην βουλή των Λόρδων αναγνωρίζοντας ότι εκτός από τους ανθρώπους και τα σπονδυλωτά, έχουν αισθήσεις και τα ασπόνδυλα.
Η βρετανική νομοθεσία αναμένεται να συμπεριλάβει και τα ασπόνδυλα, αναγνωρίζοντας επίσημα ότι οι αστακοί, τα καβούρια, οι γαρίδες και τα χταπόδιαδιαισθάνονται πόνο, επισημαίνουν οι Τάιμς του Λονδίνου.
Οι τροποποιήσεις αυτές έρχονται μετά από εκστρατεία υπέρ της καλής μεταχείρισης των ζώων, στην οποία συμμετέχει μία οργάνωση που προωθείται από την τρίτη σύζυγο του Βρετανού πρωθυπουργού Κάρι Τζόνσον, όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail».
Η οργάνωση «Conservative Animal Welfare Foundation», με ένθερμη υποστηρίκτρια την κυρία Τζόνσον, προέτρεψε τους Βρετανούς υπουργούς να συμπεριλάβουν τα ασπόνδυλα στη νομοθεσία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, η κυβέρνηση του Λονδίνου δεχόταν εντονότατες πιέσεις από τους ακτιβιστές για τα δικαιώματα των ζωών αναφορικά με την υιοθέτηση ενός τέτοιου μέτρου.