ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Μαύρα σύννεφα» στον ορίζοντα του τουρισμού για το 2025...
prodeals

Ανησυχία για τους καλλιεργητές μυδιών – Είδος προς… εξαφάνιση στον Θερμαϊκό

Ανησυχία για τους καλλιεργητές μυδιών – Είδος προς… εξαφάνιση στον Θερμαϊκό

Μία “ανάσα” από την καταστροφή τους φαίνεται να βρίσκονται οι υδοκαλλιεργητές του Θερμαϊκού κόλπου μετά την ολική καταστροφή που υπέστησαν λόγω των υψηλών θερμοκρασιών της θάλασσας.

Τα μύδια όπως είπε ο πρόεδρος του μυδοκαλλιεργητικού συλλόγου Χαλάστρας- Κυμίνων, «Ποσειδών», Κώστας Δερβίτης αναπτύσσονται, ζουν και αναπαράγονται σε θερμοκρασίες όπου το νερό της θάλασσας δεν υπερβαίνει τους 26-27 βαθμούς Κελσίου.

Ωστόσο, φέτος, λόγω της κλιματικής αλλαγή που όπως είπε συντελείται, η θερμοκρασία του νερού έφτασε τους 30- 31 βαθμούς Κελσίου.

«Με αυτές τις θερμοκρασίες, τον Ιούλιο η μισή παραγωγή μυδιών, αυτά που θα πουλούσαμε το 2021 πέθαναν ενώ τον Αύγουστο πέθανε και ο γόνος δηλαδή η παραγωγή που βάλαμε την περίοδο Απριλίου- Μαΐου, για να έχουμε μύδια το 2022. Οπότε αυτή τη στιγμή δεν φτάνει που χάσαμε τη μισή παραγωγή του 2021 δεν έχουμε και μύδια για την επόμενη χρονιά. Όλα αυτά οφείλονται στις υψηλές θερμοκρασίες και στην κλιματική αλλαγή όπως το διαπίστωσαν και οι αρμόδιες υπηρεσίες» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στην περιοχή των Κύμινων υπάρχουν 60 μονάδες μυδοκαλλιέργειας, άλλες 23 στη Χαλάστρα και περίπου 70 στην Πιερία.

Σε αυτές εργάζονται περίπου 300 άτομα που πλέον βλέπουν το παρόν και το μέλλον τους αβέβαιο αφού χωρίς παραγωγή και γόνο για την επόμενη χρόνια είναι δύσκολο να κρατηθούν οι δουλειές τους.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας όπως ανέφερε στο Sputnik, ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Γιουτίκας πραγματοποίησαν όλο το διάστημα διαρκείς λήψεις νερού και μυδιών προκειμένου να διαπιστωθεί και να τεκμηριωθεί το πρόβλημα, ότι δηλαδή τα μύδια και οι γόνοι πέθαναν εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών της θάλασσας.

«Εμείς διαπιστώσαμε και τεκμηριώσαμε μέσα από αυτοψία και διαρκείς δειγματοληψίες νερού και μυδιών ότι όντως υπήρξε θέμα σε μεγάλο βαθμό και όλα αυτά τα στοιχεία τα στείλαμε στα αρμόδια υπουργεία» είπε ο κ. Γιουτίκας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οι μυδοκαλλιεργητές όμως όπως ανέφερε ο κ. Δερβίτης δεν εντάσσονται σε κανένα πλαίσιο αποζημίωσης, παρότι οι ίδιοι το επιθυμούν διακαώς να ασφαλιστούν στον ΕΛΓΑ όμως λόγω της ανάπτυξης της καλλιέργειας εντός της θάλασσας «θεωρούμαστε υψηλού ρίσκου οι καλλιέργειες μας και δεν λαμβάνουμε αποζημιώσεις».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.