Εκατοντάδες πτηνά διάφορων ειδών πεθαίνουν στις ΗΠΑ από μια μυστηριώδη ασθένεια, χωρίς κανείς να γνωρίζει τον λόγο.
Τα σημάδια δείχνουν ότι πρόκειται για μια επιδημία, αλλά για να καταπολεμηθεί, οι επιστήμονες πρέπει πρώτα να βρουν τι την προκάλεσε.
Μέχρι στιγμής, οι επιστήμονες έχουν αποκλείσει ορισμένες από τις πιο συνηθισμένες αιτίες θανάτου των πτηνών, όπως η σαλμονέλα. Αλλά η πραγματική αιτία παραμένει εντελώς αόριστη. Οι έρευνες βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη και για αυτό τον λόγο οι επιστήμονες δεν έχουν δώσει κάποιο στοιχείο .
Αυτή η μυστηριώδης ασθένεια αναφέρθηκε για πρώτη φορά στη Βιρτζίνια, την Ουάσιγκτον, το Μέριλαντ τον Μάιο, αλλά έχει γίνει πολύ πιο διαδεδομένη τους τελευταίους δύο μήνες.
«Τον Μάιο, αρχίσαμε να συνειδητοποιούμε ότι κάτι ασυνήθιστο συνέβαινε», δήλωσε ο Τσέλσον Τζόουνς, εκπρόσωπος του Animal Welfare League του Άρλινγκτον της Βιρτζίνια. Εκείνη την εποχή, οι ενδιαφερόμενοι εθελοντές άρχισαν να φέρνουν πουλιά τυφλωμένα από μια λευκή ουσία που δεν τα άφηνε να ανοίξουν τα μάτια τους . Πολλά από τα προσβεβλημένα πουλιά ήταν τελείως αποπροσανατολισμένα και ζαλισμένα ενώ δεν μπορούσαν να πετάξουν, γεγονός που υποδηλώνει ότι η ασθένεια τα επηρέασε νευρολογικά
«Έχουμε λάβει 300 πουλιά μέχρι τώρα», δήλωσε ο Τζόουνς. «Αλλά αυτός ο αριθμός αφορά μόνο τα νεκρά πουλιά, το πραγματικό σύνολο είναι πολύ υψηλότερο.»
Αρκετά από τα νεκρά πουλιά έχουν σταλεί στο Τμήμα Άγριας Ζωής (DWR) της Βιρτζίνια για αναλύσεις. Τώρα, το DWR συνεργάζεται με την Αμερικανική Γεωλογική Έρευνα (USGS), η οποία έχει ζητήσει τη βοήθεια πολλών διαγνωστικών εργαστηρίων για να προσπαθήσει να εντοπίσει την ασθένεια.
«Μέχρι σήμερα, όλα τα ευρήματα ήταν ασυνεπή ή ασαφή», δήλωσε η Nίσα Mέρφι , αναπληρώτρια καθηγήτρια τοξικολογίας στη Σχολή Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου της Πενσυλβανίας. Ο Mέρφι είναι ο συν-διευθυντής του «Penn State’s Wildlife Futures Programme», ένα από τα εργαστήρια που διενεργούν μεταθανάτια ανάλυση σε πουλιά, μαζί με το Εθνικό Κέντρο Υγείας της άγριας ζωής USGS, το Πανεπιστήμιο της Γεωργίας Southeastern Cooperative Wildlife Disease Study και το Indiana Animal Disease Diagnostic Laboratory στο Purdue Πανεπιστήμιο.
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτή η ασθένεια μεταδίδεται στους ανθρώπους, σύμφωνα με εκπρόσωπο του USGS. Ωστόσο, λόγω της μεγάλης ανησυχίας, οι αξιωματούχοι προτείνουν τη διατήρηση των κατοικίδιων ζώων μακριά από άρρωστα πουλιά και γενικά στις περιοχές που παρατηρήθηκαν περιστατικά συσχετιζόμενα με την ασθένεια, να υπάρχει προσοχή.