Οι ελαιοπαραγωγοί θα πρέπει να λαμβάνουν αυστηρά μέτρα προκειμένου να διασφαλίσουν την άριστη ποιότητα του ελαιόλαδου.
Ανάμεσα στα κριτήρια που θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη για τη βελτιστοποίηση της σχέσης ποσότητα/ποιότητα παραγόμενου ελαιολάδου είναι και τα παρακάτω:
Το επίπεδο ελαίωσης του καρπού, το οποίο και καθορίζει το ύψος της παραγωγής (γύρω στο 20% για την ποικιλία Κορωνέικη).
Η επιδιωκόμενη ποιότητα ελαιολάδου. Η έγκαιρη συγκομιδή συνδέεται άμεσα με την παραγωγή ελαιολάδου άριστης ποιότητας, υψηλής διατροφικής αξίας, ενώ ταυτόχρονα αυξάνει τη διάρκεια ζωής κατά την αποθήκευση.
Οι επικρατούσες καιρικές συνθήκες. Ενδεχόμενη κακοκαιρία αυξάνει τον κίνδυνο καρπόπτωσης από ισχυρούς ανέμους ή απότομη πτώση της θερμοκρασίας.
Η παρουσία εντομολογικών ή/και μυκητολογικών προσβολών στον ελαιόκαρπο.
Η διατήρηση της παραγωγικότητας της ελιάς. Έγκαιρη συγκομιδή επιτρέπει την ταχεία ανάκαμψης των δένδρων και συνδράμει στη διαφοροποίηση ανθοφόρων οφθαλμών που θα δώσουν παραγωγή την επόμενη χρονιά.
Οι χρονικές διαφορές που παρατηρούνται στην ολοκλήρωση της ωρίμανσης του ελαιοκάρπου μεταξύ διαφορετικών περιοχών του νησιού, ανάλογα με την ποικιλία, το υψόμετρο, την έκθεση του χωραφιού, τη σύσταση του εδάφους, το μικροκλίμα, αλλά και το υδατικό ισοζύγιο και το φορτίο καρποφορίας των δένδρων.
Επισημαίνεται ότι για την αποφυγή παρουσίας υπολειμμάτων γεωργικών φαρμάκων στο ελαιόλαδο, θα πρέπει να τηρούνται αυστηρά τα ελάχιστα επιτρεπόμενα χρονικά όρια από τον τελευταίο ψεκασμό ως τη συγκομιδή.